28 Δεκ 2015

Φάροι ζωή, ελπίδα, φως….

.ήταν οι Φάροι ζωή, ελπίδα, φως….. ήταν οι Φάροι προστασία, ασφάλεια συντροφιά κι υπερηφάνεια…. για το νησί μας ….είναι όμως στενά συνδεδεμένοι με την ναυτική παράδοση του νησιού , σημείο αναφοράς για τους Θερμιώτες ναυτικούς, οι φάροι, θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς….
…τα τελευταία χρόνια πολλοί απ’ αυτούς, παραδομένοι στην φθορά του χρόνου αλλά και εγκαταλειμμένοι….. αργοσβήνουν … Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων….
…το όνομα «φάρος» συνδέεται άμεσα με τον πρώτο πυρσοφόρο πύργο που χτίστηκε στο αιγυπτιακό νησί Φάρος από το μεγάλο αρχιτέκτονα των ελληνιστικών χρόνων Σώστρατο. Το συγκεκριμένο νησί βρίσκεται στα ανατολικά του λιμανιού της Αλεξάνδρειας και από τότε όλοι οι φάροι πήραν την ονομασία αυτού του ομώνυμου νησιού. Σύμφωνα με τον μύθο, όταν έδυε ο ήλιος, έβγαινε στο νησί ο Πρωτέας, Αιγύπτιος υπηρέτης του Ποσειδώνα, που γνώριζε όλα τα βάθη της θάλασσας. Η λειτουργία του πρώτου φάρου τελείωσε για πάντα το 1303, όταν κατακερματίστηκε από μεγάλο σεισμό. ….
...Οι ναυτικοί έλεγαν ότι είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τη λύτρωση που ένιωθαν όταν αν αντιλαμβάνονταν μες στα σκοτάδια και στην αγριεμένη θάλασσα το φως τους…..
ΔΝΛ ο από Κύθνο προερχόμενος …
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...