12 Δεκ 2015

Δημοκρατία ώρα μηδέν

Προεκλογική αφίσα σε τοίχο της Λιόν: Νεαρή κοπέλα φορά τον φρύγιο σκούφο, ένα από τα σύμβολα της Γαλλικής Επανάστασης, και... φέρει τον ψηφοφόρο προ των ευθυνών του | ΑP PHOTO/ LAURENT CIPRIANI

Ήρα Φελουκατζή
Δημοκρατικό μέτωπο δημιουργήθηκε παραμονές του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών, με την κινητοποίηση πολυάριθμων προσωπικοτήτων, της Αριστεράς και της Κεντροδεξιάς, που καλούν τους Γάλλους πολίτες να μην ψηφίσουν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.
Ατμόσφαιρα έντασης σημάδεψε την προεκλογική εκστρατεία και θυμίζει τον συναγερμό των δημοκρατικών δυνάμεων το 2002, όταν ο γαλλικός λαός ψήφισε μαζικά υπέρ του Ζακ Σιράκ προκειμένου να αποτρέψει νίκη του Ζαν Μαρί Λεπέν στις προεδρικές εκλογές.
Το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών της Κυριακής προκαλεί έντονο σασπένς, λόγω του πολύπλοκου συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων που θα προκύψει σε μονομαχίες μεταξύ τριών υποψηφίων σε 10 περιφέρειες, μεταξύ δύο υποψηφίων σε 2 περιφέρειες και μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων σε 1 περιφέρεια.
Αγνωστος παράγοντας είναι η μεταφορά ψήφων από την Αριστερά προς τον δεξιό υποψήφιο.
Οι τοπικές αυτές εκλογές σε 13 περιφέρειες έχουν λάβει χαρακτήρα εθνικής σφυγμομέτρησης, γιατί είναι οι τελευταίες που γίνονται πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, στις οποίες ενδέχεται να αντιπαρατεθεί στην τελική αναμέτρηση ο δημοκρατικός υποψήφιος με την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν.
Το κλειδί του δεύτερου γύρου είναι η αποχή. Την περασμένη Κυριακή μόνο ένας στους δύο Γάλλους πήγε να ψηφίσει.
Τα μεγάλα κόμματα ζήτησαν από τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για να αναχαιτίσουν τον «μπλε χείμαρρο» της Ακροδεξιάς.
Στο Παρίσι σημειώθηκε κινητοποίηση ψηφοφόρων που απείχαν στον α’ γύρο και αυτή την εβδομάδα έκαναν επί ώρες ουρές έξω από τα αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να κάνουν τις διατυπώσεις για να ψηφίσουν μέσω πληρεξουσίου σε περιφέρειες της επαρχίας.
Εκπρόσωποι των οργανώσεων εργοδοσίας προειδοποίησαν ότι όσοι ψηφίζουν το Εθνικό Μέτωπο οδηγούν τη χώρα σε «οικονομικό αδιέξοδο», επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα της Ακροδεξιάς είναι αντιπαραγωγικό ως προς την ανάπτυξη.
Εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων τόνισαν ότι το Ε.Μ. αντιτίθεται στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και στον κοινωνικό διάλογο.
Δημοφιλείς καλλιτέχνες κινητοποιήθηκαν με συνεντεύξεις και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, προβάλλοντας τις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα».
Στα ΜΜΕ δημοσιεύτηκαν στοιχεία για τις αρνητικές συνέπειες του προγράμματος του Ε.Μ. και αναλύσεις στις οποίες επισημαίνεται «η απάτη» των δημαγωγικών εξαγγελιών της ηγέτιδάς του.

Αντίο... ησυχία

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία έθεσε στο επίκεντρο της προεκλογικής της εκστρατείας θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό ρεύμα, τον προστατευτισμό, τον πατριωτισμό και την ασφάλεια, εξαπέλυσε αντεπίθεση κατά του «δημοκρατικού μετώπου» και ξεσπάθωσε κατά της κυβέρνησης.
Απείλησε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος στην περιφέρεια του Βορρά, δεν θα αφήσει ούτε λεπτό σε ησυχία την κυβέρνηση, θα της κάνει δύσκολη τη ζωή με συνεχείς μηνύσεις και καταγγελίες.
Παραμονές του δεύτερου γύρου, οι υποψήφιοι της Αριστεράς και της Δεξιάς ανέβασαν τους τόνους στις αντιπαραθέσεις τους, με λογομαχίες που οδήγησαν σε εξύβριση και μηνύσεις.
Οι στρατηγικές του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Νικολά Σαρκοζί προκάλεσαν διχασμό.
Ορισμένοι «αντάρτες» Σοσιαλιστές βουλευτές αντέδρασαν ως προς τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ο οποίος έκανε έκκληση για υποστήριξη υποψηφίων του δεξιού κόμματος προκειμένου να αποτραπεί νίκη της Μαρίν Λεπέν στον Βορρά, της ανιψιάς της, Μαριόν, στον Νότο και του Φλοριάν Φιλιπό στην Ανατολή.
Εκτιμούν ότι η στάση αυτή «ενισχύει την εντύπωση πολιτικής συνταύτισης της Αριστεράς με τη Δεξιά» και τροφοδοτεί κρίση εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς, που εκφράζεται με απόρριψη ή αποχή.
Στη Δεξιά, η τακτική του Σαρκοζί «ούτε απόσυρση ούτε συγχώνευση ψηφοδελτίων με την Αριστερά» προκάλεσε θόρυβο και αντιδράσεις σε ηγετικές προσωπικότητες του κόμματός του Οι Ρεπουμπλικάνοι.
Η δήλωσή του ότι «δεν θεωρεί ανήθικη την ψήφο υπέρ του Εθνικού Μετώπου» εξόργισε.
Υποψήφιοι της Δεξιάς σε βασικές περιφέρειες του γνωστοποίησαν ότι είναι ανεπιθύμητος στις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις. Δεξιός βουλευτής δικαιολόγησε τον Σαρκοζί υποστηρίζοντας πως βρίσκεται σε δύσκολη θέση, γιατί είναι αναγκασμένος να έχει «διπλό λεξιλόγιο ανάλογα με τις περιφέρειες» προκειμένου να επιτύχει νίκη της κεντροδεξιάς συμμαχίας.
«Στον Βορρά μάς χρειάζονται οι ψήφοι της Αριστεράς και στον Νότο οι ψήφοι της Δεξιάς» τόνισε.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι στον Βορρά και στον Νότο οι υποψήφιοι της Δεξιάς μπορούν να νικήσουν με μικρή πλειοψηφία τη Μαρίν Λεπέν και την ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.
Στην παρισινή περιφέρεια οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σχεδόν ισοπαλία ανάμεσα στον σοσιαλιστή Κλοντ Μπαρτολόν και τη δεξιά υποψήφια Βαλερί Πεκρές.
Στην ανατολική περιφέρεια και στη Βουργουνδία προηγούνται οι ακροδεξιοί υποψήφιοι.
Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς μπήκε στην πρώτη γραμμή του πυρός την Παρασκευή με δηλώσεις που δραματοποίησαν το διακύβευμα των εκλογών.
Προειδοποίησε τους ψηφοφόρους ότι η Ακροδεξιά διχάζει και μπορεί να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των Γάλλων.
Πηγή : http://www.efsyn.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...