20 Δεκ 2015

Μάχη Podemos-Σοσιαλιστών για τη δεύτερη θέση

Πρώτο κόμμα φαίνεται ότι θα αναδειχτεί το συντηρητικό λαϊκό κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι , το οποίο σύμφωνα με τα exit polls συγκεντρώνει το 26,8% της ψήφου και θα χρειαστεί να δημιουργήσει κυβέρνηση συνεργασίας με κάποιο άλλο από τα κόμματα του Κοινοβουλίου.Η δημοσκόπηση της κρατικής τηλεόρασης, την οποία μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, δείχνει ότι ο Μαριάνο Ραχόι θα συγκεντρώσει από 114 έως 124 έδρες την ώρα που για αυτοδυναμία απαιτούνται τουλάχιστον 176. 
Σε ντέρμπι αναμένεται να εξελιχθεί η δεύτερη θέση, με ένα exit poll να εμφανίζει πρώτους τους Σοσιαλιστές και ένα δεύτερο τους Podemos. Πιο συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της κρατικής τηλεόρασης δίνει 21,7% στους Podemos και 20,5% στους Σοσιαλιστές. Ένα δεύτερο exit poll από την εταιρεία Alter media, δίνει στους σοσιαλιστές με 21% και έως 83 έδρες και 20% στους Podemos. 

Στη Βουλή μπαίνουν και οι Ciudadanos που συγκεντρώνουν μέχρι 14% και έως 50 έδρες.

Οι σημερινές εκλογές αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για την συντηρητική κυβέρνηση του Ραχόι, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση της χώρας.

Σε περίπτωση που τα exit polls επιβεβαιωθούν, τότε μπορεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού στην Ισπανία. Και αυτό γιατί το Σύνταγμα της χώρας δεν προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα ώστε να δημιουργηθεί μια σταθερή κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, τα υπόλοιπα κόμματα έχουν αποκλείσει προεκλογικά αυτό το ενδεχόμενο. 
Στην Ισπανία ο Σταύρος Θεοδωράκης
Στη Μαδρίτη, όπου παρακολουθεί την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης... εκ των έσω -και συγκεκριμένα από το στρατηγείο των Ciudadanos- βρίσκεται ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση των πρώτων exit polls, ο κ. Θεοδωράκης μίλησε για μια "πολύ ενδιαφέρουσα μάχη" και μετέφερε την επικρατούσα εκτίμηση ότι τα παλαιά κόμματα, το λαϊκό και το σοσιαλιστικό, "δεν θα έχουν πρωτοκαθεδρία", με την έννοια ότι δεν θα μπορούν να σχηματίσουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αλλά θα χρειαστούν τη συνεργασία των νέων κομμάτων.
Πηγή : http://www.ethnos.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...