Τον Οκτώβριο, το Κτήμα Παρπαρούση έκανε καμπάνια προώθησης στη Βόρεια Αμερική, βασισμένη.....
σε μια εξαιρετική ιδέα: η Βασιλική, σύζυγος του Θανάση Παρπαρούση και μαγείρισσα ολκής, είχε ετοιμάσει ένα μενού, συνδυάζοντας αυθεντικές ελληνικές γεύσεις με τα εκλεκτά κρασιά του πατρινού οινοποιείου: μεταξύ άλλων, χταπόδι με φάβα Σαντορίνης δίπλα σε μια Νεμέα Reserve του 2010, ψητό αρνάκι δίπλα σ’ ένα Taos του 2008, πλατό τυριών και παραδοσιακών γλυκισμάτων δίπλα σε έναν Μοσχάτο Οίνο Ρίου Πατρών και μια Μαυροδάφνη. Η επιτυχία ήταν εντυπωσιακή: όλες οι βραδιές σε εστιατόρια της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης, του Χιούστον, του Μόντρεαλ ήταν sold out. Και μη βιαστείτε να υποθέσετε ότι επρόκειτο για ομογενείς. Οι περισσότεροι ήταν... βέροι Αμερικανοί και Καναδοί.Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου), οι εξαγωγές ελληνικών κρασιών προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά την τελευταία πενταετία έχουν σημειώσει αύξηση 39% και 55%, αντίστοιχα. Επίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που εκπόνησε η Accu Poll, το 79% των καταναλωτών σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σαν Φρανσίσκο, Σικάγο, Βοστώνη, Χιούστον, Ντάλας και Σιάτλ, με οικογενειακό εισόδημα άνω των 50.000 δολαρίων και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, γνώριζαν το ελληνικό κρασί.
Τα ποσοστά για το 2015 αναμένονται ακόμη πιο εντυπωσιακά. «Διαθέτουμε το 60% των προϊόντων μας στο εξωτερικό, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή δεν θέλουμε να “απουσιάσουμε” από την ελληνική αγορά. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, που θα μπορούσαμε να εξάγουμε όλα μας τα κρασιά», λέει η οινολόγος Εριφύλη Παρπαρούση. Aν αυτή η ιστορία εξωστρέφειας αφορά μόνο ένα οινοποιείο, πολλαπλασιάστε την επί 600 οινοποιεία και 50 συνεταιρισμούς -τόσα υπάρχουν ανά την επικράτεια- και θα καταλάβετε γιατί, αν κάποιοι δικαιούνται να μιλούν για success story στα «άγονα» χρόνια της κρίσης, αυτοί είναι οι άνθρωποι του οινικού κλάδου.
H Σοφία Πέρπερα, διευθύντρια της εταιρείας Αll about Greek wine και υπεύθυνη για το πρόγραμμα προβολής στη Βόρεια Αμερική, δηλώνει πολύ ικανοποιημένη. «Αυτήν τη στιγμή δεν νοείται σοβαρός Αμερικανός οινοχόος που να μη γνωρίζει τα κρασιά μας και να μην περιλαμβάνει τουλάχιστον μία ετικέτα στη λίστα του. Η δημοσιότητα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Μόνο στους πρώτους 7 μήνες της χρονιάς οι αναφορές στα social media σε ΗΠΑ και Καναδά άγγιξαν το 1 δισ., ενώ τα δημοσιεύματα δεν περιορίστηκαν στα οινικά ή γαστρονομικά έντυπα».
Μια πρόχειρη αποδελτίωση το επιβεβαιώνει. «Κατά μάλλον ειρωνικό τρόπο, μία από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους για την Ελλάδα συμπίπτει με μία από τις πιο ακμαίες για τα κρασιά της», έγραψε το Forbes. «Βοηθήστε την ελληνική οικονομία... πίνοντας», προέτρεψε τους αναγνώστες του το Βloomberg. «Ωδή στα λευκά ελληνικά κρασιά» ήταν ο τίτλος εκτενούς αφιερώματος της Wall Street Journal, που εκθείαζε το Ασύρτικο, τη Μαλαγουζιά και το Μοσχοφίλερο. Στο ίδιο κλίμα, οι New York Times έπλεξαν το εγκώμιο του Ασύρτικου, συγκρίνοντας τη σαντορινιά ποικιλία με τα φημισμένα Sancerre και Chablis.
O Στέλλιος Μπουτάρης, επικεφαλής της εταιρείας Κυρ-Γιάννη, αν και άνθρωπος του Ξινόμαυρου, είναι ειλικρινής: «Το Ασύρτικο έχει πια... ξεφύγει· είναι must για τους ξένους», λέει. Το οινοποιείο του ήταν ανάμεσα στα 53 που έζησαν ημέρες δόξης λαμπρές τον Μάιο στη Νέα Υόρκη. Εκεί διοργανώθηκε μια υψηλού κύρους εκδήλωση για καταναλωτές με τίτλο Taste of Greece. Τα εισιτήρια -των 75 και των 125 δολαρίων- εξαντλήθηκαν εβδομάδες πριν και ουρές σχηματίστηκαν έξω από το City Winery. «Οι αγορές στις οποίες στοχεύσαμε με επενδύσεις και σωστό μάρκετινγκ -Βόρεια Αμερική, Αυστραλία, Κίνα- δείχνουν εντυπωσιακή ανταπόκριση. Και δεν είναι μόνο ότι έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις εκεί. Είναι μεγάλη η ζήτηση και για πιο ακριβά κρασιά και αυτό καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι», τονίζει ο κ. Μπουτάρης.
Ναι, ήταν μια καλή χρονιά το 2015 για το ελληνικό κρασί. Και όχι μόνο στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. «Οπου κι αν ταξίδεψα φέτος, άκουγα συνεχώς θετικά σχόλια για τα κρασιά μας, ενώ φίλοι και συνάδελφοι στο εξωτερικό μού έκαναν παραγγελίες, και μάλιστα για ιδιαίτερες και ψαγμένες ετικέτες. Κάθε φέτος και καλύτερα!» λέει ο Θόδωρος Λέλεκας, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Οίνου και Αποσταγμάτων (FIJEV). Ας ελπίσουμε ότι κακοί χειρισμοί και ατυχή μέτρα, όπως η επιβολή ΕΦΚ, δεν θα λαβώσουν έναν κλάδο που έχει προσφέρει τόσο πολλά όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στη διεθνή εικόνα της χώρας...
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Πηγή :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου