Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης!
Σε τρεις μήνες από τώρα -από τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 έως τις 14 Ιανουαρίου 2018– η κεντρική έκθεση της διοργάνωσης που φέτος ετοιμάζεται να γιορτάσει τα δέκα της χρόνια θα υποδεχθεί σε τέσσερις χώρους της πόλης περισσότερους από 75 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
Θεματικό πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε είναι «Ιmagined Homes / Φαντασιακές Εστίες»,το οποίο εκκινώντας από την παρούσα συγκυρία της έξαρσης του μεταναστευτικού προβλήματος, επικεντρώνεται στη ρευστότητα και το συνεχή επαναπροσδιορισμό του σπιτιού.
Πέντε άξονες συνθέτουν το πρόσωπο της διοργάνωσης, φορέας της οποίας είναι το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης:
1. Στηρίζεται στις δυνάμεις της
Επιλέγει ένα ομαδικό επιμελητικό σχήμα που αποτελείται από τους ιστορικούς τέχνης τουΚΜΣΤ και δεν απευθύνεται, ως είθισται, σε έναν προσκεκλημένο επιμελητή.
Διαχέεται στην πόλη αξιοποιώντας τον πλούτο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.
Αξιοποιώντας την δεκάχρονη εμπειρία της προχωρά σε συνέργειες εντός κι εκτός συνόρων με θεσμούς και ιδρύματα που μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες και καταβάλλουν ουσιαστικές προσπάθειες για την υποστήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας σε καιρούς κρίσης.
Αξιοποιώντας την δεκάχρονη εμπειρία της προχωρά σε συνέργειες εντός κι εκτός συνόρων με θεσμούς και ιδρύματα που μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες και καταβάλλουν ουσιαστικές προσπάθειες για την υποστήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας σε καιρούς κρίσης.
2. Είναι παρούσα, παρά τη ραγδαία συρρίκνωση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων
Αν και διαθέσιμο για τη φετινή διοργάνωση είναι μόλις το 20% της χρηματοδότησης που αντιστοιχούσε για καθεμία εκ των τριών προηγούμενων Μπιενάλε Θεσσαλονίκης (περί το ένα εκατ. ευρώ ανά διετία) οι επιμελητές αποφάσισαν οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι να μην αναδειχθούν σε εμπόδιο για την εξέλιξη του θεσμού. Κι αυτό διότι η διοργάνωση έχει καταστεί πόλος συσπείρωσης των καλλιτεχνικών δυνάμεων της πόλης σε επίπεδο μουσείων, εκπαιδευτικών οργανισμών, δημιουργικών ομάδων και κοινοτήτων, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει σημαντικά στη διεθνοποίηση της ελληνικής εικαστικής σκηνής.
3. Υιοθετεί την πρακτική της ανοικτής πρόσκλησης προς τους καλλιτέχνες
Για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση (σχεδόν 50%) η επιλογή των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης έγινε κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης εκ μέρους της επιμελητικής ομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατατέθηκαν 1.352 προτάσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του εικαστικού κόσμου με θετικό πρόσημο.
4. Δημιουργεί πρόγραμμα δημιουργικής διαμονής καλλιτεχνών
Εγκαινιάζεται φέτος πρόγραμμα δημιουργικής διαμονής καλλιτεχνών (artists’ residency program). Οκτώ εικαστικοί που επελέγησαν από τους επιμελητές φιλοξενούνται στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη συνεργαζόμενων φορέων και παράγουν έργα ειδικά για την 6η Μπιενάλε, τα οποία θα ενταχθούν στην κεντρική έκθεση. Το πρόγραμμα που ξεκίνησε στις 25 Μαΐου βρίσκεται σε εξέλιξη.
5. Ενσωματώνει μια ακυρωμένη Μπιενάλε
Τον Σεπτέμβριο του 2016 και λίγο πριν τα εγκαίνιά της, η 5η Μπιενάλε του Τσανάκαλεστην Τουρκία ακυρώθηκε λόγω της ταραγμένης πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης επέλεξε να ενσωματώσει στην κεντρική της έκθεση ένα μέρος της διοργάνωσης που δεν υλοποιήθηκε ως ένδειξη υποστήριξης και αλληλεγγύης, δεδομένου μάλιστα ότι η θεματική της Μπιενάλε του Τσανάκαλε –“Ηοmeland” (Πατρίδα) – ήταν παραπλήσια με αυτή της Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης διαχωρίζεται σε κεντρικό και παράλληλο. Στο κεντρικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται η κεντρική έκθεση, το φεστιβάλ περφόρμανς, το πρόγραµµα δηµιουργικής διαµονής καλλιτεχνών, το πρόγραμμα δράσεων, εκθέσεις της Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης, κι εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες.
Στο παράλληλο πρόγραµµα εντάσσονται αυτοχρηµατοδοτούµενες εκθέσεις-δράσεις που παρουσιάζονται υπό την αιγίδα της Μπιενάλε.
Η κεντρική έκθεση θα διαρθρωθεί σε ενότητες, οι οποίες θα αναπτυχθούν στην έδρα τουΚρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, σε χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και στην Αγιορειτική Εστία.
Για τις δράσεις της 6ης Μπιενάλε θα αξιοποιηθούν μουσειακοί και δημόσιοι χώροι της Θεσσαλονίκης, αρχιτεκτονικά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις.
Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
Πηγή: www.culturenow.gr
Πηγή :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου