2 Ιουλ 2017

Εγκαινιάστηκαν οι μονάδες αφαλάτωσης σε Πάτμο και Αρκιούς

«Χωρίς υδατική αυτονομία, τα νησιά δεν έχουν καμία ευκαιρία για ανάπτυξη. Εκμεταλλευόμενοι κάθε δυνατό τρόπο και χρηματοδοτικό εργαλείο, δεν θα αφήσουμε τα νησιά μας να υδροδοτούνται άλλο με το καραβάκι» τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας αμέσως μετά τα εγκαίνια των μονάδων αφαλάτωσης στην Πάτμο που έγιναν την Παρασκευή, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Ο Ν. Σαντορινιός αναφέρθηκε στο ιστορικό των νησιών και στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν με το νερό: Η Πάτμος και οι Αρκιοί, όπως και αρκετά άλλα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, για πολύ καιρό αναγκάζονταν να υδροδοτούνται από υδροφόρα πλοία, γεγονός που μείωνε την ποιότητα και την ποσότητα του νερού που γεύονταν ντόπιοι και επισκέπτες. Το έργο της τοποθέτησης και λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης στην Πάτμο και στους Αρκιούς- τις οποίες είχε προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο από το 2012, αλλά για πολλά χρόνια παρέμεναν ανενεργές - του ταχυδιηλιστηρίου και όλων των συνοδών έργων, ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2016 και ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουνίου του 2017.
Πρόκειται για έργα, που μέσω σύμβασης, έχει αναλάβει ανάδοχη εταιρεία με την υποχρέωση της τοποθέτησης, λειτουργίας και συντήρησης των Μονάδων οι οποίες και θα αποδοθούν μετά από 5 χρόνια στο Δήμο Πάτμου. Η δυναμικότητά της κάθε μια μονάδας φτάνει τα 240.000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού ετησίως, ποσότητα που επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της Πάτμου και των Αρκιών.
Εκανε γνωστό ότι πριν λίγες μέρες εγκαινιάστηκαν Μονάδα Αφαλάτωσης σε Ψέριμο, Τέλενδο και Λέρο, ενώ σε λίγο καιρό ξεκινούν τα έργα για εγκατάσταση Μονάδας σε Καστελόριζο, Λειψούς, Κατάπολα Αμοργού, Κίμωλο, Ηρακλειά και Μαράθι. Παράλληλα χρηματοδοτήθηκε ήδη η ενίσχυση των Μονάδων του Κουφονησίου και το ίδιο θα γίνει και για το Αγαθονήσι.
Εκτός όμως από τα έργα υποδομής αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούν στην ακτοπλοΐα, λέγοντας ότι κατάφεραν να αυξήσουν κατά 7 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό για τις άγονες γραμμές (αύξηση που θα συνεχιστεί και τα επόμενα δυο χρόνια κατά 2 εκατ. ευρώ επιπλέον) και ήδη έχει ξεκινήσει η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Πηγή : http://www.efsyn.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...