3 Ιουλ 2017

Εκστρατεία ενημέρωσης του επιβατικού κοινού στο λιμάνι του Πειραιά

Eκστρατεία ενημέρωσης του επιβατικού κοινού πραγματοποιείται στο λιμάνι του Πειραιά την τρέχουσα περίοδο, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε συνεργασία με μέλη της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας.
Η εν λόγω εκστρατεία, πραγματοποιείται ενόψει της κορύφωσης των μετακινήσεων των ταξιδιωτών της θερινής περιόδου και εστιάζει στην ενημέρωση του επιβατικού κοινού, αναφορικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.
Στο πλαίσιο αυτό, διανέμεται η επικαιροποιημένη Χάρτα Δικαιωμάτων Επιβατών της Ακτοπλοΐας, στην οποία περιγράφεται με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων το νομικό πλαίσιο για τα δικαιώματα επιβατών που θεσπίστηκε με το Νόμο 3709/2008 και επικαιροποιήθηκε με το Νόμο 4150/2013. Διανέμεται επίσης το φυλλάδιο επιβάτη, με τα διατιμημένα προϊόντα που πρέπει να πωλούνται από τα κυλικεία των πλοίων εσωτερικών γραμμών.
Δικαιώματα των επιβατών
Δικαίωμα αποζημίωσης για θάνατο ή σωματική βλάβη επιβάτη
Ναυτικό συμβάν: ο επιβάτης σε κάθε περίπτωση δικαιούται αποζημίωση από τον μεταφορέα ή την ασφαλιστική εταιρεία του μεταφορέα ύψους μέχρι 250.000 Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDR), εξαιρουμένων των περιπτώσεων πέραν του ελέγχου του μεταφορέα (όπως πολεμική πράξη, φυσική καταστροφή, πράξη τρίτου μέρους).
Η αποζημίωση μπορεί να φθάσει τα 400.000 Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα, εκτός εάν ο μεταφορέας αποδείξει ότι το συμβάν που προκλήθηκε δεν οφείλεται σε δικό του πταίσμα ή αμέλεια. Η απώλεια ή η φθορά λόγω ατυχήματος υπολογίζεται με βάση «μονάδες υπολογισμού», οι οποίες είναι «Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα» (SDR) για τα κράτη μέλη που είναι συμβαλλόμενα μέρη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ).
Μη ναυτικό συμβάν: ο επιβάτης δικαιούται αποζημίωση από τον μεταφορέα ή την ασφαλιστική εταιρεία του μεταφορέα ύψους μέχρι 400.000 Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα, εφόσον αποδείξει ότι το συμβάν οφείλεται σε πταίσμα ή αμέλεια του μεταφορέα. 
Δικαίωμα αποζημίωσης για απώλεια ή φθορά αποσκευών καμπίνας
Ναυτικό συμβάν: ο επιβάτης δικαιούται αποζημίωση από τον μεταφορέα ύψους μέχρι 2.250 Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα, εκτός εάν ο μεταφορέας αποδείξει ότι το συμβάν που προκλήθηκε δεν οφείλεται σε δικό του πταίσμα ή αμέλεια.
Μη ναυτικό συμβάν: ο επιβάτης δικαιούται αποζημίωση από τον μεταφορέα ύψους μέχρι 2.250 Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα, εφόσον αποδείξει ότι το συμβάν οφείλεται σε πταίσμα ή αμέλεια του μεταφορέα.
Δικαίωμα αποζημίωσης για απώλεια ή φθορά αποσκευών, πλην των αποσκευών καμπίνας
Ο επιβάτης δικαιούται αποζημίωση από τον μεταφορέα ύψους μέχρι 12.700 Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των αποσκευών εντός ή επί των οχημάτων) ή 3.375 Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (λοιπές αποσκευές), εκτός εάν ο μεταφορέας αποδείξει ότι το συμβάν που προκλήθηκε δεν οφείλεται σε δικό του πταίσμα ή αμέλεια.
Δικαίωμα αποζημίωσης για απώλεια ή φθορά τιμαλφών
Ο επιβάτης δικαιούται αποζημίωση από τον μεταφορέα ύψους μέχρι 3.375 Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα για απώλεια ή φθορά χρημάτων, διαπραγματεύσιμων αξιογράφων, χρυσού, ασημικών, κοσμημάτων, διακοσμητικών αντικειμένων, έργων τέχνης, εκτός εάν αυτά παραδόθηκαν στον μεταφορέα με συμφωνία για τη φύλαξή τους.
Δικαίωμα αποζημίωσης επιβάτη με μειωμένη κινητικότητα για απώλεια ή φθορά εξοπλισμού κινητικότητας ή άλλου ειδικού εξοπλισμού
Ναυτικό συμβάν: ο επιβάτης δικαιούται αποζημίωση από τον μεταφορέα, αντίστοιχης της αξίας αντικατάστασης ή του κόστους επισκευής του σχετικού εξοπλισμού, εκτός εάν ο μεταφορέας αποδείξει ότι το συμβάν που προκλήθηκε δεν οφείλεται σε δικό του πταίσμα ή αμέλεια.
Μη ναυτικό συμβάν: ο επιβάτης δικαιούται αποζημίωσης από τον μεταφορέα, αντίστοιχης της αξίας αντικατάστασης ή του κόστους επισκευής του σχετικού εξοπλισμού, εφόσον αποδείξει ότι το συμβάν οφείλεται σε πταίσμα ή αμέλεια του μεταφορέα. 
Δικαίωμα προκαταβολής σε περίπτωση ναυτικού συμβάντος
Σε περίπτωση θανάτου ή σωματικής βλάβης, ο επιβάτης ή άλλο πρόσωπο που δικαιούται αποζημίωση δικαιούται προκαταβολή για την κάλυψη άμεσων οικονομικών αναγκών. Η προκαταβολή υπολογίζεται με βάση την προκληθείσα ζημία, καταβάλλεται εντός δεκαπέντε ημερών και ανέρχεται τουλάχιστον σε 21.000 ευρώ σε περίπτωση θανάτου.
Πηγή :http://www.koinignomi.gr/ 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...