Τον κώδωνα του κινδύνου δε σταματά να κρούει το ΚΕΕΛΠΝΟ μετά και τον πρόσφατο τρίτο θάνατο που καταγράφηκε στη χώρα μας από την επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2016 σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με περισσότερα από 20.000 καταγεγραμμένα περιστατικά και 49 θανάτους
.Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 1588 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια ελλάδα.
Στη μεγάλη πλειονότητα προκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Το ερχόμενο διάστημα αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.
Σχετικά με τους τρεις θανάτους σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς που έχουν καταγραφεί έως σήμερα:
Ο πρώτος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας.
Ο δεύτερος αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.
Ο τρίτος αφορούσε σε 35χρονη γυναίκα, από τον γενικό πληθυσμό, με αναφερόμενο εμβολιασμό με μία δόση εμβολίου ιλαράς, που κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Η 1η δόση του εμβολίου γίνεται στην ηλικία των 12 μηνών και η 2η δόση τρεις μήνες μετά την 1η δόση ή -εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό- το ταχύτερο δυνατόν.
Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημική έξαρση των τελευταίων μηνών.
Πηγή : http://atlantea.news/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου