Εικονογράφηση: Βαγγέλης Καρατζάς
Από Σεπτέμβρη και ύστερα ταξιδεύεις με υπομονή,
ζώνεσαι χιούμορ, προμηθεύεσαι παξιμάδι, κοπανιστήκαι ντοματούλα, όπως παλιά. Όπως πάντα!
Γράφει ο Δημήτρης Ρουσουνέλος
Από Σεπτέμβρη και ύστερα ταξιδεύεις με υπομονή,
ζώνεσαι χιούμορ, προμηθεύεσαι παξιμάδι, κοπανιστή
και ντοματούλα, όπως παλιά.
Όπως πάντα!
Πέρασε ένα ακόμα καλοκαίρι και το ταξίδι στα νησιά, με χρήση εσωτερικών δρομολογίων, εξακολουθεί να είναι οδύσσεια.
Το διαδίκτυο σου δίνει όλες τις πιθανές εναλλακτικές διαδρομές, καταρρέει όμως με μια τόση δα μικρή φρασούλα στο γκισέ: «έπρεπε να σας το είχανε πει, καθυστερεί πάντα αυτό το πλοίο».
Ταξίδεψα με ανοικτές τις βαλβίδες αποσυμπίεσης, τα γευστικά μου σωσίβια, ευτυχώς:
-κολατσιό στο «Μελίμηλον» #τράνζιτο_στη_Νάξο,
-φρέσκο ψαράκι παρά θιν αλός στη Νάουσα, #τράνζιτο_στην_Πάρο, με διανυκτέρευση λόγω κατάργησης δρομολογίου.
Από Σεπτέμβρη και ύστερα ταξιδεύεις με υπομονή, ζώνεσαι χιούμορ, προμηθεύεσαι παξιμάδι, κοπανιστή και ντοματούλα, όπως παλιά.
Όπως πάντα!
Αμοργός, Χώρα. «Εργασία με χαρά», πρωί-πρωί στο καφενείο του Πάρβα. Από κυρίας άρξασθαι: Παντάκη- call me Ginger, Πίττας, Ρουσουνέλος.
Εν έτει 2017, είναι νησιά που τους έχει στερηθεί η ανάσα και νησιά που τρέχουν με μια vivere pericolosamente αναπτυξιακή προοπτική.
«…σε μια ρώγα από σταφύλι έπεσαν οχτώ σπουργίτες…»
Οι οικονομολόγοι θα υποκλίνονταν στο στίχο του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Από το τσιριτρί της Μυκόνου και το τσιριτρό της Σαντορίνης, στην επί χρόνια απομόνωση της λεγόμενης Άγονης Γραμμής.
Ο φωτεινός δήμαρχος της κοσμοπολίτισσας επαίρεται για το πετυχημένο αναπτυξιακό μοντέλο της. Ο φωτισμένος, με πείρα δεκαετιών πρώτος πολίτης της δεύτερης, εκπέμπει SOS για την υπερανάπτυξη του δικού του νησιού.
Εδώ υπάρχει κενό λογικής. Δυο νησιά καταστρέφονται σε μια φούσκα κερδοσκοπίας. Την ίδια ώρα χιλιάδες κόσμος στερείται τη δυνατότητα να γνωρίσει κάποιους άλλους, επίσης ενδιαφέροντες προορισμούς
. Έτσι φαντάζουν εξωτικά πλην απλησίαστα κάποια νησιά κι ας είναι μια ανάσα πλάι μας.
Το εσωτερικό στο σαλόνι του ιστορικού Σκοπελίτη. Θαρρείς πως βρίσκεσαι σε θαλαμηγό. Για χρόνια «κρατά Θερμοπύλες» στις Μικρές Κυκλάδες.
Δεν θα μας αφορούσαν εδώ σε τούτη τη σελίδα τα παραπάνω, αν δεν είχαν επιπτώσεις. Λαχταριστά πιάτα από τη Σίφνο και την Αμοργό, το μέλι της Ηρακλειάς, το κουφέτο της Μήλου, το κρασί της Σικίνου, αποτελούν άγνωστες σχεδόν ψηφίδες του κυκλαδίτικου πολιτισμού.
Τα ενδημικά προϊόντα των Κυκλάδων, οι μικρές εποχιακές παραγωγές δεν ταξιδεύουν. Σε πρόσφατη ημερίδα στην Αμοργό αναφέρθηκε επίσημα η καταγραφή: 100 τυριών με διαφορετικά ονόματα και 40 ποικιλίες κυκλαδίτικων σταφυλιών.Τα ταξίδια έχουν γεύση.
Η μνήμη έχει τα δικά της hashtags.
Στα χέρια του λοστρόμου μαναβική και μπακαλική από τη Νάξο, ψάρια Σχοινουσώτικα για τη Δονούσα.
Σαν βγεις στον πηγαιμό για τις Μικρές Κυκλάδες, θα ‘ναι μακρύς ο δρόμος μα η εμπειρία μοναδική: Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Δονούσα, Αιγιάλη, Κατάπολα. #Skopelitis.
Στο πρώτο λιμάνι ο Αγράντης. Αγκαλιά δευτερολέπτων, ένα βάζο μέλι Αρακλειανό. Λούζα απ’ το δικό μου νησί #αντίδωρο.
Στο βάθος #Amorgos. Καλεσμένος στην εντυπωσιακή 1η διοργάνωση του #authenticbigblue. Μαργαριτάρι φωτεινό, λαμπερό λευκό, φεγγοβόλο: Χώρα, Κατάπολα, Λαγκάδα, Πύργος, Θολάρια, Αιγιάλη, Ποταμός, ωραίοι άνθρωποι, εκπληκτικά μικρά εστιατόρια και μεζεδοπωλεία. Φαγητά νόστιμα, ρακή ψημένη, καφενεία που κρατάνε χαρακτήρα και ευφραίνουν καρδιά και γούλα.
Χρώμα και νησιωτικότητα στην πιο αυθεντική εκδοχή, στο πιο βαθύ κι #απέραντο_γαλάζιο.
Αυτή την ομορφιά αξίζει να μπορούμε να τη μοιραστούμε. Όλοι!
ΥΣ Τι είναι hashtags
Πηγή : https://karvouna.wordpress.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου