9 Φεβ 2018

Μεθοδική και τεκμηριωμένη αποδόμηση του “τέλειου” προφίλ της Περιφερειακής Αρχής από την αντιπολίτευση

Επικοινωνιακή πολιτική αλαζονικών ανακοινώσεων, συστηματική υποβάθμιση θεσμικών οργάνων, κοστοβόρες δράσεις προβολής χωρίς απολογισμό, καθώς και πομφόλυγες “δεσμεύσεις” αναφορικά με σοβαρές ανάγκες των νησιών, αποτελούν τα κομμάτια του “παζλ” της τακτικής που εφαρμόζει συστηματικά η Περιφερειακή Αρχή σε όλη τη διάρκεια της θητείας της, την οποία κι επιχειρεί να βαφτίζει πολιτική υπέρ των νησιωτών, χωρίς όμως να καταφέρνει να αποφεύγει τη δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης.

 Το “άψογο” προφίλ που επιδίωξε για μία ακόμη φορά να παρουσιάσει ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος αναφορικά με την άσκηση της πολιτικής του, κατά τον απολογισμό της ετήσιας δράσης του για το 2017, στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, αποδομήθηκε μεθοδικά και τεκμηριωμένα από την αντιπολίτευση, με τους περιφερειακούς συμβούλους που τοποθετήθηκαν, να αναδεικνύουν εκ νέου, όχι μόνον τη σπάταλη οικονομική πολιτική της Περιφερειακής Αρχής, αλλά και τον σταθερά αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της. 

 Η κριτική περί δυσανεξίας της Περιφερειακής Αρχής απέναντι στον αντίλογο, η οποία κι απευθύνθηκε ξανά από τη μειοψηφία προς τον Περιφερειάρχη και το πολιτικό προσωπικό που απαρτίζει την περιφερειακή παράταξή του, επιβεβαιώθηκε μάλιστα κατηγορηματικά, από το γεγονός της μη ζωντανής μετάδοσης της ειδικής συνεδρίασης μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής της, επιχειρώντας να θέσει στο περιθώριο τα μέσα ενημέρωσης της γεωγραφικής ενότητας των Κυκλάδων, που δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία στα Δωδεκάνησα. 

 Θλιβερή επιβεβαίωση δε, της διαπιστωμένης από πάσα πλευρά απέχθειας της Περιφερειακής Αρχής απέναντι στην κριτική θέση και τον αντίλογο, ο προκλητικός σχολιασμός του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων στο “φινάλε” της ειδικής συνεδρίασης, πως στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου στη Ρόδο δεν υπήρχε κανένας δημοσιογράφος με το επιχείρημα πως την ευθύνη φέρει η μειοψηφία που απαξιώνει την ουσία της πολιτικής, αναφορά που τον εκθέτει όμως, αφού εντέχνως προφανώς, δεν μερίμνησε για τη δυνατότητα παρακολούθησης της συνεδρίασης, από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης των Κυκλάδων μέσω της live μετάδοσης. 

 Επί της ουσίας της ειδικής συνεδρίασης, 
θα πρέπει να αναφερθεί μάλιστα, πως ο απολογισμός του Περιφερειάρχη που διήρκησε πλέον των δύο ωρών, εξαντλήθηκε κατά κύριο λόγο στην επανάληψη των όσων αναφέρονται στα δελτία Τύπου που σωρηδόν εκδίδει καθημερινά η Περιφερειακή Αρχή για τις επιλογές και τις αποφάσεις της στα πεδία του Τουρισμού, της Υγείας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, των έργων και των γενικών θεμάτων που αφορούν τον νησιώτικο χώρο, κατόπιν της οποίας, ακολούθησε η κριτική των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. 

 Προγραμματικές συμβάσεις και απουσία πολιτικής για ακτοπλοϊκό, σύνδεση, υγεία κι έργα 

Σαφής εξ αρχής στην κριτική της απέναντι στην Περιφερειακή Αρχή, απουσία του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Μαχαιρίδη, το μέλος της παράταξης, Λίτσα Φτακλάκη επικεντρώθηκε στα ουσιαστικά κενά που εντοπίζει στην πολιτική του Περιφερειάρχη. “Ακούσαμε με προσοχή να διαβάζετε πράγματα που μόνο πολιτικό στίγμα δεν δίνουν προσπαθώντας να μας πείσετε πως έχετε παράξει έργο. Δυστυχώς έχετε πέσει στην παγίδα που οι ίδιοι στήσατε. 

Πομφόλυγες υποσχέσεις που πολύ γρήγορα ξεφούσκωσαν” σχολίασε προλογικά η ίδια, εξηγώντας πως, αν και τα δύο πρώτα χρόνια υπήρξε ανοχή από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας προς την Περιφερειακή Αρχή, ωστόσο, πλέον, δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. “Τα πρώτα δυόμιση χρόνια σας δώσαμε λευκή επιταγή να προσαρμοστείτε, να μάθετε και να υλοποιήσετε αυτά που ουσιαστικά σας αφήσαμε σαν παρακαταθήκη. 

Αντί αυτού, σε κάθε επί της ουσίας κριτική μας, απαντάτε με αναμασημένους χαρακτηρισμούς, με απαράδεκτες πολλές φορές λεκτικές επιθέσεις και πολλές φορές κακόγουστες” πρόσθεσε η κ. Φτακλάκη, διευκρινίζοντας πως, αυτή η επιθετική στάση της παράταξης Χατζημάρκου, προκύπτει σε μία προσπάθεια να καλυφθεί το πολιτικό έλλειμα που την χαρακτηρίζει. “Κατανοούμε απόλυτα γιατί λειτουργείτε έτσι. Γιατί απλούστατα προσπαθείτε να κρύψετε την απουσία ενός συνεκτικού και στοχευμένου πολιτικού σχεδιασμού για τα νησιά μας και κυρίως τη χαμηλή αποτελεσματικότητα της πολιτικής σας δράσης” συμπλήρωσε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας παρακάτω και με στοιχεία πως, η πολιτική της Περιφερειακής Αρχής εξαντλείται σε συνάψεις προγραμματικών συμβάσεων κι ως εκεί. 

 “Πέρα από τις πολυπληθείς προγραμματικές συμβάσεις που εσείς μας κατηγορούσατε και που συνεχώς επαναφέρετε στα περιφερειακά συμβούλια για παρατάσεις, τί άλλο κάνετε;” ρώτησε σε καυστικό τόνο η Λίτσα Φτακλάκη, εντοπίζοντας ανυπαρξία πολιτικού έργου και προσπαθειών σε βασικά πεδία. 

 Η ίδια, ξεκινώντας από το ακτοπλοϊκό, σχολίασε πως, “Προεκλογικά είχατε σηκώσει λάβαρα για το θέμα αυτό και δηλώνατε ότι όταν αναλάβετε, θα υπάρξει ακτοπλοϊκή πολιτική για τα νησιά. Τελικά ποια είναι; Το μόνο που παρακολουθούμε είναι να κάνετε αποσπασματικές δηλώσεις για ό,τι εξελίξεις συμβαίνουν σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής”.

 Παρομοίως, τοποθετήθηκε και για τη στασιμότητα στο θέμα των υδατοδρομίων, υπενθυμίζοντας παράλληλα, πως, αν και αποτέλεσε επίσης “σημαία” προεκλογικά για την Περιφερειακή Αρχή, ωστόσο, ο “πάγος” σε επίπεδο εξελίξεων δεν εμπνέει αισιοδοξία. 

“Παρότι σας στηρίξαμε πάντοτε βεβαίως διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις μας, η πολιτική σας να στηρίξετε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο αποδείχθηκε αποτυχημένη” σχολίασε σχετικά η Λίτσα Φτακλάκη, καθιστώντας σαφές πως η Περιφερειακή Αρχή μέχρι σήμερα έχει φέρει προς ψήφιση “πάνω από 200 θέματα για τα υδατοδρόμια, προγραμματικές συμβάσεις, αναθέσεις σε μελετητές κλπ”, συμπληρώνοντας επιπλέον πως, βάσει των στοιχείων του Τεχνικού Προγράμματος των Κυκλάδων, διαπιστώνεται η στασιμότητα συνολικά για την υπόθεση των υδατοδρομίων. 

 “Στο Τεχνικό Πρόγραμμα των Κυκλάδων έχετε εγγράψει 2,2 εκ. ευρώ για τα υδατοδρόμια, για μελέτες και κατασκευές. Το 2016 πληρώθηκαν μόνο 30 χιλ. ευρώ και το 2017, 0 ευρώ. Δηλαδή ούτε καν η εκπόνηση μελετών προχωρά” δήλωσε η ίδια παρακάτω, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως αν πρωτίστως δεν δρομολογηθεί η εξασφάλιση Μελετών για Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις, δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα. 

Ως εκ τούτου, κάλεσε τον Περιφερειάρχη αναφορικά με τις δηλώσεις του να είναι “φειδωλός”. Πέραν των ανωτέρω, βάσει της ατζέντας της κριτικής της μείζονος αντιπολίτευσης, η ίδια δεν παρέλειψε να αναφέρει την απουσία ενεργειών στήριξης της κρουαζιέρας, με τα επίσημα νούμερα να δείχνουν μικρά ποσοστά πτώσης κρουαζιερόπλοιων σε λιμάνια του Ν. Αιγαίου, όπως συγκεκριμένα της Ρόδου, ενώ σε ανάλογο τόνο, κατέγραψε απουσία ακόμη και “κειμένου προθέσεων” αναφορικά με το πεδίο της Υγείας. 

“Πέρα από τα κίνητρα για ιατρούς, τί;” ρώτησε η Λίτσα Φτακλάκη, κάνοντας λόγο για μη στήριξη των νησιωτών επί της ουσίας σε επίπεδο ενίσχυσης των υγειονομικών δομών, αλλά και του ΕΚΑΒ. Στα παραπάνω, η περιφερειακή σύμβουλος επεσήμανε και την χαμηλή απορρόφηση πόρων, αναφέροντας ταυτόχρονα και την παρατήρηση πως, στο Νότιο Αιγαίο δεν δρομολογεί η Περιφέρεια νέα έργα, παρά μόνον υλοποιεί την “κληρονομιά Μαχαιρίδη”. 

 Κοστοβόρα τουριστική πολιτική χωρίς αξιολόγηση

 Δριμεία κριτική αναπτύχθηκε από την ίδια όσον αφορά και στην τουριστική πολιτική της Περιφερειακής Αρχής, η οποία τόνισε πως εξαντλείται σε υπέρογκες δαπάνες, άνευ αξιολόγησης και χωρίς επικοινωνία με την πλευρά των νησιώτικων μικρών κοινωνιών. “Την τουριστική πολιτική την έχετε αναγάγει σε προμετωπίδα της πολιτικής σας, όμως μόνο κατ΄ όνομα κ. Περιφερειάρχη γιατί την έχετε καταστήσει πολιτική δημοσίων σχέσεων και προβολής” υποστήριξε κατηγορηματικά η περιφερειακή σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, επεκτείνοντας τον σχολιασμό της στο θέμα των διεθνών εκθέσεων. 

Αν και όπως ανέφερε “παρατηρούμε ιδιαίτερη κινητικότητα”, ωστόσο πρόσθεσε πως, ταυτόχρονα αυτή συνοδεύεται από “απουσία σχεδιασμού, απουσία διαβούλευσης με τα νησιά” και όπως συμπλήρωσε, δεν ακολουθεί αξιολόγηση και ανάλυση αναγκών. Προς επιβεβαίωση των αναφορών της περί κοστοβόρας τουριστικής πολιτικής, έκανε λόγο για τη διεθνή προβολή μέσω της τουριστικής έκθεσης στο Λονδίνο. “523 χιλ. ευρώ στο Λονδίνο το 2017, ενώ το 2016 για εσάς ήταν 158 χιλ. ευρώ και το 2014, 46 χιλ. ευρώ μόνον” γνωστοποίησε η ίδια, ολοκληρώνοντας την κριτική της επί του συγκεκριμένου θέματος. 

 Ομιχλώδες τοπίο για διεθνή διαγωνισμό ύψους 4,5 εκ. ευρώ της Περιφέρειας 

Ωστόσο, ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε όσον αφορά σε αποφάσεις και κινήσεις της Περιφερειακής Αρχής με φόντο την εξοικονόμηση ενέργειας στο νησιώτικο χώρο, αναδεικνύοντας έντονα δε και την υπόθεση του ασαφούς τοπίου που περιβάλλει διεθνή διαγωνισμό της Περιφέρειας για τον φωτισμό με λαμπτήρες led στη Ρόδο. 

 “Καμία επίσημη στρατηγική κ. Χατζημάρκο στην εξοικονόμηση ενέργειας, παρά τις πολλαπλές αναθέσεις που έχετε κάνει σε εταιρείες” σχολίασε αρχικά, λέγοντας πως “με μία πρόχειρη έρευνα που κάναμε, γύρω στα 135 χιλ. ευρώ έχετε δώσει σε διάφορους μελετητές και εταιρείες για να σας κάνουν μία συνολική πρόταση για την εξοικονόμηση ενέργειας”. 

Kάνοντας μνεία στο πρόγραμμα ELENA που όπως υπενθύμισε “έχει αναλάβει μία συγκεκριμένη εταιρεία μέσα από το Περιφερειακό Ταμείο” πρόσθεσε πως, “εμείς θα πούμε ότι ακόμη δεν έχουμε δει τη μελέτη αυτή και μας κάνει εντύπωση και το γεγονός ότι η ίδια εταιρεία για την Περιφέρεια της Ηπείρου που ήδη προχωρά και υλοποιεί, δεν είναι καν στη φάση υποβολής πρότασης, κόστισε γύρω στα 25 χιλ. ευρώ και η ανάθεση σε εμάς 60 χιλ. ευρώ συν ΦΠΑ”. 

 Μοναδικό “απτό στοιχείο” μάλιστα μέχρι στιγμής όπως τόνισε, πέρα από “κάτι μικροέργα που έχουν γίνει” είναι “ένας διεθνής διαγωνισμός για την αποκατάσταση με λαπτήρες led φωτισμού στη Ρόδο γύρω στα 4,5 εκατ. ευρώ”. 

 Αναδεικνύοντας μάλιστα το γεγονός πως, “απ, ό,τι διαβάζουμε ο διαγωνισμός έχει νομικές εμπλοκές” η κ. Φτακλάκη θέλησε να προκαλέσει τον Περιφερειάρχη να προβεί σε σαφείς αναφορές και απαντήσεις για όσα μέχρι σήμερα καταγγέλλει γύρω από το θέμα. “Οι δηλώσεις σας για το θέμα αυτό είναι ομιχλώδεις καταγγελίες για πολιτικά και ιδιωτικά περιβάλλοντα που σας πολεμούν. 

Σήμερα αναφερθήκατε σε αυτά. Ονοματίστε κ. Χατζημάρκο” δήλωσε η ίδια κατηγορηματικά κι απευθυνόμενη στον Περιφερειάρχη, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Έχουμε κουραστεί να σας ακούμε να καταγγέλλετε παλαιοκομματικές πολιτικές, ενώ τελικά εσείς λειτουργείτε ως υπηρέτης αυτού του συστήματος”. 

 Υποβάθμιση οργάνων και θεσμών 

Αναφορικά με το μοντέλο διακυβέρνησης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η κ. Φτακλάκη παρουσιάστηκε ιδιαιτέρως λακωνική, πλην όμως κατηγορηματικά σαφής. “Με μία λέξη θα πούμε υποβάθμιση θεσμών και οργάνων. Για ποια δημοκρατία μιλάτε;” δήλωσε σχετικά, επισημαίνοντας πως, το κείμενο του απολογισμού (91 σελίδες) παραπέμπει περισσότερο “σε λόγο εντυπώσεων και είναι ένα φλύαρο κείμενο χωρίς ουσία”. 

Όπως επιπρόσθετα ανέφερε δε, δεν διακρίνεται για τον πολιτικό χαρακτήρα του, αλλά θυμίζει κείμενο που συνέταξε εταιρεία επικοινωνιακής στρατηγικής. “Οι δράσεις σας κοστίζουν κι αυτό με στοιχεία μπορούμε να το αποδείξουμε” συμπλήρωσε παρακάτω. 

 Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και η τοποθέτηση της Άννας Μαυρουδή εκ μέρους της παράταξης του Μπενέτου Σπύρου “Νησιωτική Ανατροπή”, η οποία έθιξε εκ νέου τις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που αναπτύσσει η Περιφερειακή Αρχή, υποβαθμίζοντας τη λειτουργία των αποφασιστικών οργάνων στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. 

 Έλλειψη σεβασμού στη διαφορετική άποψη και απαίτηση διαφάνειας 

Η ίδια, έχοντας επισημάνει πολλάκις την αξία της προάσπισης της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων, άσκησε κριτική και όσον αφορά στα θέματα δεοντολογίας. Όπως παρατήρησε, διαπιστώνεται “έλλειψη σεβασμού στη διαφορετική άποψη με έκδοση δελτίων Τύπου μηδενικής πολιτικής, ουσίας και αξίας” ενώ η Περιφερειακή Αρχή “προάγει τον κοινωνικό αυτοματισμό” όπως ανέφερε μάλιστα πως έπραξε στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στη Σύρο, “με τους υπαλλήλους της Περιφέρειας” και τα θέματα που διατύπωσαν. 

 “Χρειάζεται οπωσδήποτε η αναβάθμιση της λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου, η ανάρτηση των συνεδριάσεων στην ιστοσελίδα, η τήρηση των πρακτικών στις υπόλοιπες Επιτροπές, η αποφυγή αποτυχημένων τηλεδιασκέψεων, η λειτουργία των Επιτροπών σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως αυτές του Τουρισμού και της Ισότητας” πρόσθεσε επιπλέον, επισημαίνοντας και την ανάγκη “να μην αντιμετωπίζεται το περιφερειακό συμβούλιο διεκπεραιωτικά ή για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους”. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, 

“Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται επικοινωνιακά για αποφάσεις που έχουν ληφθεί αλλού” ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως “η μετάδοση των συνεδριάσεων των περιφερειακών συμβουλίων και των Επιτροπών χρειάζεται να γίνεται σε όλα τα νησιά”. 

 Προτού ολοκληρώσει την κριτική της, υπογράμμισε πως η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να μεριμνήσει για τη συνεργασία με τους Επάρχους, αφού επανειλημμένως στο περιφερειακό συμβούλιο έχουν κατατεθεί σοβαρά θέματα. Η ίδια, έκλεισε την τοποθέτησή της, ζητώντας από την Περιφερειακή Αρχή να λειτουργεί με δημοκρατικό τρόπο και να ευνοεί την κατεύθυνση του επιβεβλημένου ελέγχου που πρέπει να της ασκείται για λόγους διαφάνειας. 

“Πάγωσε” η διεκδικητική στάση για το θέμα του ΦΠΑ 

Άξια λόγου αναφορά που καταγράφηκε στο περιφερειακό συμβούλιο στη Ρόδο και ιδιαίτερα προς το τέλος της ειδικής συνεδρίασης από τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, Χαράλαμπο Κόκκινο, υπήρξε το θέμα του ΦΠΑ. 

Με την αύξηση των συντελεστών να έχουν πλήξει σοβαρά την οικονομία των πρώτων κατηγοριών νησιών στον χώρο του Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Κόκκινος έθεσε στο προσκήνιο την υποτονική στάση πλέον της Περιφερειακής Αρχής. “Είμαστε ή δεν είμαστε υπεύθυνοι για την ανάπτυξη; Φαντάζομαι είμαστε” σημείωσε κατηγορηματικά ο ίδιος, αναδεικνύοντας την αυτονόητη υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης του Β΄ Βαθμού να μην παύει, αλλά και ούτε να υποχωρεί από τη διεκδικητική στάση που πρέπει να έχει, εν προκειμένω, υπέρ των νησιών και της οικονομίας τους.

 “Αν μη τί άλλο στον τομέα τον διεκδικητικό κι αυτό το έχω πει και το επαναλαμβάνω, δεν είναι μυστικό και το έχω πει και με ανακοινώσεις, είχα θέσει και το εξής θέμα: Είχαμε πει ότι θα μαζεύαμε υπογραφές για τον ΦΠΑ, κατά της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ. Τις ανακοινώσεις τις έχω. Δεν ξέρω αν τις ξεχάσατε.

 Έγινε κάτι τέτοιο; Όχι” σημείωσε σχετικά με τη σοβαρή υπόθεση που αποτελεί τον σταθερό “πονοκέφαλο” των νησιωτών κατοίκων κι επιχειρηματιών, προσθέτοντας μάλιστα πως, ο ΦΠΑ αυξήθηκε και “την ευθύνη έχει η κυβέρνηση”, ωστόσο όπως καυτηρίασε, “Κάναμε κάποιους διεκδικητικούς αγώνες προκειμένου να αποτρέψουμε αυτό το πράγμα;”. 

 Ο κ. Κόκκινος, προτού κλείσει τη συνολική τοποθέτησή του και με φόντο τον αποκλεισμό που δέχεται από την Περιφερειακή Αρχή και τον Περιφερειάρχη, επεσήμανε πως, τέλος, πως, με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, "απαιτείται σύνθεση και συμπόρευση δυνάμεων κι όχι διχαστικές τακτικές". 

 Πηγή : http://www.koinignomi.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...