10 Φεβ 2018

« Μέρες Αποκριών Καπετανία στην Σέριφο…».video

 φωτο Χλόη Κριθαρά 
 « Τ΄ ακούτε τι παράγγειλε η Καθαρή Δευτέρα. Πέθανε ο κρέος πέθανε, ψυχορραγεί ο τύρος, σηκώνει ο πράσος την ουρά και ο κρέμμυδος τα γένια». 

Η Σέριφος, παρότι αποτελεί έναν μάλλον πιο καλοκαιρινό προορισμό, δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από την αποκριάτικη «μέθη» των άλλων πόλεων, ωστόσο οι Σεριφιώτες έχουν επιλέξει να διατηρήσουν το πατροπαράδοτο χρώμα της δικής τους κυριακάτικης καρναβαλικής γιορτής, της Καπετανίας.
φωτο Χλόη Κριθαρά 
 Οι ρίζες της χάνονται στον 16ο αιώνα, ενώ, σύμφωνα με την παράδοση, έως το 1821 η ξεχωριστή γιορτή με την κυκλαδίτικη μουσική και τον ατέλειωτο χορό ονομαζόταν Λολοπανήγυρο. 
φωτο Χλόη Κριθαρά 
Η Ελληνική Επανάσταση και η ζύμωση των ντόπιων με τους καπεταναίους της Πελοποννήσου, όμως, επηρέασαν τους Σεριφιώτες, οι οποίοι έκτοτε αποκαλούν το διονυσιακού τύπου γλέντι τους Καπετανία. 

Βιολιά, νταούλια και λαγούτα παίρνουν φωτιά και ολόκληρο το νησί -μαζί με τους λιγοστούς «ψαγμένους» επισκέπτες- χορεύουν μέχρι τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας.
φωτο Χλόη Κριθαρά 
 Το Λιβάδι αποτελεί τον τόπο συνάντησης των καρναβαλιστών με τις παραδοσιακές φορεσιές, ενώ πριν το χορευτικό γαϊτανάκι καταλήξει στην πλατεία της Παναγίας περνά από την Πάνω και την Κάτω Χώρα, καθώς και από άλλους οικισμούς. 
Δείτε το βιντεάκι που είχαμε ετοιμάσει το2014
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...