22 Οκτ 2018

Μαρία Ευθυμίου: Οι αστείρευτες δυνάμεις του ελληνισμού τις τελευταίες 4 χιλιετίες video

Η Μαρία Ευθυμίου μιλά για τις διαχρονικές δυνάμεις του ελληνισμού και το υπερόπλο της Ελληνικής Γλώσσας Η πανεπιστημιακή ιστορικός Μαρία Ευθυμίου είναι ήδη γνωστή σε πολύ ευρύ κοινό, χάρη στις δραστηριότητες που ασκεί για πάρα πολλά χρόνια εκτός του Πανεπιστημίου. 

Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί με απόψεις και θέσεις της. Όλοι όμως θα αναγνωρίσουν ότι έχει το θάρρος να λέει τη γνώμη της δημόσια, να έχει μια πολιτική θέση, στηριζόμενη -φυσικά- στον επιστημονικό της λόγο. 

Εφόσον η ιστορία εξακολουθεί να αποτελεί καίριο μοχλό πολιτικής προπαγάνδας, το πεδίο είναι δύσβατο και πολλοί το αποφεύγουν. 

Αν μη τι άλλο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Μαρία Ευθυμίου αντιστέκεται σθεναρότατα στην χρόνια ποινικοποίηση της ανάδειξης της παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας του Ελληνικού πολιτισμού, με έναν λόγο σοβαρό και τεκμηριωμένο. 

 Στην διάλεξη αυτή, το θέμα ήταν τα θετικά σημεία του ελληνισμού και το πρώτο ζήτημα που προκύπτει είναι η παραδοχή της συνέχειάς του, παρόλο που στην διάρκεια της ομιλίας αναφέρεται σαφώς ότι σύμφωνα με την γλωσσική διάσταση του πολιτισμού, η παλιότερη -αποδεδειγμένη- περίοδος του ελληνισμού είναι η Μυκηναϊκή. Βέβαια, ένας πολιτισμός δεν ορίζεται μόνον με βάση την γλώσσα. 

Και η ενότητα του ελληνικού πολιτισμού με βάση την κοσμοαντίληψη αφήνεται μετέωρη, αν και αναφέρονται κι εκεί στοιχεία διαχρονίας. Το «ελληνικό υπερόπλο» είναι η ελληνική γλώσσα. Αυτή για την οποία τόση μάχη έγινε από το 1800 προκειμένου να ορίσει άμεσα το επαναστατημένο έθνος. 

Στο 9:30 η Μαρία Ευθυμίου λέει αυτό που απέφυγαν να πουν οι φιλόλογοι, οι κοραϊστές, οι ακαδημαϊκοί, οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί …

 Ότι γίνεται επίθεση στην ελληνική γλώσσα, την οποία εμείς εύκολα παραγνωρίζουμε, όταν –μέσω τηλεπαιχνιδιών– υποχρεωνόμαστε να χρησιμοποιούμε αγγλικούς όρους. 

Και μόνον γι’ αυτό θα άξιζε η ομιλία της Μ. Ευθυμίου, τώρα μάλιστα που μαθαίνουμε πως ήδη το 1977 αναγνωρίστηκε από Έλληνες πολιτικούς η «Μακεδονική» γλώσσα σε διεθνές επίπεδο. Αυτό και μόνο, ας μας προβληματίσει.

 Ας το εκτιμήσουμε σε συνδυασμό με το μονοτονικό που επιβλήθηκε το 76 και την λατινοποίηση της ελληνικής γραφής που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή (θα γινόταν μέσω της κατάργησης των ομόηχων φωνηέντων). 

Δείτε το video


Πηγή : https://karavaki.

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...