Εισήγηση, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφορικά με το θέμα της διενέργειας διήμερου συνεδρίου με τίτλο «Αναζήτηση ενός μοντέλου Αειφόρου Ανάπτυξης για το μέλλον της Πάρου», πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος.
Αναλυτικά, ανέφερε τα εξής:
Η Πάρος σήμερα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι της ιστορίας της. Η τουριστική ανάπτυξη και συνεπακόλουθα η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στο νησί τρέχει με ρυθμούς ανέλπιστα γρήγορους.
Ήρθε η ώρα μέσα από μία αναδρομή στη πορεία μας έως σήμερα και με γνώμονα τις δυνατότητες και τα θέλω μας, να χαράξουμε την αναπτυξιακή μας πορεία προς το μέλλον.
Στα πλαίσια αυτά, αιτούμαστε τη διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου στην Πάρο για την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Όταν μιλάμε για αειφόρο ανάπτυξη, στην ουσία αναφερόμαστε στην ισόρροπη ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ τριών βασικών συνιστωσών,
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Αειφόρος Ανάπτυξη
Μία ανάπτυξη που θα διαρκέσει μέσα στο χρόνο και θα επιδιώκει εκτός μία σταθερής οικονομικής και κοινωνικο-πολιτιστικής ευημερίας, τη διατήρηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας, τη μόρφωση, τη ποιότητα ζωής και τη προστασία του περιβάλλοντος. Μία ανάπτυξη που θα δίνει έμφαση περισσότερο στο ευ-ζην παρά στο ευ-έχειν και θα προτάσσει περισσότερο τα δικαιώματα παρά τις ανάγκες των ανθρώπων.
Τουρισμός
Ο Τουρισμός έχει εξελιχθεί στη σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα. Η ανάπτυξή του επηρεάζει την κοινωνική και οικονομική ευημερία του τόπου και των κατοίκων με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα στην απασχόληση και το εισόδημα και τη ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η αχαλίνωτη ανάπτυξή του και η ανεξέλεγκτη χρήση των φυσικών και πολιτισμικών πόρων του τόπου μας όμως, επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον, την πολιτιστική φυσιογνωμία, την κοινωνική συνοχή, την ταυτότητα μας γενικότερα.
Παράλληλα καθώς δεν ήμασταν προετοιμασμένοι να υποδεχθούμε τόσο μεγάλο τουριστικό ρεύμα, οι υποδομές μας δοκιμάζονται (ύδρευση, απορρίμματα, συγκοινωνίες κλπ), οι φυσικοί πόροι επιβαρύνονται (αέρας, νερό, γη, οικοσύστημα), ενώ η συνεχής ανοικοδόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων (διαμονή και εξειδικευμένες εγκαταστάσεις) αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του νησιού (φυσικό και κτιστό περιβάλλον).
Κάλεσμα
Αισιοδοξούμε το συνέδριο αυτό να λειτουργήσει ως κάλεσμα προς όλους όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν παρόμοιες πρωτοβουλίες, να το κάνουν συντονισμένα κάτω από την ομπρέλα του Δήμου Πάρου, συμμετέχοντας στις επιτροπές και τα όργανά του και βοηθώντας έμπρακτα να χαραχτούν πολιτικές που θα συμβάλουν στην αλλαγή που όλοι επιθυμούμε και ο καθένας εκφράζει διαφορετικά με τον τρόπο του.
Κοινωνία
Το συνέδριο αυτό αφορά τον τόπο μας, τις παραδόσεις, την περιουσία και τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε και θα κληροδοτήσουν και εμείς με τη σειρά μας στις επόμενες γενιές, για αυτό η τοπική κοινωνία οφείλει να έχει και θα έχει τον πρώτο λόγο σε όλη τη διαδικασία. Θα αποτελέσει όμως και μία μοναδική ευκαιρία για να αναδείξουμε τα οφέλη της συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και να εστιάσουμε στη δημιουργία νέων εργαλείων ανάπτυξης και στρατηγικών τοπικής αειφορίας, που θα μας βρίσκουν όλους σύμφωνους και αλληλέγγυους.
Συνεργασίες
Παράλληλα. εφόσον εγκριθεί η δράση σήμερα, το επόμενο βήμα είναι να επισφραγίσουμε ισχυρές συμμαχίες μέσα από τη συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Τουρισμού, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, Πανεπιστημιακές Δομές και τη σύμπραξη της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Κατευθυντήριες γραμμές Συνεδρίου
Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα πρότυπο μοντέλο μακροπρόθεσμης βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης
1. Επισκόπηση. Που είμαστε σήμερα αναφορικά με το χθες; Τι έχουμε καταφέρει; Ποιες είναι οι δυνατότητές μας; Ποια είναι τα μέχρι σήμερα αξιοποιήσιμα περιουσιακά μας στοιχεία; (Φύση, Ιστορία, Πολιτισμός, Μνημεία κλπ)
2. Ιεράρχηση και σημαντικότητα μεταβλητών (Περιβάλλον, κοινωνική ευημερία, οικονομική ανάπτυξη κλπ).
3. Καθορισμός στρατηγικής και στόχων. Που θέλουμε να πάμε; Με τι προϋποθέσεις;
4. Ανάπτυξη σχεδίων δράσης. Πως θα πάμε εκεί;
5. Διαχείριση δράσεων και εκπαίδευση τοπικής κοινωνίας. Πως θα το κάνουμε όλοι μαζί;
Λοιπά Θέματα Συνεδρίου :
Βιώσιμη ανάπτυξη και περιβάλλον
Αειφόρος Τουρισμός και εναλλακτικές μορφές – αγροτουρισμός, αθλητικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός κ.α.
Αξιοποίηση μνημείων και λοιπών πολιτιστικών πόρων
Σχεδιασμός και υλοποίηση έργων υποδομών
Διατήρηση Πολιτιστικής ταυτότητας μέσω της ανάπτυξης και προώθησης παραδοσιακών Προϊόντων, της Αρχιτεκτονικής κ.α.
Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα πρέπει να μας βοηθήσουν για να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα, τα οποία θα μας οδηγήσουν στο σχεδιασμό ενός επιθυμητού μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης για τον τόπο μας και το μέλλον των επόμενων γενεών.
Ζητούμενο θα είναι επίσης η κεφαλοποίηση των αποτελεσμάτων του Συνεδρίου μέσα από συνεργείες με φορείς και οργανισμούς, μέσα από δράσεις και κατευθύνσεις που θα αναδειχθούν, ώστε η Πάρος να αποτελέσει ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό, προορισμό πρότυπο μέσα στην επόμενη πενταετία.
Πηγή : https://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου