Έρευνα για τα μελίσσια στα νησιά των Κυκλάδων εκπονεί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ θα ακολουθήσουν και τα νησιά της Δωδεκανήσου.Αυτό δήλωσε χτες, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα & Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο οποίος δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του για την παρατεταμένη ανομβρία, η οποία έχει πολλαπλές συνέπειες στην χλωρίδα και πανίδα των νησιών μας.
«Η ΠΝΑΙ διεξάγει έρευνα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προκειμένου να διαπιστωθούν οι αιτίες των θανάτων μελισσοσμηνών που καταγράφονται εδώ και αρκετό καιρό στις Κυκλάδες αλλά και στα νησιά της Δωδεκανήσου. Το φαινόμενο ξεκίνησε από την Ίο και την Σαντορίνη και λαμβάνει διαστάσεις στα Δωδεκάνησα.
Αυτό πρέπει να το παρακολουθήσουμε καθώς οι μελισσοκόμοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τους θανάτους μελισσών που επιφέρουν καταστροφές στην παραγωγή τους. Μην ξεχνάτε ότι το μέλι είναι ένα από τα δυναμικά και πολύ δημοφιλή προϊόντα της περιοχής μας και βεβαίως η μελισσοκομία αποκτά ενδιαφέρον για τους παραγωγούς.
Επιπλέον, το μέλι από την Κάλυμνο, την Ρόδο και άλλα νησιά, ήδη πιστοποιείται και προωθείται στην αγορά».
Η έρευνα ξεκίνησε στις Κυκλάδες και θα έρθει προς συζήτηση και έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που θα γίνει τον επόμενο μήνα στην Ρόδο.
Η ανομβρία, είναι η κύρια αιτία του θανάτου των μελισσοσμηνών (δεν υπάρχει ανθοφορία για να τραφούν) σε ανησυχητικό βαθμό και συνεπώς απαιτείται να βρεθεί λύση για να προστατευθούν οι παραγωγοί.
Πάντως υπάρχει ενδιαφέρον διότι υπάρχουν πολλές υπόνοιες ότι ίσως να υπάρχουν και άλλες αιτίες (καιρικές συνθήκες ή ανθρώπινες παρεμβάσεις με ψεκασμούς κ.λπ.) που επηρεάζουν την ζωή των μελισσών.
Η έρευνα θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μηνός στις Κυκλάδες και θα ξεκινήσει μετά την έγκριση για την σχετική προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο, στα Δωδεκάνησα.
Πηγή : https://cyclades24.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου