Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τις πολύπλευρες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες γίνονται όλο και πιο εμφανείς και απειλητικές για τον άνθρωπο.
Μια εκ των σημαντικότερων, αποτελεί η εμφάνιση κινδύνων για την υγεία, τόσο άμεσων όσο και έμμεσων.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το ιατρικό περιοδικό Lancet χαρακτηρίζει την κλιματική αλλαγή ως “τη μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή για την υγεία στον 21ο αιώνα”.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει καθοριστικά την υγεία μας και μάλιστα με τρόπους τους οποίους πολλοί δε φανταζόμαστε, οπότε ας παρουσιάσουμε πέντε επιπτώσεις της που ενδεχομένως να μας εκπλήξουν.
Μετατόπιση των εποχών της γρίπης
Φαινομενικά, η αύξηση της θερμοκρασίας το χειμώνα, ελέω κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσε να μειώσει τα κρούσματα γρίπης και ιώσεων. Παρόλα αυτά, δε φαίνεται να υπάρχει καμία ένδειξη που να υποστηρίζει αυτή τη θέση.
Αυτό που μάλλον συμβαίνει είναι η μετατόπιση της εποχής έξαρσης της γρίπης σε άλλο χρονικό σημείο, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα όσον αφορά τον έγκαιρο προγραμματισμό του εμβολιασμού.
Επιπλέον, ο άστατος καιρός και τα έντονα καιρικά φαινόμενα τον χειμώνα δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση των ιώσεων από τον οργανισμό.
Άγχος και κατάθλιψη
Η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο την σωματική υγεία του ανθρώπου, αλλά έχει σημαντική επίπτωση και στην ψυχική του υγεία.
Έρευνες έχουν δείξει πως άνθρωποι που βιώνουν φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και κυκλώνες, συχνά μπορούν να υποφέρουν από μετατραυματική διαταραχή, κατάθλιψη και άγχος.
Η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο τους άμεσα πληγέντες, αλλά και τους υπόλοιπους συνανθρώπους τους.
Η απώλεια πρόσβασης στο σύστημα υγείας ή την κοινωνική μέριμνα, στην εργασία, στην εκπαίδευση ή στις κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά και η θλίψη για την αγωνία των πληγέντων μπορούν να έχουν παρόμοια αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία.
Άνοια
Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι και ιδιαίτερα η ατμοσφαιρική ρύπανση αποδεικνύεται πως συνδέονται με την εμφάνιση νευρολογικών προβλημάτων.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ, η εισπνοή αέρα που έχει μολυνθεί από καυσαέρια και άλλες πηγές λεπτών σωματιδίων σχεδόν διπλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας σε ηλικιωμένες γυναίκες.
Η συγκεκριμένη σύνδεση βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση, παρόλα αυτά όλο και περισσότερες έρευνες παρουσιάζουν αποτελέσματα που να την υποστηρίζουν.
Μετάδοση ασθενειών από ακάρεα
Τα ακάρεα εμφανίζονται πλέον σε περιοχές όπου οι ψυχροί χειμώνες παλαιότερα εμπόδιζαν τη διάδοσή τους.
Στα ακάρεα οφείλεται η μολυσματική νόσος του Lyme της οποίας τα κρούσματα παρουσιάζουν ανοδική τάση.
Παρότι η διάδοση των ακαρέων δεν οφείλεται αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή, το διαρκώς θερμότερο κλίμα είναι βέβαιο πως την ευνοεί, με αποτέλεσμα οι συνδεόμενες με αυτήν ασθένειες να μεταδίδονται ευκολότερα.
Διαταραχή του συστήματος παραγωγής τροφίμων
Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά τις καλλιέργειες και τη διάρθρωση του συστήματος παραγωγής τροφίμων. Περίπου το 10% της παγκόσμιας έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου οφείλεται στη γεωργία, ενώ συνολικά σχεδόν το 20% σχετίζεται με την παραγωγή τροφίμων.
Επιπροσθέτως, η αλλαγή του κλίματος που συνίσταται στην αύξηση των θερμοκρασιών και στη μεταβολή των μοτίβων του καιρού επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή ορισμένων ειδών, όπως είναι ο καφές και το αβοκάντο.
Καθίσταται λοιπόν σαφές, ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την τροποποίηση του συστήματος παραγωγής, έτσι ώστε αυτό να προσαρμοστεί στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα.
Ο υποσιτισμός αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία μας με πολλούς τρόπους και αυτή τη στιγμή αρχίζουμε μόλις να κατανοούμε το πλήρες εύρος των επιπτώσεών της. Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι τοπικές, εθνικές και παγκόσμιες αντιδράσεις στην αλλαγή του κλίματος πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία λόγω των μεταβαλλόμενων κλιματικών συνθηκών.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η δράση για το κλίμα μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και ότι μια πιο βιώσιμη υγειονομική υπηρεσία μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο τις πιέσεις που προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος, όσο και τη γενικότερη υγεία του πληθυσμού.
Πηγή : https://www.envinow.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου