Μνημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρχιτεκτονικό και ιστορικό, είναι οι λιθόκτιστοι φάροι του ελληνικού φαρικού δικτύου.
Στο σύνολό τους φτάνουν τους 120 και ορθώνονται στα πιο στρατηγικά σημεία της ακτογραμμής και των νησιών.
Έχουν κατασκευαστεί σε διάστημα 100 περίπου χρόνων από το 1823 μέχρι και το 1926.Σύμφωνα με τον Δρ. Αρχιτέκτονα Χριστόφορο Σακελλαρόπουλο (στο έξοχο βιβλίο του Γιάννη Σκουλά «ΦΑΡΟΙ,ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΦΩΣ»), οι φορείς που κατασκεύασαν το φαρικό δίκτυο στην Ελλάδα ήταν αρχικά οι γαλλικές εταιρείες στο Α. Αιγαίο και οι βρετανικές στο Ιόνιο, μετά δε το 1870 το Ελληνικό Κράτος με δικές του αναθέσεις.
Ανάλογα με τον αρχιτεκτονικότύπο της κατασκευής τους οι φάροι διακρίνονται σε τετράγωνους, οκτάγωνους και κυλινδρικούς.
Οι φάροι, υπήρξαν επί χρόνια τα χρήσιμα σημάδια για τους ναυτικούς. Κι αν σήμερα με τα gps δεν είναι τόσο απαραίτητοι όσο άλλοτε, οι Φάροι εξακολουθούν να αναβοσβήνουν διακριτικά, παράλληλα με την καθημερινότητά μας που διαρκώς εξελίσσεται.
Στο ελληνικό φαρικό δίκτυο σήμερα υπάρχουν 120 παραδοσιακοί φάροι.
Κι αν ο αριθμός φαίνεται για κάποιους μεγάλος, μάλλον είναι μικρός αν σκεφτούμε την χερσαία επιφάνεια που βρέχεται από θάλασσα και έχρηζε σηματοδότησης… Η μέση ηλικία των φάρων που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας είναι περίπου 2 αιώνων και μόνο οι 20 από αυτούς βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Μέτρια χαρακτηρίζεται η κατάσταση άλλων 30. Οι υπόλοιποι είναι σε κακή κατάσταση με εμφανή τα σημάδια φθοράς και εγκατάλειψης.
Πριν από περίπου 20 χρόνια εκπονήθηκε μία μελέτη με σκοπό την ένταξη κάποιων φάρων σε ένα πρόγραμμα συντήρησης. Δεν προχώρησε ποτέ… Μετά από χρόνια και με πολλές δυσκολίες 40 φάροι συντηρήθηκαν εκ των οποίων όπως σημειώθηκε πιο πάνω, οι 20 είναι σε καλή κατάσταση, ενώ πλέον έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία της νεότερης ιστορίας. Η διαχείριση του φαρικού δικτύου ανήκει στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.
Το τελευταίο καιρό έχουμε δεχτεί δεκάδες καταγγελίες από Ναυτικούς και απλούς πολίτες, οι οποίοι έρχονται σε δύσκολη θέση που αναγκάζονται να εκθέσουν τα κακώς κείμενα της χώρας τους αλλά δυστυχώς έχουν αγανακτήσει , όπως μας γνωστοποιούν.»
Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στη ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα , φανταστείτε τι μαρτύρια περάνε οι έλληνες και ξένοι πλοίαρχοι του εμπορικού ναυτικού με αυτά τα χάλια των φάρων μας » μας ανέφερε ένας αναγνώστης μας.
Φάρος σε ΚαλοταρίτισσαΣτο Βορειότερο άκρο του νησιού (ΒΑ) κοντά στο ακρωτήρι της Καλοταρίτισσας μονοπάτι δύο χιλιομέτρων θα μας οδηγήσει στο μισο-ερειπωμένο φάρο και σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο με κάθετους βράχους που πέφτουν στη θάλασσα από ύψος 150 μέτρων και μπροστά μας το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.
Κατά την γνώμη μας αυτό είναι και το ομορφότερο σημείο των διαδρομών στην Δονούσα και αξίζει ο κόπος να το κάνετε. Μάλιστα η πληρέστερη διαδρομή είναι να κάνετε κατά κάποιον τρόπο τον γύρο της χερσονήσου, περνώντας από την παραλία της Τρυπητής και κινούμενοι κατά μήκος της ακτογραμμής, έχοντας το Σκουλονήσι στα δεξιά σας, και μετά ανηφορίζοντας σιγά – σιγά με κατεύθυνση βόρεια προς τον φάρο.
Πηγή : https://cyclades24.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου