12 Ιαν 2019

Στον αέρα τα αναπηρικά επιδόματα στις Κυκλάδες

Αγωνία για περισσότερους από 1.000 δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας του Νομού Κυκλάδων αναφορικά με τη λειτουργία του νέου συστήματος, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από 1/1/2019, σύμφωνα με το οποίο, πλέον, η καταβολή των επιδομάτων τους θα γίνεται μηνιαίως απευθείας από το κεντρικό κράτος και όχι από τους Δήμους, όπως συνέβαινε έως τώρα. 

 Στο… παρά πέντε η απόφαση 

 Με μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ακριβώς στην εκπνοή του περασμένου έτους, στις 28/12/2018, και ενώ στους Δήμους ήδη επικρατούσε αναστάτωση σχετικά με το πώς θα διενεργηθούν οι επόμενες πληρωμές, επιχειρήθηκε ο καθορισμός της διοικητικής διαδικασίας με βάση την οποία θα αποδίδονται, στο εξής, στους δικαιούχους τα αναπηρικά επιδόματα, καθώς και τα επιδόματα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων και ομογενών προσφύγων. 

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, τα άτομα με αναπηρία, που έως τώρα λάμβαναν τα επιδόματά τους μέσω των Δήμων και των Περιφερειών, θα εξυπηρετούνται από τον νέο Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ο οποίος συστάθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ως μετεξέλιξη του ΟΓΑ, με βασικό στόχο να αποτελέσει έναν ενιαίο φορέα υλοποίησης πολιτικών που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

 Παρά το γεγονός ότι πέρασαν τουλάχιστον δέκα μήνες από τη σύσταση του νέου φορέα, εντούτοις, η δραματική καθυστέρηση που σημειώθηκε μέχρι την έκδοση της απόφασης, με την οποία καθορίζεται μια εντελώς νέα διαδικασία, που μεταβάλλει ολοκληρωτικώς το τοπίο της καταβολής των επιδομάτων των ΑμεΑ στη χώρα, προκαλεί την εύλογη ανησυχία των δικαιούχων, ιδίως σχετικά με το εάν θα τηρηθεί η ημερομηνία καταβολής των επιδομάτων τους. 

 Η νέα διαδικασία

 Στη νέα διαδικασία, η οποία στοχεύει στον εκσυγχρονισμό -με ψηφιακό τρόπο- του συστήματος απονομής των προνοιακών επιδομάτων, θα εμπλέκονται στο εξής ο ΟΠΕΚΑ, που θα είναι αρμόδιος για την εξέταση και έγκριση/απόρριψη των αιτημάτων που θα υποβάλουν οι πολίτες, καθώς και για τη μηνιαία καταβολή των αναπηρικών παροχών, το Υπουργείο Εργασίας, η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και τα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων. 

Οι πολίτες θα πρέπει πλέον να απευθύνονται στο Κέντρο Κοινότητας της περιοχής τους ή στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο πλέγμα παροχών, γνωρίζοντας τον ΑΜΚΑ τους και έχοντας μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, αντίγραφο τραπεζικού λογαριασμού και δικαιολογητικά που θα ζητούνται από το σύστημα, αναλόγως της πάθησης και του επιδόματος στο οποίο αιτούνται να ενταχθούν.

 Η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, που αναπτύχθηκε μέσω της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, περιλαμβάνει ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης μέσω ειδικής πλατφόρμας, δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου αναπηρίας από τον θεράποντα γιατρό, συμπλήρωση εισηγητικού, παραπομπή του στα ΚΕΠΑ για αξιολόγηση και καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας, ηλεκτρονική έκδοση της γνωμάτευσης και ταυτόχρονη ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΑ.

 Στα… αζήτητα πολλά Κυκλαδονήσια

 Αν και πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που, μακροπρόθεσμα, αναμένεται να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα ΑμεΑ, ελαχιστοποιώντας τη γραφειοκρατία και καθιστώντας, μέσω της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων, ευκολότερους και αποτελεσματικότερους τους ελέγχους, ωστόσο, τα ελλείμματα σχεδιασμού και οι βεβιασμένες κινήσεις εκ μέρους του κεντρικού κράτους, υπονομεύουν την αξιοπιστία του νέου συστήματος. 

Ήδη, ενώ με βάση την υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι οι πολίτες πλέον θα εξυπηρετούνται μόνο μέσω των Κέντρων Κοινότητας, η κεντρική διοίκηση φαίνεται να… ξέχασε ότι στους 19 Δήμους του Νομού Κυκλάδων υπάρχουν μόνο 8 Κέντρα Κοινότητας (σε Σύρο, Άνδρο, Θήρα, Κέα, Μήλο, Νάξο, Πάρο και Τήνο), χωρίς να έχει κάνει καμία πρόβλεψη για τους κατοίκους των υπόλοιπων 11 νησιωτικών Δήμων, οι οποίοι, ήδη από την έναρξη του νέου συστήματος, δεν έχουν πού να απευθυνθούν προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για λήψη προνοιακής παροχής αναπηρίας. 

Εξάλλου, η πληροφόρηση προς τα Κέντρα Κοινότητας, τους νέους συνδέσμους της περιφέρειας με το κεντρικό κράτος, είναι έως τώρα ελλιπής και παρουσιάζει πολλά κενά. 

 Ανησυχία για τις αστοχίες - Σε εγρήγορση η Σύρος

 Με άμεσα αντανακλαστικά ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης που, μέχρι τις τελευταίες μέρες του 2018, εξυπηρετούσε διοικητικά τους περισσότερους από 1.000 λήπτες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας 18 Δήμων των Κυκλάδων, γνωστοποίησε εγγράφως την αστοχία αυτή τόσο στον ΟΠΕΚΑ όσο και στην αρμόδια αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση, προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των Κυκλαδιτών, διατυπώνοντας προτάσεις που μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα. Όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Απόστολος Ρουσσουνέλος, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ήταν σε επιφυλακή ήδη από τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, όταν αναμενόταν η απόφαση που εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, και έχει ήδη δώσει κατευθύνσεις και στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού. 

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του αναφορικά με την εξέλιξη της νέας διαδικασίας, λόγω των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του σχετικά με το εάν οι πληρωμές του Ιανουαρίου θα γίνουν στην ώρα τους. 

«Κάθε μεταρρύθμιση έχει σίγουρα τα προβλήματά της», ανέφερε, ενημερώνοντας επίσης πως, σε ό,τι αφορά την πληρωμή των επιδομάτων, ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης έχει ήδη φροντίσει και έχει αποστείλει εντός προθεσμιών το αρχείο δικαιούχων όλων των Κυκλάδων, με βάση το οποίο θα διενεργηθούν οι πληρωμές ύψους 854.227,01 ευρώ. 

Ο κ. Ρουσσουνέλος τόνισε, πάντως, ότι «η ευθύνη δεν βρίσκεται πλέον στα χέρια του Δήμου». 

Επεσήμανε, επίσης, ότι ο ίδιος βρίσκεται σε επικοινωνία με τους ομολόγους του στα νησιά των Κυκλάδων, για τα οποία υπάρχει κενό στην πρόβλεψη των διαδικασιών, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα πρέπει άμεσα να διευθετηθεί προκειμένου τα άτομα με αναπηρία σε Ανάφη, Αντίπαρο, Αμοργό, Ίο, Κίμωλο, Κύθνο, Μύκονο, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο και Φολέγανδρο, για τα οποία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόβλεψη εξυπηρέτησής τους, να μπορούν να εξυπηρετούνται κατά τρόπο συνεχή, αδιάλειπτο, συστηματικό και ισότιμο. 

Πηγή :https://www.koinignomi.gr 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...