20 Φεβ 2019

Κυκλάδες - παραγωγοί Τυριών: Να δοθούν κίνητρα για την παλαίωση των τυριών

Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική πολιτιστική εκδήλωση κυκλαδικού και γενικότερου ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 το μεσημέρι στη λέσχη της Ελληνικής Εταιρείας (πληρέστερο όνομα Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος) στην οδό Τριπόδων 28 στην Πλάκα Αθηνών, με θέμα: «Τα ευπαθή Τυριά των Κυκλάδων".

 Κείμενο - Φωτογραφία: Γιάννης Λογαράς (Φιλόλογος) 

 Τα τυριά των Κυκλάδων ευνοημένα και από τη φύση λόγω της χλωρίδας και των γενικών συνθηκών του περιβάλλοντος, είναι εκλεκτά σε ποιότητα και αξίζει να διατηρήσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους και να προβληθούν περισσότερο.

 Μάλιστα η τυροκομία στις Κυκλάδες εισέρχεται σταδιακά σε μια καινούργια φάση παραγωγής του σπουδαίου αυτού προϊόντος με μικρές ή μεσαίου μεγέθους σύγχρονες τυροκομικές μονάδες, με συνθήκες υγειονομικών προδιαγραφών και οι οποίες παράγουν τυποποιημένα με διεθνείς προδιαγραφείς προϊόντα (ποικιλίες τυριών) και οποία έχουν ήδη αρχίσει να εξάγουν τα προϊόντα τους και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και εν μέρει και στο εξωτερικό. 

Οι επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν δικούς τους χώρους για βοσκή των ζώων που παράγουν γάλα για τις ανάγκες (κι έτσι υπάρχει ελεγχόμενη βόσκηση) καθώς και παράγουν σε κτήματά τους και ζωοτροφές.

 Επίσης τώρα το κράτος έχει δώσει άδεια ώστε να παράγεται πλέον και τυρί από μη παστεριωμένο γάλα ώστε η παραγωγή του τυριού να είναι πιο σωστή και επίσης καθορίζονται συγκεκριμένοι χώροι βοσκής για να αποφεύγεται η ανεξέλεγκτη βόσκηση και υπερβόσκηση. Η εκδήλωση ήταν στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων με της Ελληνικής Εταιρείας με τίτλο: 

«Το Σάββατο του Παραγωγού». Η συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Αντωνία Τριχοπούλου τόνισε ότι το βάρος στην παραγωγή του τυριού πρέπει να είναι η διάσωση και ενίσχυση της εντελώς παραδοσιακής μορφής τυροκομίας από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, που έχει και σπουδαιότερη διατροφική αξία. 

Ο πρώτος ομιλητής φιλόλογος κ. Αντώνης Τζιώτης παρουσίασε σκηνές από τη φύση, τα βοσκοτόπια, τα κοπάδια, τους στάβλους και των εργαλείων τυροκομίας κυρίως του παρελθόντος σε μια συναισθηματική και λαογραφική κυρίως περιήγηση.

 Αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση την ενημέρωση που είχαμε στις Κυκλάδες έχουμε τουλάχιστον 200 διαφορετικά είδη ενδημικών φυτών που βοηθούν στην βελτίωση της κτηνοτροφίας, όταν στο σύνολο της Μεγάλης Βρετανίας έχουμε λιγότερα είδη... 

Ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, Δρ. του Πανεπιστημίου Reading Μεγάλης Βρετανίας αναφέρθηκε στη νομοθεσία που προσαρμόζεται στις σημερινές ανάγκες, ενώ η κ. Έφη Τσακαλίδου, Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στα πειράματα που γίνονται στο Πανεπιστήμιο αυτό για να προσδιοριστούν παράγοντες που οδηγούν σε υγιεινότερη παραγωγή τυριού. Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με τίτλο:

 «Η άποψη του παραγωγού» που έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες οι τυροκόμοι κ. Νίκος Φρατζέσκαρος, από τη Σίφνο και ο κ. Μανώλης Μπαμπούνης, από τη Νάξο για τον τρόπο παραγωγής τυριού με σύγχρονες ποιοτικές μεθόδους που κάνει το τυρί που παράγουν να έχει αναγνώριση όχι μόνο στον χώρο των νησιών τους, αλλά και στον ελλαδικό χώρο και εν μέρει και στο εξωτερικό. 

Ο τρίτος -κατά το πρόγραμμα παραγωγός για να μιλήσει ο κ. Λεωνίδας Βλαβιανός από την Αμοργό δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση (λόγω απαγορευτικού στις θαλάσσιες συγκοινωνίες), αλλά έστειλε κάποιο υλικό που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση.

 Μεταξύ των χρήσιμων απόψεων και προτάσεων που ακούστηκαν ήταν να δοθούν κίνητρα για την παλαίωση των τυριών γιατί η παλαιότητα είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα των τυριών. Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης έγινε διάλογος μεταξύ του κοινού, των ομιλητών και των παραγωγών.

 Στην εκδήλωση εκτός των άλλων τονίστηκε και η σπουδαιότητα της Μεσογειακής διατροφής. Στο κοινό, στο τέλος, προσφέρθηκε κέρασμα με τυρί διαφόρων ειδών. Μια πολύ αξιόλογη εκδήλωση με πολλές και χρήσιμες πληροφορίες επιστημονικά και πρακτικά τεκμηριωμένες για την τυροκομία και για άλλα σχετικά θέματα. 
Πηγή : https://www.naxospress.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...