13 Φεβ 2019

“Ο στρατός αποδείχτηκε αφερέγγυος”

Απορρίφθηκε η νέα τεχνοοικονομική μελέτη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τη συνέχιση του έργου κατασκευής πεδίου προσγείωσης ελαφρών σκαφών, που θα αναλάμβανε η μονάδα της ΜΟΜΚΑ, καθώς το έργο έχει καθυστερήσει, ενώ εξετάζεται η διερεύνηση για ιδιώτη επενδυτή. 

 Ένα πολυαναμενόμενο έργο, για το Δήμο Ανάφης και τους κατοίκους του ακριτικού νησιού, φαίνεται να έχει παραπεμφθεί στις καλένδες, αφού, βάσει της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανάφης, η πλειοψηφία των εκπροσώπων των πολιτών έδειξε μηδενική ανοχή στις περαιτέρω καθυστερήσεις ή χρεώσεις, που θα προκύψουν για τον Δήμο, μέσω των προγραμματικών συμβάσεων με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και της μονάδας της ΜΟΜΑ, που είχε αναλάβει την αποπεράτωση του έργου. 

 Δεδομένου, ότι απορρίφθηκε η νέα σύμβαση με τη ΜΟΜΚΑ, ενώ δεν έχει ακόμη ληφθεί σχετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με την πρόθεση του Δήμου να συνεργαστεί με ιδιώτη, για την κατασκευή του πεδίου προσγείωσης ή την αξιοποίηση του οικοπέδου με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, αμφίβολη καθίσταται η συνέχιση του έργου, αλλά και στην περίπτωση που συνεχιστεί με διαφορετικό τρόπο, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του. 

 Από το 2017 η έναρξη της διαδικασίας 

 Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον Αύγουστο του 2017 υπεγράφη η πρώτη προγραμματική σύμβαση, μεταξύ του Δήμου Ανάφης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου κατασκευής του δημοτικού διαδρόμου προσαπογειώσεως ελαφρών αεροσκαφών. 

 Σύμφωνα με τα όσα είχαν ειπωθεί από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τότε, σχετικά με το θέμα, “είναι γνωστό σε όλους, πως το νησί μας βιώνει συγκοινωνιακή απομόνωση, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. 

Προς άρση του αδιεξόδου ο Δήμος Ανάφης με την 30/2016 απόφασή του ενέκρινε την αγορά κατάλληλου οικοπέδου για την κατασκευή πεδίου προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών. Κατόπιν αυτών και δεδομένου του γεγονότος ότι ο Δήμος μας αδυνατεί για την κατασκευή του, ήλθαμε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο προσφέρεται να εκτελέσει το έργο σύμφωνα με προγραμματική σύμβαση”, η οποία αποτελείται από 11 άρθρα, προμελέτη κατασκευής και κοστολόγιο”.

 Υπενθυμίζεται επίσης, πως, όπως είχε αναφέρει στην εφημερίδα ο Δήμαρχος Ανάφης, κ. Ιάκωβος Ρούσσος, στο πλαίσιο της σύμβασης, προβλεπόταν η κατασκευή του πεδίου προσγείωσης, η οποία, βάσει του προγράμματος υπολογιζόταν να διαρκέσει περίπου δύο μήνες και θα υλοποιούνταν με μηχανήματα και υποστήριξη της ΜΟΜΑ. 

Τη διαμονή των στελεχών της υπηρεσίας είχε αναλάβει οικονομικά ο Δήμος Ανάφης, όπως επίσης και κάθε οικονομική υποχρέωση, σχετική με την κατασκευή του πεδίου. 

 “Ο στρατός αποδείχτηκε αφερέγγυος” 

 Κατά την αφετηρία του 2019, το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, με ευθύνη, όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση του Δ.Σ., του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ωστόσο ο Δήμος έχει ήδη επιβαρυνθεί με σημαντικά έξοδα. 

 Πιο συγκεκριμένα, εισηγούμενος το εν λόγω θέμα προς συζήτηση, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού οργάνου ο Πρόεδρος εξέθεσε ότι, “όπως γνωρίζετε ο Δήμος μας έχει υποβληθεί σε δαπάνη αγοράς οικοπέδου καθώς και σε δαπάνες δια μέσω προγραμματικών συμβάσεων με το Υπουργείο Άμυνας (ΜΟΜΚΑ), οι εργασίες από ότι γνωρίζετε δυστυχώς για την ισοπέδωση του οικοπέδου μέχρι τώρα δεν έχουν ολοκληρωθεί”.

 Για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε, “το Υπουργείο Άμυνας (ΜΟΜΚΑ) μας έχει υποβάλει νέα Τεχνοοικονομική έκθεση με αριθ. 22/2018 με τίτλο “Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου διαδρόμου προσγείωσης μικρών αεροσκαφών στην Ανάφη”. 

Η τεχνοοικονομική αυτή έκθεση αναφέρει το ποσά που έχουν δαπανηθεί και ποσά που πρόκειται να δαπανηθούν σε αυτή τη φάση για την εκσκαφή του αεροδιαδρόμου και που είναι το ποσό των 224.500 ευρώ”. Λόγω της τεράστιας επιβάρυνσης, η οποία προκύπτει για το Δήμο και με δεδομένο, ότι η διάνοιξη του πεδίου προσγείωσης έχει καθυστερήσει τραγικά, όταν ο πρόεδρος ζήτησε από το ΔΣ να αποφασίσει για την έγκριση της νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ υπουργείου Άμυνας και Δήμου Ανάφης, οι δημοτικοί σύμβουλοι φάνηκαν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι, σχετικά με το αποτέλεσμά της.

 Ως εκ τούτου, η νέα σύμβαση, που προϋποθέτει δαπάνες από το Δήμο ύψους 224.000 ευρώ, απορρίφθηκε με 6 ψήφους έναντι 5 υπέρ. Υπέρ της πρότασης να εκτελεστεί η νέα προγραμματική σύμβαση ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ρούσσος Τζώρτζης, Ρούσσος Ιάκωβος, Σιγάλας Μάρκος, Μεγαλοοικονόμου Μάριος, Κολυδά Μαρία. 

 Ωστόσο, με την αιτιολογία, ότι “στην παρούσα φάση και σύμφωνα με παλαιότερες τοποθετήσεις του Δημάρχου να εξεταστεί η παραχώρηση σε ιδιώτη, δεδομένου ότι δεν θα υποβληθεί ο Δήμος στις προτεινόμενες δαπάνες ούτε και σε μελλοντικές δαπάνες”, καταψήφισαν την πρόταση οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ιωάννης Χ. Χάλαρης, Χάλαρης Λ. Ιωάννης, Κολυδάς Γεώργιος, Νικολή Σταυρούλα Καλογεροπούλου Μαργαρίτα και Πατηνιώτης Ιωάννης. 

 Μάλιστα, η κ. Καλογεροπούλου τόνισε, πως “ο στρατός (ΜΟΜΚΑ) αποδείχθηκε αφερέγγυος, διότι και με τα χρήματα αυτά δεν θα τελειώσει και πάλι το έργο”, ενώ ο κ. Πατηνιώτης αιτιολόγησε την αρνητική του ψήφο σημειώνοντας, πως “δεν υπάρχει μελέτη κόστους έργου, ούτε κόστος αεροδιακομιδών και κόστος εμπορικής χρήσης”.

 Πηγή : https://www.koinignomi.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...