Ηχηρό «όχι» στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί της Τήνου φωνάζουν ο ο Σύλλογος Υστερνιωτών Τήνου, η Αδελφότητα Τηνίων Καρδανιωτών και η Αδελφότητα Τηνίων Καρδιανιωτών η Αγία Τριάς.
Σε σχετικό ψήφισμα – διαμαρτυρία προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αλλά και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τα Διοικητικά Συμβούλια των προαναφερόμενων συλλόγων δηλώνουν ότι στέκονται στο πλευρό του Δήμου Τήνου για τον αγώνα κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και ζητούν την ενεργοποίηση Ομάδων Εργασιών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του σκοπού.
Στο έγγραφό τους, οι τρεις Σύλλογοι δεν κρύβουν την έκπληξή τους για την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών εν μέσω χειμώνα και με τρόπους μη σύννομους, όπως σπάσιμο περίφραξης Δημοτικής έκτασης και διέλευσης μέσω αυτής.
«Είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι η εγκατάσταση και η λειτουργεία τέτοιων μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν ενδείκνυται για τεχνικούς λόγους αλλά και για περιβαλλοντικούς στους οποίους εμείς εστιάζουμε και επικεντρώνουμε τις αντιρρήσεις και σχεδιάζουμε τις αντιδράσεις μας.
Η Τήνος έδωσε στο παρελθόν μεγάλο αγώνα και κατάφερε να αποτρέψει τότε την εγκατάσταση πυλώνων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 150KV αποκλειστικά και μόνο για την προστασία του μοναδικού της τοπίου που όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Κορνήλιος Καστοριάδης είναι «χειροποίητο» έτσι και τώρα δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση καμιάς ανεμογεννήτριας στην Τήνο και ειδικά στην Έξω Μεριά ενός τόπου που η πολιτιστική του κληρονομιά είναι μοναδική».
Απαραίτητη η ευαισθητοποίηση και συστράτευση των Τηνίων
Για το λόγο αυτό, ομόφωνα τα Δ.Σ. των Συλλόγων ζητούν από όλους τους φορείς που μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει θέση για το θέμα να τοποθετηθούν και να ταχθούν αντίθετοι στην τοποθέτηση των ανεμογεννητριών.
Επιπλέον, ζητούν απ' όλους τους κατοίκους μόνιμους και εποχιακούς, από τους ιδιοκτήτες γης στις περιοχές ενδιαφέροντος για τοποθέτηση ανεμογεννητριών να εναντιωθούν στην εγκατάσταση τους, να μην παρέχουν διευκολύνσεις ή τη γη τους στους «επενδυτές» που θα καταστρέψουν την εικόνα του νησιού θα επηρεάσουν τα νερά ολόκληρης της Έξω Μεριάς αλλά και μεγάλου μέρους των Κάτω Μερών (Καλλονή, Αετοφωλιά, Κάτω Κλείσμα, Καρκάδος) και θα δημιουργήσουν καταστάσεις μη αναστρέψιμες .
Τέλος, ζητούν από φίλους του νησιού να βοηθήσουν στη δημοσιοποίηση του θέματος, με στόχο να ενεργοποιήσουν όλους τους Τηνιακούς από άποψη και από καταγωγή, να το κάνει άμεσα.
«Έναρξη εργασιών με το “έτσι θέλω”»
Αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ σχετικά με την εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας περιλαμβάνονται στο βίντεο που δημιούργησε και κοινοποίησε το Κίνημα πολιτών Τήνου κατά των αιολικών πάρκων.
Τήνος, ένα χειροποίητο Κυκλαδονήσι που έχει παραμείνει σε μεγάλο μέρος του, σχεδόν ανέγγιχτο ανά τους αιώνες με σημαντικά φυσικά πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία... Εγκαταστάσεις ΒΑΠΕ (Βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) μια πρακτική με την οποία ΕΕ και Ελλάδα έχει συνταχθεί και θέση στρατηγικό στόχο να την αναπτύξει σε τεράστιο βαθμό.
Τέτοιες εικόνες κατασκευάζονται ήδη στο νησί, αφού έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2019 ήδη η κατασκευή ενός αιολικού πάρκου στην θέση Πράσα , όχι σε κάποιο απομονωμένο σημείο αλλά σε ελάχιστη απόσταση από τους διάσημους και πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς Υστερνίων και Καρδιανής.
«Στο συγκεκριμένο "πάρκο" ξεκίνησαν εργασίες με το έτσι θέλω, περνώντας βαρέα οχήματα στον τόπο όπου θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, μέσα από παράνομη διάνοιξη δρόμου πάνω σε δημοτική γη , με συνεχιζόμενες διαπλατύνσεις και επιχωματώσεις. Όλα αυτά γίνονται ενώ εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές στο ΣΤΕ , και αναμένεται η απόφαση στα ασφαλιστικά μέτρα του Δήμου Τήνου κατά της κατασκευαστικής εταιρίας που συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της.
Το πρόβλημα αυτό σίγουρα δεν είναι δυστυχώς μόνο στην Τήνο.
Εδώ, πρώτα απ’ όλα τέτοιες επεμβάσεις δεν ταιριάζουν και καταστρέφουν αισθητικά αλλά και ουσιαστικά το χειροποίητο κυκλαδίτικο τοπίο της Τήνου. Αυτό έχει μείνει σχεδόν αναλλοίωτο , αιώνες με τις αναβαθμίδες, τις ξερολιθιές ( πρόσφατα εντάχθηκε στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO) το μεγαλύτερο για τις Κυκλάδες δίκτυο μονοπατιών και τους περίπου 50 παραδοσιακούς οικισμούς .
Όπου έχουν τοποθετηθεί τέτοιες εγκαταστάσεις δυστυχώς παρατηρείτε σωρεία προβλημάτων . Τόνοι τσιμέντο για τις βάσεις τους, χωματουργικά , λάδια που ρυπαίνουν το υπέδαφος, καλώδια υψηλής τάσης, σημαντική όχληση ηχητική, προβλήματα στην πανίδα του οικοσυστήματος.
Μελέτες συγκεκριμένα για την Τήνο έχουν δείξει ότι θα επηρεάσει τον ευαίσθητο υδροφόρο ορίζοντα σε μια περιοχή από την οποία υδροδοτείτε το μισό νησί. Σε λίγα χρόνια μένουν μόνο τα κουφάρια αφού δεν υπάρχει υποχρέωση να τις αφαιρέσουν από τον νόμο. και όλα αυτά γιατί;
Στο όνομα μιας "καθαρότερης" ενέργειας.
Δυστυχώς όμως , όπως έχει αποδειχθεί δεν ισχύει ούτε καν αυτό.
Η εμπειρία, με έρευνες και στοιχεία σε πολλά κράτη που διαπρέπουν σε αυτό τον τομέα, δείχνει ότι τα αιολικά πάρκα δεν μπορούν τεχνικά να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές ρυπογόνες μορφές ενέργειας, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αυξάνουν ,αντί να μειώνουν τις εκπομπές CO2.
Αν το ψάξει κανείς, θα δει ότι αυτό γίνετε λόγο της στοχαστικότητας του αέρα (δεν φυσάει συνέχεια το ίδιο) και την απαιτούμενης εφεδρείας συμβατικών παραγωγικών μονάδων που θα αντισταθμίζουν τα φαινόμενα αστάθειας που οφείλονται σε αυτή την έγχυση ανομοιογενούς ρεύματος στο δίκτυο.
Τη μεγάλη διαφορά τώρα στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των Αιολικών όπως και τις ακριβές εγκαταστάσεις που απαιτούνται για την σύνδεση τους στο δίκτυο τις πληρώνουμε όλοι μας με το ΕΤΜΕΑΡ και το κέρδος από τις τεράστιες υποχρεωτικές επιδοτήσεις τις καρπώνονται οι αιολικές εταιρίες.
Η πλειοψηφία του νησιού που έχει ενημερωθεί, είναι κατά τέτοιων επεμβάσεων με πλήθος σχετικών αποφάσεων και σε επίπεδο Δήμου.
Παρόλα αυτά αυτές οι εγκαταστάσεις προχωρούν, ενώ σχεδιάζονται και ακόμη μεγαλύτερες»...
Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα του Κινήματος στο Facebook με τίτλο "Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών".
Πηγή : https://www.koinignomi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου