Από 2.200 κατοικημένα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέχθηκαν 26 για να μεταβούν πρώτα ενεργειακά στην καθαρή ενέργεια, εκ των οποίων τα τρία είναι ελληνικά.
Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)
Σήμερα ξεκινάει για 26 νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης η μετάβαση τους στην καθαρή ενέργεια, υπό την στήριξη της Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση.
Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια χωρίζεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, τα έξι νησιά και συγκεκριμένα τα Νησιά Aran (Ιρλανδία), Cres-Lošinj (Κροατία), Σίφνος (Ελλάδα), Culatra (Πορτογαλία), Salina (Ιταλία) και La Palma (Ισπανία) θα δημοσιεύσουν έως το καλοκαίρι του 2019 το Σχέδιο Ενεργειακής Μετάβασης (clean energy transition agenda). Στη δεύτερη φάση, τα υπόλοιπα 20 νησιά θα δημοσιεύσουν το Σχέδιο Ενεργειακής Μετάβασης έως το καλοκαίρι του 2020.
Τα νησιά αυτά είναι:
Hvar, Κροατία
Νέα Καληδονία, Γαλλία
Παντελλερία, Ιταλία
Μια Illa de Arousa, Ισπανία
Brač, Κροατία
Κρήτη, Ελλάδα
Αζόρες, Πορτογαλία
Γκότλαντ, Σουηδία
Korčula, Κροατία
Σάμος, Ελλάδα
Ίμπιζα, Ισπανία
Öland, Σουηδία
Kökar, Φινλανδία
Cape Clear, Ιρλανδία
Μαγιόρκα, Ισπανία
Orkney, Ηνωμένο Βασίλειο
Marie-Galante, Γαλλία
Φαβινάνα, Ιταλία
Μενόρκα, Ισπανία
Ομάδα εκτός Scotland Scottish Islands, Ηνωμένο Βασίλειο
Στην Ε.Ε. υπάρχουν περισσότερα από 2.200 κατοικημένα νησιά, στα οποία παρά την ύπαρξη αφθονίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια, εξαρτώνται από τις ακριβές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων για τον ενεργειακό τους εφοδιασμό.
Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια μπορεί να βοηθήσει τα νησιά αφενός να γίνουν αυτόνομα και αυτάρκεις και αφετέρου θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες εργασιακής απασχόλησης.
Τα συγκεκριμένα 26 νησιά επιλέχθηκαν με βάση τη δυναμική τους στην υλοποίηση της διαδικασίας μετάβασης.
Ως προς τη γεωγραφική τους θέση, σκοπός της Γραμματείας ήταν να βρίσκονται τα επιλεχθέντα νησιά σε όσο το δυνατόν διαφορετικές χώρες για να μπορέσουν να αποτελέσουν παράδειγμα σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες.
Στόχος της Γραμματείας των Καθαρών Ενεργειών για τα Νησιά της ΕΕ είναι να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερα ευρωπαϊκά νησιά να ξεκινήσουν και να προωθήσουν τη μετάβασή τους στην καθαρή ενέργεια κατά τρόπο που να συμπεριλαμβάνει ολόκληρο το νησί.
Με βάση την εμπειρία από τις επιτυχημένες διαδικασίες μετάβασης, το κλειδί της επιτυχίας, σύμφωνα με την Γραμματεία είναι να συμμετέχουν όλοι οι φορείς – πολίτες, δήμοι, τοπικές επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και σχολεία.
«Τα 26 νησιά που έχουν επιλεγεί παρουσιάζουν αξιοσημείωτο δυναμικό και ενθουσιασμό για την ανάπτυξη ισχυρών και διαρκών συνεργασιών με πολλούς εμπλεκόμενους φορείς γύρω από τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.
Ξεκινώντας από αυτή την πορεία, όχι μόνο θα γίνουν πιο ενεργειακά αυτοσυντηρούμενοι και ευημερούσες, αλλά θα αποτελέσουν και εμπνευσμένα παραδείγματα για άλλα νησιά και για την Ευρώπη στο σύνολό της. Αυτό με τη σειρά του θα βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για το κλίμα και την ενέργεια», σχολίασε ο γενικός διευθυντής Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Dominique Ristori.
Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Τήλος
Να υπενθυμίσουμε πως τα πρωτεία ανήκουν στην Τήλο, που αποτελεί το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου, με το πρωτοποριακό project TILOS.
Το συγκρινόμενο έργο εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 11 εκατ. ευρώ, που αφορά δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού εκμετάλλευσης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στο νησί της Τήλου.
Με το εν λόγω έργο η Τήλος θα γίνει το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο του project περιλαμβάνεται η ανάπτυξη και εγκατάσταση του πρώτου υβριδικού σταθμού στην Ελλάδα, ο οποίος συνδυάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με τη βοήθεια μιας ανεμογεννήτριας και ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, και την αποθήκευσή της σε μπαταρίες.
Με την ολοκλήρωσή του το έργο θα διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου το τοπικό ενεργειακό σύστημα, στοχεύοντας σε μελλοντική παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα καλύπτει το 100% των τοπικών αναγκών, ενώ παράλληλα θα μπορεί να ρυθμίζει την κατανάλωση ενέργειας των οικιακών καταναλωτών.
Πηγή : https://energyin.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου