17 Φεβ 2019

Δημοπρατήθηκαν και ανατέθηκαν οι μελέτες για την επέκταση του κυττάρου του ΧΥΤΑ, αλλά και για την ωρίμανση της μονάδας κομποστοποίησης, από το Δήμο Πάρου

Ενα πολυαναμενόμενο έργο, για το νησί της Πάρου, αυτό της επέκτασης του υφιστάμενου κυττάρου ΧΥΤΑ, φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, δεδομένου, ότι δημοπρατήθηκαν και ανατέθηκαν οι σχετικές μελέτες. Με απόφασή του τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης, προκειμένου να ανατεθεί η εκπόνηση των μελετών, για τα δύο έργα, που αφορούν στη δημιουργία, ουσιαστικά, δεύτερου κυττάρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων και στην ωρίμανση του έργου της κομποστοποίησης. 

 Στις επόμενες ημέρες από την έγκρισή τους, οι μελέτες δημοπρατήθηκαν και με την ολοκλήρωση των νόμιμων διαδικασιών ανατέθηκαν σε μελετητή, με το Δήμαρχο Πάρου, κ. Μάρκο Κωβαίο να δηλώνει αισιόδοξος, πως το μελετητικό έργο θα έχει σύντομα τελειώσει και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι ενέργειες για χρηματοδότηση των δύο σημαντικών αυτών έργων. 

 Έργα πνοής για τη διαχείριση των απορριμμάτων 

 Αξίζει να σημειωθεί, πως ο μικρός χρόνος ζωής του υφιστάμενου κυττάρου ΧΥΤΑ αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για το Δήμο Πάρου, ο οποίος προκειμένου να “κερδίσει” χρόνο, έως ότου να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για οριστική λύση του προβλήματος, έχει μεριμνήσει, ώστε να αναπτυχθούν σχεδόν όλες οι μορφές ανακύκλωσης, με απώτερο στόχο, να συρρικνωθεί ο όγκος των αποβλήτων, που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.

 Με τον τρόπο αυτό, όπως έχει επανειλημμένως δηλώσει στην εφημερίδα ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, αφενός ανακουφίζεται το υφιστάμενο κύτταρο, ενώ παράλληλα, ενημερώνεται και ευαισθητοποιείται η κοινωνία, προκειμένου να μειωθούν τα σύμμεικτα απόβλητα, το δεύτερο κύτταρο να μην αντιμετωπίσει το ίδιο ζήτημα και παράλληλα να σημειωθεί ένα μεγάλο βήμα στην προστασία του ιδιαίτερου περιβάλλοντος της Πάρου. 

 Έχοντας τηρήσει την αρχική δέσμευσή του, σε ό,τι αφορά στην ανακύκλωση, η δημοτική αρχή του νησιού έχει δώσει βάρος στην ενημέρωση τόσο των νέων παιδιών, με ημερίδες και δράσεις στα σχολεία, όσο και των ενήλικων κατοίκων, ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει και στη σύναψη σύμβασης με εταιρεία ανακύκλωσης, για διάφορα ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών, στην κατασκευή Πράσινων Σημείων, ενώ με την ολοκλήρωση του ενός εκ των δύο έργων, προχωρά και η ανάπτυξη του έργου της κομποστοποίησης. 

 Μέχρι και την οριστική απόφαση για την εκπόνηση των σχετικών μελετών, ιδιαίτερη ήταν η ανησυχία που προκαλούσε το γεγονός, ότι λόγω της μεγάλης αύξησης της επισκεψιμότητας, τόσο στην Πάρο, όσο και στην Αντίπαρο, η οποία επίσης εξυπηρετείται από το ΧΥΤΑ της Πάρου και της συνεπακόλουθης κατακόρυφης αύξησης των απορριμμάτων, τα οποία καταλήγουν στο κύτταρο, υπήρχε ο κίνδυνος αυτό να κορεστεί, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει τα δύο νησιά και προκαλώντας τεράστια προβλήματα.

 Παρ' όλα αυτά, ο Δήμος, κατόπιν και των πιέσεων από την κοινωνία και τους φορείς του νησιού, προχωρά τις διαδικασίες, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα, να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου και τα δύο νησιά να “ανασάνουν”. 

 “Χωρίς προστασία του περιβάλλοντος δεν υπάρχει ανάπτυξη” 

 Αναφορικά με την εκπόνηση των μελετών για τα δύο αυτά έργα, ο Δήμαρχος, κ. Κωβαίος, σημείωσε, πως “είχαμε ως στόχο, μέσα στην πρώτη πενταετία, την οικονομική αυτονομία του Δήμου. Να βάλουμε βάσεις, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε κοινωνικό, αλλά και πάνω σε μία βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία πάντοτε να στηρίζεται σε κάποιες βασικές δομές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, φτιάξαμε λιμάνια, το αεροδρόμιο έγινε, οι υπόλοιπες λιμενικές εγκαταστάσεις αναβαθμίζονται, επεκτάθηκαν οι μονάδες βιολογικού καθαρισμού και πολλά άλλα έργα”. 

 Σε ό,τι αφορά στον τομέα του περιβάλλοντος, ο κ. Κωβαίος τονίζει, πως “ουσιαστικά, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα, καθώς, σε ετήσια βάση, έχουν αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό, πάνω από 30%, τα απορρίμματα, λόγω της συνεχούς και μεγάλης αύξησης στον τουρισμό, με αποτέλεσμα ο χρόνος ζωής του κυττάρου του ΧΥΤΑ να έχει συρρικνωθεί και να τελειώνει πολύ γρηγορότερα, απ' ό,τι είχε προβλέψει η σχετική μελέτη”.

 Ως εκ τούτου, “προκειμένου να προλάβουμε τις καταστάσεις, υποβάλαμε φάκελο σε ένα ευρωπαϊκό έργο, που χωρίζεται σε δύο υποέργα. Το πρώτο αφορά στην εκπόνηση της μελέτης για την επέκταση του κυττάρου του ΧΥΤΑ – είναι ένα δεύτερο κύτταρο, στην ουσία – ενώ το δεύτερο αφορά στη μελέτη για την κομποστοποίηση, όπου εκεί συνεχίζουμε και αναβαθμίζουμε τις δράσεις, που ήδη έχει επενδύσει ο Δήμος μας, στο κομμάτι της ανακύκλωσης”, επεσήμανε, συμπληρώνοντας, ότι “στην Πάρο πραγματοποιείται ανακύκλωση διάφορων υλικών. 

Οικοδομικά υλικά, λάδια, χαρτί, πλαστικό, εκτός ίσως από γυαλί ή αλουμίνιο. Προσπαθούμε, εκτός από την οικολογική προστασία, να δώσουμε ζωή και χρόνο στο κύτταρο”. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Πάρου, “η διαδικασία έχει προχωρήσει, έχουν ανατεθεί οι μελέτες και αναμένουμε να τελειώσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να προχωρήσουμε στο κομμάτι της υλοποίησης. 

Οι μελέτες «τρέχουν» και προσπαθούμε να προλάβουμε, σε συνεργασία με το μελετητή, όσο πιο γρήγορα γίνεται οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο είναι διαθέσιμο, προκειμένου να μπορέσουμε να περάσουμε στην υλοποίηση, καθώς θα είμαστε πλέον ώριμοι να αναζητήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία προσφέρονται, αφού πια, τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η παγκόσμια κοινότητα, δίνει πλέον προτεραιότητα στις παρεμβάσεις για το περιβάλλον”

. Όπως σχολίασε ο κ. Κωβαίος, “η Πάρος, στο πλαίσιο της ανάπτυξής της και των υποδομών της, τη στιγμή που άλλα νησιά δεν έχουν καν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα κύτταρο χώρου υγειονομικής ταφής, προχωρά για το δεύτερο κύτταρο”, ενώ κλείνοντας διασαφήνισε, πως “αυτή τη στιγμή, χωρίς να υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος και ουσιαστική ανάπτυξη των δομών, δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη. Μιλάμε για απλή καταστροφή”.

 Πηγή : https://www.koinignomi.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...