Μέχρι σήμερα κύριο θέμα παρέμβασης του μη κερδοσκοπικού σωματείου “Διεθνής δράση για το περιβάλλον και τον πολιτισμό της Σαντορίνης” ήταν το βυθισμένο κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond και η αναγκαιότητα ανέλκυσής του.
Στόχος του σωματείου είναι η προστασία της περιβαλλοντικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Σαντορίνης, επομένως η πρόσφατη άφιξη των οικοδομικών γερανών στην περιοχή της Βλυχάδα και η οικοδομική δραστηριότητα που αλλοιώνει το μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπίο, δε θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη.
“Φωτογραφίζοντας” την επένδυση Μεταξά στην Βλυχάδα και με αυτή την αφορμή, η Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Σαντορίνης αν υπερισχύσει το επιχειρείν χωρίς βιώσιμο ορίζοντα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
“Κάθε χειμώνα γινόμαστε μάρτυρες μιας καλπάζουσας οικοδομικής δραστηριότητας η οποία γίνεται ολοένα και με δυσμενέστερους για το περιβάλλον και την κοινωνία όρους.
Με αφορμή την άφιξη και στην περιοχή της Βλυχάδας των οικοδομικών γερανών, η Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον πολιτισμό της Σαντορίνης, διαπιστώνει ότι η εμμονή μερικών σε ένα επιχειρείν το οποίο δεν έχει βιώσιμο ορίζοντα και κατ’ επέκταση δεν θα εξυπηρετήσει το γενικό καλό του νησιού, απειλεί να καταστρέψει μία από τις τελευταίες εναπομείνασες περιοχές της Σαντορίνης, η οποία είναι ιδιαίτερης φυσικής και πολιτισμικής αξίας.
Η Διεθνής δράση υπενθυμίζει ότι το φυσικό περιβάλλον αποτελεί τη βάση κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας συμπεριλαμβανομένων του πολιτισμού και του τουρισμού και χρήζει προστασίας μιας και δύναται να υποβαθμιστεί ή να καταστραφεί ανεπανόρθωτα από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Ας μη τρέφουμε αυταπάτες και μην εναποθέτουμε φρούδες ελπίδες για μελλοντική ευημερία. Δεν θα υπάρξει.
Δεν μπορεί να υπάρξουν αυξανόμενες οικονομικές αποδόσεις από ένα νησί του οποίου το φυσικό κεφάλαιο διαρκώς συρρικνώνεται. Η πραγματικότητα είναι ότι θυσιάζοντας το φυσικό σου περιβάλλον για το βραχυπρόθεσμο κέρδος θυσιάζεις μαζί του κάθε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή πολιτισμού, οικονομική ευμάρεια και ακμαία κοινωνία σε ένα υποβαθμισμένο φυσικό περιβάλλον.
Η Διεθνής δράση κάνει έκκληση σε όλους τους αρμοδίους φορείς αλλά και στους απλούς πολίτες να δράσουν προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος.
Δεν πρέπει να συνεχίσουμε την κατασπατάληση του υπερπολύτιμου φυσικού μας κεφαλαίου.”
Πηγή : https://atlantea.news/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου