27 Μαρ 2023

Νησιωτικότητα και αμεσότητα σε ανάγκες κατάσβεσης

Συνέντευξη με τον νέο διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αιγαίου, Αρχιπύραρχο, Γεώργιο Βλόντζο
Εμφαση στην αμεσότητα και την ετοιμότητα των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα νησιά αναφορικά με συμβάντα πυρκαγιάς, δίνει ο νέος διοικητής και υπεύθυνος για όλο το Νότιο Αιγαίο, Αρχιπύραρχος, Γεώργιος Βλόντζος, προτάσσοντας αυτονόητα την ασφάλεια τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών σε αυτά.

Μετά από τις πρόσφατες τακτικές κρίσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Σώμα, ο ίδιος, στις αρχές Φεβρουαρίου, ανέλαβε επίσημα τα “ηνία” των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε όλο το Νότιο Αιγαίο, έχοντας στην ευθύνη του πλέον, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Ο κ. Βλόντζος παραχώρησε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη” και μίλησε σχετικά με την κατάσταση στα νησιά σε σύνδεση πάντα με τις ανάγκες κατάσβεσης που προκύπτουν εξαιτίας πυρκαγιών. Επίσης, αναφέρθηκε στα εμπόδια που θέτει η γεωγραφική ασυνέχεια όσον αφορά τις μετακινήσεις δυνάμεων, στις λύσεις και σην κατάσβεση με παρέμβαση εναέριων μέσων, αλλά και στην σχετική ενίσχυση στις Κυκλάδες, με την παρουσία ελικοπτέρου στο νησί της Νάξου, κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Ο νέος διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Αιγαίου, μίλησε, επίσης, για τις ιδιαιτερότητες των παραδοσιακών οικισμών και τη δυσκολία πρόσβασης οχημάτων, ενώ επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η λειτουργία των δικτύων υδροστομίων, για την αποτελεσματικότητα στο έργο της Πυροσβεστικής.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο νέος περιφερειακός διοικητής ήδη έχει πραγματοποιήσει επαφές με εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, ενώ έχει επισκεφθεί και τα Κυκλαδονήσια για να διαπιστώσει τη λειτουργία και τις ανάγκες της Πυροσβεστικής σε αυτά.

  • Αναλάβατε τα “ηνία” της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνολικά για το Νότιο Αιγαίο. Έχετε εμπειρία από το νησιωτικό χώρο. Ποιες είναι οι διαπιστώσεις σας για την κατάσταση μέσα στην οποία καλείστε ως Σώμα να ανταποκριθείτε σε έκτακτες καταστάσεις για τα νησιά, όπως οι πυρκαγιές;

“Το κυριότερο εδώ στα νησιά είναι ότι η εκδήλωση ενός συμβάντος - όπως ενδεικτικά στο νησί της Άνδρου - συμπεριλαμβάνει τη μετακίνηση. Την ενίσχυση δυνάμεων με μετακινήσεις. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη νησιωτική Ελλάδα. Δεν μπορούμε να μετακινήσουμε δυνάμεις άμεσα όταν τις χρειαζόμαστε. Αυτό λύνεται κατά κάποιο τρόπο με την ενίσχυση των μέσων αεροπυρόσβεσης, εναερίων μέσων, αεροσκαφών και ελικοπτέρων.”.

  • Υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης εναέριου μέσου στα νησιά, εν προκειμένω στις Κυκλάδες, ώστε όταν προκύπτει ανάγκη για ταχύτερη ανταπόκριση την κρίσιμη ώρα, να ξεκινά την “πτήση” από εδώ, δηλαδή από μικρότερη απόσταση;

“Σύμφωνα με όσα γνωρίζω, θα υπάρξει ένα ελικόπτερο στη Νάξο. Θα σταθμεύσει στο συγκεκριμένο νησί, από την καλοκαιρινή σεζόν και για όλη την αντιπυρική περίοδο. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό όταν μιλάμε για αμεσότητα σε ανάγκες κατάσβεσης.

Εννοείται ότι θα ενεργοποιηθούν δυνάμεις και θα κινηθούν προς το νησί που συμβαίνει το περιστατικό, αλλά αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε άμεσα. Πρέπει οι όποιες δυνάμεις να περιμένουν το επόμενο πλοίο.”.

  • Η εικόνα που έχετε σήμερα για τα νησιά ευθύνης σας - και για Κυκλάδες και για Δωδεκάνησα -, σχετικά με τη στελέχωση των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής, ποια είναι; Αρκετοί συνάδελφοί σας κατά καιρούς, εντοπίζουν ελλείψεις. Ποια είναι η δική σας οπτική;

“Δεν θα έλεγα ότι είναι υποστελεχωμένες. Για παράδειγμα, στην Άνδρο και στην Τήνο έχουμε έναν καλό αριθμό συναδέλφων και αξιόλογων συναδέλφων και υπάρχει μία πάρα πολύ καλή συνεργασία με τις τοπικές Αρχές και στα δύο νησιά.

Το πιο “επικίνδυνο” νησί στις Κυκλάδες σχετικά με πυρκαγιά είναι η Άνδρος. Βέβαια, παντού μπορεί να εκδηλωθεί μία φωτιά, ένα συμβάν. Άλλωστε εκτός από τις δασικές πυρκαγιές, μπορεί να εμφανιστεί πυρκαγιά και σε χώρους δουλειάς, σε βιομηχανίες, σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Θεωρώ ότι είναι αρκετά ικανοποιητική η δύναμη σήμερα. Όμως, όπου δεν υπάρχει Πυροσβεστικό κλιμάκιο, προσπαθούμε να δουλέψουμε με εθελοντές και να ενισχύσουμε αυτό τον θεσμό του εθελοντισμού.

Όσον αφορά τα Δωδεκάνησα, η πιο επικίνδυνη περιοχή είναι η Ρόδος και η Κως. Ακολουθούν η Κάρπαθος και η Κάλυμνος. Στο τελευταίο νησί μάλιστα δεν έχουμε τόσο δασικές πυρκαγιές, αλλά συμβάντα αναρρίχησης. Την επισκέπτεται πολύς κόσμος και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έχουμε τέτοια συμβάντα, οι συνάδελφοι έχουν “περάσει” από σχολεία, είναι εκπαιδευμένοι και απ΄ όσα διαβάζω στα στατιστικά στοιχεία και στον έλεγχο που έκανα, τα συμβάντα αντιμετωπίζονται αρκετά καλά.”.

  • Αναφερθήκατε στο κομμάτι του εθελοντισμού. Διαπιστώνετε πως ανταποκρίνονται οι πολίτες στα νησιά; Και αν ναι, πόσο κρίσιμης σημασίας είναι να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πυροσβεστικής και να λειτουργούν κάτω από την “ομπρέλα” και τις υποδείξεις σας, σε συμβάν πυρκαγιάς;

“Βλέπω ότι σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός των εθελοντών. Εννοείται ότι οι εθελοντές μας ακολουθούν και κινούνται σύμφωνα με τις υποδείξεις μας. Μπορώ να πω πως υπάρχει μία ποιότητα στους ανθρώπους που έρχονται να γίνουν εθελοντές. Έχω τις επαφές μου με κάποιες εθελοντικές ομάδες και θα συνεχίσω αυτές τις επαφές. Σε πρώτο χρόνο από αυτό που βλέπω και την εικόνα που έχω, μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος.”.

  • Όσον αφορά τα μέσα για την κατάσβεση μίας πυρκαγιάς - οχήματα, εξοπλισμός -, πώς κρίνετε ότι είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Νότιο Αιγαίο; Καταγράφονται οι ανάγκες και μεταφέρονται αρμοδίως;

“Τα οχήματα με τα χρόνια παλαιώνουν. Σίγουρα ένα καινούργιο είναι πολύ καλύτερο από ένα πιο παλιό. Υπάρχει μία τάση ανανέωσης του στόλου. Θα το δούμε. Ναι, καταγράφονται οι ανάγκες και μεταφέρονται.”.

  • Ένα σοβαρό θέμα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς στα νησιά είναι η λειτουργία του δικτύου υδροστομίων και κυρίως σε περιοχές που μπορεί δύσκολα να έχει πρόσβαση ένα πυροσβεστικό όχημα.

“Στα νησιά υπάρχει πρόβλημα με το νερό. Σχεδόν σε όλα τα νησιά. Όταν λέω πρόβλημα με το νερό, μιλάω για το δίκτυο. Δεν μπορούμε να πάρουμε εύκολα νερό. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και έχουμε αναπτύξει δεξαμενές όπου χρειάζεται. Πιστεύω ότι θα αντιμετωπιστεί.

Μάλιστα και το καλοκαίρι που είναι αυξημένη η ζήτηση σε καταναλώσεις λόγω των τουριστών, μειώνεται η παροχή νερού. Παρόλα αυτά, δεν θα μείνουμε χωρίς νερό. Αν χρειαστεί “τραβάμε” από τη θάλασσα.”.

  • Αρκετά νησιά έχουν παραδοσιακούς οικισμούς, με μικρούς δρόμους και πεζόδρομους. Δύσκολα μπορεί να έχει πρόσβαση υδροφόρο όχημα. Τι κάνετε;

“Έχετε δίκιο σε αυτό. Ειδικά στη Μύκονο, που δύσκολα μπαίνει όχημα, έχουμε ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις, για να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μήπως καταφέρουμε και προμηθευτούμε κάποια οχήματα μικρά σε μέγεθος, ακριβώς για τους μικρούς οικισμούς, τους παραδοσιακούς. Για παράδειγμα στη Χώρα της Άνδρου δεν μπαίνει εύκολα όχημα. Έχουν φτιάξει σταθμούς, στους οποίους έχουμε κρουνούς, σωλήνες και πυροσβεστικό υλικό, ώστε να μπορούν να μπουν συνάδελφοι και να επιχειρήσουν. Δηλαδή με τις παροχές νερού, να παρέμβουν σε οποιοδήποτε σημείο του οικισμού. Τοποθετούμε κατά μήκος των οικισμών, πυροσβεστικά “εργαλεία”, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της περιοχής.


Πρέπει να πω πως γίνεται συνέχεια βελτίωση. Ήδη ο προηγούμενος συνάδελφος και γενικότερα οι προηγούμενοι συνάδελφοι είχαν κάνει μία πάρα πολύ καλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα.”.

  • Βρίσκεστε εδώ και μικρό χρονικό διάστημα στη Σύρο. Πραγματοποιήσατε επαφές με εκπροσώπους των τοπικών Αρχών τόσο εδώ, όσο και στα νησιά, σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχαμε. Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει αυτή η συνεργασία ανάμεσά σας για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας; Επίσης, όταν προκύπτει ένα περιστατικό, όλοι συμμετέχουν υπό την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής; Κατά καιρούς έχουμε δει πρόσωπα να λένε πως υπήρξε αποτέλεσμα για επέμβαση με εναέρια μέσα χάρη στη δική τους παρέμβαση…

“Είμαστε υπεύθυνοι για την καταστολή και την αντιμετώπιση του συμβάντος. Σε πολύ λίγο χρόνο, οι επαφές που έχω κάνει με τους αρμόδιους που πρόλαβα να δω, με κάνουν να νιώθω πολύ ικανοποιημένος. Για το άλλο θέμα, μπορώ να μιλήσω μόνο μετά από κάποιο συμβάν. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω οτιδήποτε.

Το θέμα σε γενικότερο επίπεδο είναι πως έχει αλλάξει το “κλίμα” απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Έχουμε αντιληφθεί όλοι ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Κι έχουμε ξεκινήσει και συνεργαζόμαστε. Και με τις τοπικές Αρχές και με το Δασαρχείο.”.

  • Ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τη λειτουργία της Πυροσβεστικής στη Σύρο είναι το κτηριακό και η στέγαση των Υπηρεσιών της, όπως όμως και το μέλλον του κτηρίου στην Ερμούπολη. Είστε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στη διοίκηση της Πυροσβεστικής στο Ν. Αιγαίο, έχετε ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση;

“Έχω ενημερωθεί και περιμένω να έχω και κάποιες εξηγήσεις για το τι γίνεται. Δεν θέλω να μιλήσω ακόμη γι αυτό. Δώστε μου χρόνο να τα εξετάσω όλα και τότε θα τοποθετηθώ. Έχουν γίνει κάποιες ενέργειες από τους προηγούμενους συναδέλφους. Για να μιλήσω θέλω να έχω την πλήρη εικόνα.”.

  • Βαδίζουμε ολοταχώς στην αντιπυρική περίοδο. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες;

“Να ακολουθούν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής. Σε γενικές γραμμές να είναι προσεκτικοί με το άναμμα της φωτιάς, οι ξενοδοχειακές μονάδες να τηρούν τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται και όλοι να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.”.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου, Γεώργιος Βλόντζος, κατάγεται από τους Σοφάδες της Αντιπεριφέρειας Καρδίτσας. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού. Αποφοίτησε από το Λύκειο Σοφάδων το 1983, κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το έτος 1994 αρχικά στην σχολή Πυροσβεστών. Το έτος 1997, με το σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων, εισήχθη στην Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, από την οποία αποφοίτησε το έτος 2000.

Υπηρέτησε σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Δωδεκάνησα Π.Υ.Α. Ρόδος και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θιναλίων Κέρκυρας, Πυροσβεστικού Σταθμού Κέρκυρας, ΔΙ.Π.Υ. Ν. Κέρκυρας. Το 2005 μετατέθηκε στην Π.Υ. Βόλου όπου τοποθετήθηκε ως Προϊστάμενος Πυρασφάλειας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΒΙΠΠΕ Βόλου , Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, Διοικητής ΔΙ.Π.Υ.Ν. Μαγνησίας.

Είναι απόφοιτος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος.

Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος σε θέματα Στρατηγικής Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων. 

Έχει αποφοιτήσει από την σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης Αξιωματικών και από την σχολή Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών – Στελεχών Τμήμα Επιτελών. Παρακολούθησε επιμορφωτικά σεμινάρια – εκπαιδεύσεις σε θέματα διαχειρίσεως κρίσεων - ανθρώπινου προσωπικού, πολιτικής προστασίας.


Συμμετείχε σε πλήθος πυροσβεστικών επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών όπως: Σεισμός στην Αττική 1999, δασική πυρκαγιά στην Κέρκυρα 2000, Πηλίου - Πελοποννήσου 2007, στις πλημμύρες Ιανός Καρδίτσα - Αλμυρός Μαγνησίας. Του έχουν απονεμηθεί “υλικές και ηθικές αμοιβές”.

Τέλος, κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία, προήχθη σε όλους τους βαθμούς του ανώτατου αξιωματικού κατ’ επιλογή, ενώ τιμήθηκε με όλα τα μετάλλια, παράσημα και διαμνημονεύσεις.

Στις πρόσφατες κρίσεις προήχθη στον βαθμό του Αρχιπυράρχου και τοποθετήθηκε ως Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου.

 

Πηγή :https://www.koinignomi.gr/ 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...