18 Μαρ 2023

Νέα άρνηση στην έρευνα για τη γεωθερμία στη Μήλο


 Nέες αντιδράσεις και νέα άρνηση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Μήλου στην έρευνα και την αξιοποίηση της γεωθερμίας του νησιού. Ένα θέμα που είχε απασχολήσει το νησί και στο παρελθόν, επανήλθε πρόσφατα, με την παρουσίαση που πραγματοποίησε εκπρόσωπος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., ενώπιον των μελών του Σώματος. Η επιστημονική έρευνα που θα αφορά στην αξιοποίηση της γεωθερμίας μέσω ερευνητικής γεώτρησης, έλαβε αρνητικές απαντήσεις από τους παρευρισκόμενους δημάρχους, Μήλου, Νισύρου και Κιμώλου. Η ομάδα επιστημόνων, παρουσίασε το πλάνο, της γεώτρησης, ώστε να λυθούν τα όποια ερωτήματα θα μπορούσαν να παρουσιαστούν, αλλά υπήρξαν αρκετές διαφωνίες σχετικά με το αν πρέπει ή όχι, να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη γεώτρηση.


.

Ερωτηματικά και άρνηση από τον δήμαρχο Μήλου

Ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, φάνηκε προβληματισμένος σχετικά με την συγκεκριμένη έρευνα και δεν έκρυψε την διαφωνία του, “Εδώ υπάρχει ένα λεπτό θέμα, το οποίο αφορά το μέλλον του νησιού μας. Αρχικά, είχα ζητήσει όταν τοποθετήθηκαν οι σεισμογράφοι αυτοί, να υπάρχει ένα διάγραμμα που θα μπορεί να έρχεται μέσα στον υπολογιστή στο Δήμο, για να μπορεί και ο Δήμος να έχει μία εικόνα. Και αυτό δεν έγινε.” Στη συνέχεια, ο κ. Μικέλης, απευθυνόμενος στην κ. Μαύρο, ο οποίος και πραγματοποίησε την παρουσίαση, είπε, “Εμείς, δεν ζητήσαμε να μας πείτε το πλάνο που έχετε για να γίνει μία γεώτρηση, διότι οι αποφάσεις, μέχρι σήμερα που μιλάμε, είναι ομόφωνες και είναι αρνητικές στην γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας ή εθνικής σημασίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά, τι συμβάσεις και τι νομοθεσίες έχουν γίνει και βέβαια οι εκάστοτε κυβερνήσεις, ομόφωνα έχουν αποφασίσει ότι θα στραφούμε σε ήπιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), όπως είναι και η γεωθερμία. Στα σχέδια σας είναι να κάνετε μία ερευνητική γεώτρηση. Το γεωθερμικό πεδίο της Μήλου, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι πάρα πολύ ισχυρό. Η τοπική κοινωνία μέχρι στιγμής, έχει άρνηση στην εκμετάλλευση της γεωθερμίας εθνικής σημασίας.”

Κ. Βεντούρης: “Είμαστε κατά της εκμετάλλευσης της εθνικού ενδιαφέροντος γεωθερμίας”

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν ο δήμαρχος Νισύρου, Χριστοφής Κορωναίος και της Κιμώλου, Κωνσταντίνος Βεντούρης, οι οποίοι κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Μικέλη. Ο κ. Βεντούρης τόνισε, “Για μας δεν έχει αλλάξει τίποτα. Θεωρούμε άστοχη αυτή τη στιγμή, την παρουσίαση. Η περιοχή μας, έχει κακή ιστορία πάνω στο κομμάτι εκμετάλλευσης της περιοχής μας. Θεωρώ ότι είναι ανώριμη η παρουσίαση και τεχνική. Εμείς σαν, Δήμος Κιμώλου, είμαστε κατά της εκμετάλλευσης στα νησιά μας, της εθνικού ενδιαφέροντος γεωθερμίας. ”

Κ. Μαύρος: “Προσωπικά ανέλαβα και παρελθούσες ευθύνες”

Ο διευθύνον σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., Κωνσταντίνος Μαύρος, στην έναρξη της παρουσίασης του, αρχικά μίλησε για το παρελθόν, προσπαθώντας να εγγυηθεί για το μέλλον, τονίζοντας, “Προσπαθώ πάντα τα πράγματα να είναι σε πλήρη διάχυση και πλήρη διαφάνεια. Προσωπικά ανέλαβα και παρελθούσες ευθύνες, για μένα και τους προκατόχους, αλλά και την υποχρέωση να αποκατασταθούν, πράγματα στο νησί, το οποίο ξέρετε όλοι, ότι έγινε μέχρι κεραίας, στα παλιά πρώην εργοτάξια και ότι είχε γίνει λανθασμένα, σε οποιαδήποτε γη στο νησί. Είμαι εδώ πλέον, με αυτή τη δέσμευση, εκπληρωμένη πλήρως και νιώθω πολύ καλά για αυτό. Επιπλέον είχαμε συζητήσει να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες για να παραδοθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί. Παράλληλα, είχα αναλάβει την δέσμευση, να βρεθούμε σε αυτή τη συνάντηση, για να παρουσιάσουμε το πλάνο της ερευνητικής γεώτρησης, το αποτέλεσμα της οποίας, θα είναι αν υπάρχουν τα απαραίτητα δεδομένα για να προχωρήσει το έργο. Θα παρουσιαστούν 2 άξονες του έργου. Ο πρώτος αφορά, το που θα μπορούσε να προχωρήσει, αυτή η γεώτρηση, και ο δεύτερος, με ποιο τρόπο θα γίνει, με πλήρη μέθοδο, σύστημα και ασφάλεια, ώστε να διασφαλιστεί και δυνητικά το έργο, και βέβαια να υπάρξει μία πλήρης περίμετρος, στις όποιες εύλογες ανησυχίες μπορεί να υπήρξαν ή μπορεί να υπάρχουν ακόμη και σήμερα.”

Μήλος – Ανάπτυξη σε δύο πυλώνες

Στην πορεία, ο κ. Μαύρος αναφέρθηκε σε 2 βασικούς πυλώνες που αφορούν το νησί. Ο πρώτος πυλώνας έχει να κάνει με τον τουρισμό και στην αναφορά, ότι η Μήλος έχει αναδειχθεί ως το ομορφότερο νησί του κόσμου και ο δεύτερος πυλώνας αφορά την εξόρυξη και την βιομηχανία, καθώς όπως τονίζεται, η Μήλος έχει μεγάλη εξορυκτική και βιομηχανική δραστηριότητα. Όπως συγκεκριμένα ανέφερε, “Αυτές οι δύο δραστηριότητες, ιστορικά, πάνε μαζί. Αυτό δείχνει πως μπορεί να υπάρξει Βιώσιμη Ανάπτυξη και παράλληλες δραστηριότητες σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία. Τονίζω εξ αρχής, ότι η ερευνητική γεώτρηση, δεν πρόκειται να προκαλέσει καμία όχληση. Η γεώτρηση θα γίνει σε περιοχή που ήδη υπάρχει εξορυκτική δραστηριότητα. Δεν υπάρχει καμία σχέση με τον παραγωγικό ή άλλον ιστό του νησιού. ”

Ερευνητική Γεώτρηση, το πλάνο

Το πλάνο, είναι να προσδιοριστεί το σημείο της γεώτρησης με 2 άξονες, αρχικά το καλύτερο σημείο επιστημονικά και έπειτα το ασφαλέστερο γεωγραφικά. Η ερευνητική γεώτρηση, όπως τονίζει ο κ. Μαύρος, “Αφορά έναν ή δύο σωλήνες, και δεν πρέπει να φαντάζεται κανείς, ότι η ερευνητική γεώτρηση, είναι κάποιο εργοστάσιο ή κάποια μεγάλη μονάδα. Δεν είναι τίποτα από όλα αυτά, είναι μία απλή γεώτρηση όπως την φαντάζεστε και δεν θα έχει καμία επίδραση στον τουρισμό. Μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί εκτός τουριστικής σεζόν, από το Νοέμβριο ως τον Μάρτιο και η γεώτρηση θα γίνει μακριά από τουριστικές περιοχές. Είμαστε εδώ για να υπάρξει ενημέρωση, διότι πιστεύουμε ότι η γνώση είναι δύναμη, η ενημέρωση αυξάνει τη διαφάνεια, και η διαφάνεια, οδηγεί σε συνεργασίες”. 

Τι απαντά η εταιρεία στις διαφωνίες

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο κ. Μαύρος, αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα που μπορούμε να αναμένουμε από την ερευνητική γεώτρηση. Συγκεκριμένα ανέφερε, “Εφόσον η γεώτρηση προχωρήσει κανονικά, αυτό που θα μας δείξει, είναι πρώτον αν υπάρχει ικανό γεωθερμικό πεδίο και δεύτερον, τι δυνατότητες έχει για ηλεκτροπαραγωγή” ενώ απαντώντας στους δημάρχους και τις διαφωνίες τους, τόνισε, “Εμείς επιδιώκουμε σε πρώτο χρόνο, να εξηγήσουμε, και να έχουμε μία κατανόηση, βεβαίως και μέσα από διαφωνίες. Υπάρχουν όμως όροι συγκριμένοι, υπάρχει νομοθεσία, υπάρχουν αρχές και κανόνες. Εμείς μόνο έτσι θα κινηθούμε. Δεν θα έρθουμε ποτέ να επιβάλλουμε πράγματα χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει την αδειοδότηση.”
Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...