Η Δέσποινα Νάζου είναι κοινωνική ανθρωπολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και είναι Μυκονιάτισσα. Κι ως Μυκονιάτισσα γνωρίζει πολύ καλά την λαϊκή παράδοση και την πλούσια ιστορία του όμορφου νησιού που συνήθως είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής της θερινής περιόδου, συνώνυμο της ακρίβειας, του υπερτουρισμού και της σπατάλης και εκμετάλλευσης κάθε μορφής, κυρίως όμως των πόρων της, που όπως συμβαίνει παντού, έτσι κι εκεί δεν είναι ανεξάντλητοι.
Όμως η Μύκονος δεν είναι μόνο αυτό. Μιλώντας στον Aegean Voice 107,5 και στην εκπομπή “Στο βάθος κήπος” η κ. Νάζου μιλά για την πολιτιστική και γαστρονομική δραστηριότητα του νησιού. Για τους πολιτιστικούς συλλόγους, την βιβλιοθήκη, το μουσείο μια άλλη Μύκονο που σπάνια ασχολούμαστε μαζί της, αλλά είναι υπαρκτή.Ο ξυλοδαρμός του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού λίγα μέτρα μακριά απ’ το σπίτι του, οι απειλές σε άλλη αρχαιολόγο έχουν θορυβήσει πρωτίστως τον ΣΕΑ, τον δήμο Μυκόνου και την κοινωνία γενικότερα. Ένα μαφιόζικο χτύπημα δεν μπορεί παρά να ανησυχήσει έντονα και να μας κάνει ν’ αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που συμβαίνει στο νησί και πως αυτό μπορεί ν αλλάξει.
Η Δέσποινα Νάζου μιλά για το “ανήθικο επιχειρείν“, για το ξεπούλημα της γης και τις στρατηγικές επενδύσεις, για το γεγονός πως η Μύκονος περνά σε “ξένα χέρια” μέσω της οικονομικής δραστηριότητας της θέτοντας ακόμα και ζήτημα “εθνικής κυριαρχίας”.Όπως προσφάτως έγραψε σε άρθρο που δημοσιεύτηκε σε αθηναϊκή εφημερίδα έστω και αργά είναι καιρός οι τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων και πιο συγκεκριμένα η πολυσύνθετη και κατακερματισμένη κοινωνία της Μυκόνου συλλογικά και αποφασιστικά να αναλάβει ευθύνες και δράση και να αρχίσει να (ξανα)εφαρμόζει το ηθικό επιχειρείν, που μπορεί να αποφέρει πολύ λιγότερα υλικά κέρδη αλλά θα μας ξαναδώσει αξιοπρέπεια, ψυχική γαλήνη, ασφάλεια και ελπίδα”.
Η Δέσποινα Νάζου εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα «Αρχαιολογία, Τουρισμός και Τοπικές Κοινωνίες: υποδοχή, πρόσληψη και οικειοποίηση του αρχαιολογικού αποθέματος στη νησιωτική Ελλάδα» με ακαδημαϊκή υπεύθυνη του έργου την Νένα Γαλανίδου. Η έρευνά της (2017-2021) επικεντρώνεται σε Δήλο, Ρήνεια, Μύκονο, Μεγανήσι και Λευκάδα και χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας/ΕΛΙΔΕΚ με φορέα υλοποίησης το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.Εμείς σήμερα πήραμε μια μικρή γεύση με αφορμή ένα ακόμα αρνητικό επεισόδιο σ’ ένα σήριαλ με πολλά επεισόδια που πρωταγωνιστούν ουσιαστικά οι Κυκλάδες
Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου