12 Μαΐ 2023

Το Animasyros στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς


".Χθες, Πέμπτη 11 Μαΐου, προσκεκλημένος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) "Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT & Προηγμένες Τεχνολογίες" του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ήταν ο Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος του Αnimasyros International Animation Festival. Η ομιλία του Βασίλη Καραμητσάνη πραγματοποιήθηκε για τους φοιτητές/τριες του μεταπτυχιακού προγράμματος στο πλαίσιο του μαθήματος «Διαχείριση και Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων και Οργανισμών». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, αναλύθηκε η συνεργασία του ΠΜΣ με το ΑnimaSyros που ξεκίνησε από το 2018 και συνεχίζεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα.

Μία πολυεπίπεδη και δημιουργική συνεργασία

"To διεθνές φεστιβάλ κινούμενων σχεδίων της Σύρου Animasyros, συνεργάζεται στρατηγικά εδώ και πέντε χρόνια με το πανεπιστήμιο Πειραιώς και ειδικότερα με το Τμήμα Πληροφορικής και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ψηφιακός Πολιτισμός. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται μία διάλεξη στους φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος για την ιστορία του Αnimasyros και για το πώς ξεκίνησε από μία μικρή πρωτοβουλία σε μία περιφερειακή πρωτεύουσα και εξελίχθηκε στο σημαντικότερο γεγονός animation ολόκληρης της Μεσογείου.

Έτσι και φέτος, ενημερώνοντας την πληροφορία αλλά και το περιεχόμενο που μεταφέρουμε στους φοιτητές, μιλήσαμε για την εξέλιξη του φεστιβάλ στην 16η έκδοσή του, που θα γίνει και φέτος στη Σύρο από 26 Σεπτεμβρίου μέχρι 1 Οκτωβρίου, με θέμα "Animation και Αρχαία Ελλάδα" καθώς και για το πλήθος των δράσεων που ξεπερνούν το ετήσιο φεστιβάλ του Animasyros, στον τομέα της εκπαίδευσης animation και στον τομέα των παραγωγών κινούμενων σχεδίων", αναφέρει στην "Κοινη Γνώμη" ο Βασίλης Καραμητσάνης σχετικά με τη χθεσινή ομιλία του.

"Παράλληλα, έχει καθιερωθεί να κάνουμε κι άλλες δράσεις όπως είναι ένα ετήσιο εκπαιδευτικό εργαστήριο animation, με συμμετέχοντες αποκλειστικά τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών. Πέρυσι, στα τέλη Οκτωβρίου, ολοκληρώσαμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το εργαστήριο το οποίο έγινε στο μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, έναν ιστορικό μουσειακό οργανισμό, τον σημαντικότερο ιδιωτικό στη χώρα, με θέμα τον νέο ορισμό των μουσείων που είναι χώροι γνώσεως από την Unesco. Mε αφετηρία τον νέο ορισμό που δημοσιεύθηκε από τον πολιτισμικό και εκπαιδευτικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα εργαστήριο που να δίνει τη διάσταση του μουσείου με έναν πολύ δημιουργικό τρόπο και με γλώσσα το animation. Nέο εργαστήριο πρόκειται να γίνει ξανά τον Οκτώβριο του 2023 με θεματική που θα ανακοινωθεί σύντομα, πάντα σε συνάρτηση με την αξία που δημιουργούν οι τεχνολογίες στην ανάδειξη του πολιτισμού και στην ένωση ουσιαστικά των ψηφιακών τεχνολογιών με το πολιτισμικό περιεχόμενο, για να φτιάξει νέα είδη, υβριδικές πληροφορίες και υβριδικά δημιουργήματα όπου φτάνουν με πολύ μεγάλη αμεσότητα στο παιδικό, νεανικό και γενικό κοινό", συμπληρώνει ο πρόεδρος του φεστιβάλ.

Στην ομιλία του, παρουσιάστηκαν επίσης αναλυτικά τα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια, η Αγορά, οι παράλληλες εκδηλώσεις όπως οι τελετές έναρξης και λήξης και τα πάρτυ, οι τοποθεσίες στις οποίες φιλοξενούνται οι δράσεις του φεστιβάλ στη Σύρο, στατιστικά στοιχεία αναφορικά με το κοινό του φεστιβάλ, η μασκώτ ΆνιμαΣπύρος, η παρουσία του φεστιβάλ στα ελληνικά διεθνή ΜΜΕ, οι οπτικοακουστικές παραγωγές του, οι συνεργασίες του 2022 και τέλος το αναλυτικό πρόγραμμα για το 2023.


Animasyros
 & Πανεπιστήμιο Πειραιώς

• Στρατηγική συνεργασία του ΠΜΣ & Animasyros εδώ και 5 χρόνια, με την επιμέλεια της διδάσκουσας και μέλους της επιστημονικής επιτροπής, Κωνσταντίνας Σιούντρη

• Τρίωρες ετήσιες διαλέξεις στο πλαίσιο του ομιλιών φορέων του ψηφιακού πολιτισμού

• Συνδιοργάνωση εφαρμοσμένων εργαστηρίων κινουμένων σχεδίων για φοιτητές/τριες του ΠΜΣ. Το 1o workshop έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2019, στο Blue Lab του Δήμου Πειραιώς με θέμα : Ο Λέων του Πειραιά. Το 2o workshop έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2021, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με θέμα : Σκέψεις Ελευθερίας – Διακόσια χρόνια μετά. Το 3o workshop έλαβε χώρα, τον Οκτώβριο του 2022, στο Μουσείο Μπενάκη με θέμα : Μουσεία – Ανοικτοί Τόποι Μνήμης.

Το Animasyros σε αριθμούς, όπως παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

15χρόνια Animasyros:

• Πάνω από 104.000 μοναδικοί θεατές

• 1.760προσκεκλημένοι (σκηνοθέτες, παραγωγοί, δημοσιογράφοι)

• 2.450 ταινίες από όλο τον κόσμο

• 86 εκπαιδευτικά εργαστήρια

• 610 εθελοντές

 

Animasyros 2022 :

● 245 διεθνείς καλεσμένοι

● 2.400 μοναδικοί επισκέπτες σε φυσικό χώρο

● 35.000 μοναδικοί επισκέπτες μέσω διαδικτύου σε διάστημα 5 ημερών

● Ψηφιακές προβολές: 65.000 θεάσεις σε διάστημα 5ημερών

● Ιστοσελίδα: 72.000 επισκέπτες συνολικά

 

ΑnimaSyros 2023:

Τρίτη 26/09/23 - Κυριακή 01/10/23


• Ανιμέισον & Αρχαία Ελλάδα: Κεντρική θεματική του φεστιβάλ που διαπερνά προβολές, εργαστήρια, Αγορά & social events

• La Animaciόn Iberoamericana: Αφιέρωμα σε Ισπανία, Πορτογαλία & Λατινική Αμερική

• Annecy Med Animation Parcours: Η Αγορά διοργανώνεται σε συνεργασία με το μεγαλύτερο φεστιβάλ του κόσμου στο Ανσσύ Γαλλίας.

• Το βραβευμένο ελληνικό στούντιο Odd Bleat επιμελείται τη φετινή αισθητική ταυτότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα κατάθεσης ταινιών για τo Animasyros 2023, θα συνεχίσει να δέχεται τις συμμετοχές των δημιουργών μέχρι τις 30 Ιουνίου. 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...