7 Μαΐ 2023

Οι σκλάβοι του Αιγαίου



Ο Τζέιμι ήταν ένας γάιδαρος που πέρασε σχεδόν όλη του τη ζωή ανεβοκατεβαίνοντας τα 588 σκαλοπάτια του παλιού λιμανιού της Σαντορίνης και κουβαλώντας τουρίστες και οικοδομικά υλικά στην Καλντέρα. Ο Τζέιμι ήταν ένας από τους χιλιάδες σκλάβους του Αιγαίου και της τουριστικής βιομηχανίας που σακατεύτηκαν δουλεύοντας νυχθημερόν και μόλις οι αντοχές του έσβησαν και κρίθηκε άχρηστος πια για τα αφεντικά του εγκαταλείφθηκε να πεθάνει. Για καλή του τύχη βρήκε φιλοξενία στο καταφύγιο της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας, εκεί όπου για έναν μόνο χρόνο πρόλαβε να δει την καλή πλευρά του ανθρώπινου είδους. Παρόλο που ο Τζέιμι δεν ήταν τόσο μεγάλος, έφτασε στο καταφύγιο με μια πολύ ιδιαίτερη παραμόρφωση στο πόδι του και, παρά τις προσπάθειες των φροντιστών του, ο πόνος ποτέ δεν υποχώρησε και κάθε του βήμα ήταν και ένα μικρό μαρτύριο. Η ξεκούραση και η ασφάλεια του καταφυγίου δεν στάθηκαν αρκετά για να βελτιωθεί η υγεία του και έναν χρόνο αργότερα έκλεισε για πάντα τα μάτια του, φεύγοντας για ένα ταξίδι χωρίς σαμάρι, χωρίς κανένα βάρος στην πλάτη και χωρίς το καμτσίκι του αγωγιάτη. Ο Τζέιμι έπεσε νεκρός μπροστά στα μάτια των φίλων του στο καταφύγιο που τον είδαν να διασχίζει τη γέφυρα του ουράνιου τόξου και να περνά σε ένα καταπράσινο λιβάδι για να ξαποστάσει στη χλόη της αιωνιότητας.  

Η επιστολή της Αντζέλικα Χιούστον

Πριν από λίγες ημέρες η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της PETA (Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων) Αντζέλικα Χιούστον έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, με την οποία τον καλεί να απαγορεύσει την τουριστική χρήση γαϊδουριών και μουλαριών στη Σαντορίνη. Στην επιστολή η Χιούστον επισημαίνει τη σκληρή μεταχείριση που υφίστανται τα ζώα όταν αναγκάζονται να μεταφέρουν τουρίστες, ανεβαίνοντας πάνω από 588 απότομα σκαλοπάτια.

«Εμεινα άναυδη όταν είδα σε τι φρικτή κακομεταχείριση πρέπει να υποβάλλονται τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια στο πανέμορφο νησί της Σαντορίνης» έγραψε η Α. Χιούστον, συμπληρώνοντας ότι «οι καιροί έχουν αλλάξει από τότε που οι χωρικοί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να περπατήσουν ή να μετακινηθούν με γαϊδουράκι. Και ενώ άλλες χώρες έχουν εγκαταλείψει αυτή τη συνήθεια που προκαλεί δυσφορία στα ζώα, η Σαντορίνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυτά τα ευφυή και φιλικά ζώα ως μηχανές χωρίς συναίσθημα». Η διεθνούς φήμης ηθοποιός κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τερματίσει τη θηριωδία, απαγορεύοντας κάθε μεταφορά τουριστών με γαϊδουράκια και μουλάρια. «Πριν λίγο καιρό έσωσα έξι γαϊδουράκια και κάθε ημέρα διαπιστώνω πόσο αξιαγάπητα και ήπια πλάσματα είναι, πονάει ιδιαίτερα η καρδιά μου με αυτό που συμβαίνει» πρόσθεσε η Χιούστον, η οποία με την επιστολή της αυτή ξαναέβαλε την Ελλάδα στο στόχαστρο των φιλοζωικών οργανώσεων με αφορμή την κακομεταχείριση των γαϊδουριών και γενικότερα των ιπποειδών σε τουριστικές περιοχές, όπως η Σαντορίνη και η Λίνδος της Ρόδου.

Ενας νόμος για τα μάτια του κόσμου

Είναι χαρακτηριστικό πως η τελευταία έρευνα της PETA το καλοκαίρι του 2022 αποκάλυψε ότι τα γαϊδούρια εξακολουθούν να μεταφέρουν βαριά φορτία τουριστών, ανεβοκατεβαίνοντας σκάλες στον καυτό ήλιο για ώρες, χωρίς επαρκή ξεκούραση, τροφή ή νερό. «Τους φέρονται σαν μηχανές και όχι σαν αισθανόμενα όντα, και συχνά χτυπιούνται και μαστιγώνονται από τους χειριστές τους για να τα κρατήσουν σε εγρήγορση, ενώ αναγκάζονται να φορούν κακής ποιότητας σέλες που τους αφήνουν πληγές. Οι υπεύθυνοι υποχρεώνουν τα ζώα να κάνουν την επίπονη ανάβαση στα σκαλοπάτια αρκετές φορές την ημέρα» γράφουν στην έκθεση τους οι άνθρωποι της PETA.

Σύμφωνα με τις κτηνιατρικές συστάσεις, τα γαϊδουράκια δεν πρέπει να μεταφέρουν πάνω από το 20% του σωματικού τους βάρους, δηλαδή περίπου 110 κιλά. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες με γνώμονα το κέρδος συχνά επιτρέπουν βαρύτερους αναβάτες, γεγονός που επιβαρύνει πολύ την πλάτη και τις αρθρώσεις των ζώων. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για τα γαϊδουράκια. Όταν εξασθενούν, συχνά εγκαταλείπονται για να πεθάνουν. Εκτός του ότι ο πόνος και η δυστυχία που υφίστανται αντιβαίνουν τον νόμο για την καλή μεταχείριση των ζώων, η χρήση των γαϊδουριών και των μουλαριών είναι περιττή διότι στη Σαντορίνη υπάρχει τελεφερίκ με το οποίο οι τουρίστες μπορούν να φτάσουν στην παλιά πόλη των Φηρών από το λιμάνι. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφεται στη συνείδηση πολλών επισκεπτών ως χώρα διακοπών που καταπατά την ευζωία των ζώων και επωφελείται οικονομικά από την κακοποίησή τους.

Η ευθύνη των τουριστών

Πέραν των ευθυνών που βαραίνουν τους ιδιοκτήτες των ζώων, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία, μερίδιο φέρουν και οι ίδιοι οι τουρίστες που με κυνική έλλειψη ενσυναίσθησης πληρώνουν για να απολαύσουν τη μαρτυρική για τα γαϊδούρια ανάβαση στον Γολγοθά από το παλιό λιμάνι των Φηρών μέχρι την κορυφή της Καλντέρας. Μία δύσκολη διαδρομή που καλούνται να επαναλαμβάνουν καθημερινά μέσα στη ζέστη και μάλιστα με μεγάλο φορτίο στην πλάτη τους, και έχει ως αποτέλεσμα πολλά από τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης να έχουν υποστεί τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη και στις αρθρώσεις, πληγές σε διάφορα σημεία του σώματος και, φυσικά, μεγάλη εξάντληση. Όλα αυτά αφήνουν παγερά αδιάφορους τους χιλιάδες τουρίστες που επιμένουν να πριμοδοτούν τη συγκεκριμένη κακοποίηση των σκλάβων του ελληνικού τουρισμού, που παραμένουν ουσιαστικά απροστάτευτοι από μια νομοθεσία η οποία απλώς κρύβει κάτω από το χαλί ένα συνεχές έγκλημα, καθώς αντί να απαγορεύσει τη χρήση τους, απλώς «ρυθμίζει» καλύτερες συνθήκες, όπως ξεκούραση, ώρες που πρέπει να εργάζονται ώστε να αποφεύγουν ακραία καιρικά φαινόμενα, τροφή, μέγιστο αριθμό επιβατών κ.λπ. Ρυθμίσεις, που συστηματικά παραβιάζονται με την ανοχή των Αρχών.

Info

Παγκοσμίως περίπου 50 εκατ. γαϊδούρια και μουλάρια τυγχάνουν εκμετάλλευσης για τη μεταφορά ανθρώπων και φορτίων. Στην Ελλάδα ο συνολικός πληθυσμός των τετράποδων έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες κατά 96%. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1955 υπήρχαν στη χώρα 508.000 γαϊδουράκια, το 2015 είχαν καταγραφεί 12.000, αλλά σήμερα δεν έχουν απομείνει περισσότερα από 2.000, με την πλειονότητα αυτών να εργάζεται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στον τομέα του τουρισμού.

Πηγή : https://www.avgi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...