15 Μαΐ 2023

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Μ.Παγώνη, και ο Δρ. Αθανάσιος Κοντάρης από τη Σέριφο αναλύουν τα προβλήματα και όσα πρέπει να γίνουν για να ενισχυθεί περαιτέρω το ΕΣΥ .video


Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Μ.Παγώνη, και ο Δρ. Αθανάσιος Κοντάρης από τη Σέριφο αναλύουν τα προβλήματα και όσα πρέπει να γίνουν για να ενισχυθεί περαιτέρω το ΕΣΥ 

 Ρεπορτάζ: Γιάννης Καράγιωργας 

 Η πανδημία του κορονοϊου κυριάρχησε στην υγεία τα τελευταία χρόνια και ήταν αυτή που επιτάχυνε και κάποιες βελτιώσεις στο ΕΣΥ, χωρίς όμως να επιλύονται τα πολλά και σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας. Οι επείγουσες ανάγκες οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές. «Αυτή τη στιγμή έχουν μείνει 1100 κλίνες που για μας είναι πολύ σημαντικό. Θα μπορούμε να βάζουμε ασθενείς ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Πολλά τροχαία, με πολλά χειρουργεία να μπορούν οι άνθρωποι που χρειάζονται μία ΜΕΘ να μπουν στα κρεβάτια αυτά που τους αναλογούν» λέει η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ. «Σαφώς έγιναν πάρα πολλά πράγματα, τουλάχιστον τεχνολογικά, τα οποία πήγαν μπροστά τις παροχές υπηρεσιών υγείας. 

Από την άλλη μεριά δυσκόλεψε πάρα πολύ τοχώρο της υγείας, γιατί επιβάρυνε ψυχικά και σωματικά το υπάρχουν προσωπικό των υποστελεχωμένων μονάδων υγείας. Εντούτοις οφείλω να αναγνωρίσω ότι έγιναν πάρα πολλά στο χώρο της υγείας τον τελευταίο χρόνο, χρησιμοποιώντας κυρίως τις νέες τεχνολογίες και για τα οποία είμαστε ευτυχείς σαφώς», τονίζει από τη Σέριφο ο Δρ. Αθανάσιος Κοντάρης. «Να μειωθεί η ανισότητα υπηρεσιών υγείας μεταξύ κατοίκων αστικών και νησιωτικών περιοχών» 

Ο Αθανάσιος Κοντάρης, επιμελητής του περιφερειακού ιατρείου Σερίφου υπέβαλε πρόσφατα την παραίτησή του, έχοντας έρθει σε απόγνωση από τις ελλείψεις και την υποστελέχωση. Όπως λέει, υπάρχει ανισότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας και θα πρέπει άμεσα να επιλυθεί το ζήτημα από την επόμενη κυβέρνηση.

«Πρέπει να μειωθεί η ανισότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μεταξύ κατοίκων αστικών περιοχών και απομονωμένων περιοχών. Εάν ένας ασθενής παθαίνει έμφραγμα μυοκαρδίου τον Φεβρουάριο μήνα στη Σέριφο θα συναντήσει εξειδικευμένο παρεμβατικό καρδιολόγο σε 24-48 ώρες. Ένα αντίστοιχο περιστατικό στην Αθήνα θα συναντήσει έναν κατάλληλο γιατρό να του σώσει τη ζωή του σε μισή με μία ώρα» λέει ο γιατρός. Κορυφαίο πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι τόσο η υποστελέχωση όσο και οι τεράστιες ελλείψεις γιατρών σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. Το υπουργείο Υγείας έχει παρέμβει στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά απαιτούνται κίνητρα ώστε να πηγαίνουν οι γιατροί στα νησιά. 

 

Η πρόταση της Ματίνας Παγώνη για τα κίνητρα ώστε να πηγαίνουν γιατροί σε νησιά

 «Εκτός από τα οικονομικά που είναι το πιο βασικό, είναι η στέγη και είναι η τροφή, Θα πρέπει σ αυτό το γιατρό να πούμε ότι εσύ θα πας παραμεθόριο ή σε νησί οπουδήποτε για 4 χρόνια, δηλαδή το ταβάνι που λέμε. Μετά όμως αυτόματα γυρίζεις εκεί που θέλεις. Μετά θα πάει η επόμενη ομάδα γιατρών. Έτσι και τα κέντρα υγείας και τα νησιά και οι πιο απομακρυσμένες περιοχές δεν θα μείνουν χωρίς γιατρούς», προτείνει η Ματίνα Παγώνη. 

Θ.Κοντάρης: «Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ο επιστημονικός αποκλεισμός των γιατρών»

«Το θέμα είναι πως το κράτος θα πρέπει να δώσει κίνητρα και αυτό δεν αφορά μόνο οικονομικά κίνητρα. Αφορά κοινωνικά κίνητρα, καθώς επίσης και επιστημονικά κίνητρα. Συνεχώς και προεκλογικά γίνονται συζητήσεις από όλες τις εν δυνάμει κυβερνήσεις. Και τα κίνητρα είναι γνωστά σε όλους πια για το πώς θα μπορέσουν να προσελκύσουν γιατρούς σε δυσπρόσιτες περιοχές. Δυστυχώς όμως δεν έχει ψηφιστεί ποτέ και τίποτα. Το σημαντικότερο όλων είναι και ο επαγγελματικός και επιστημονικός αποκλεισμός. Ένας γιατρός μόνος του σε ένα νησί μεγάλο χρονικό διάστημα αποκλείεται από τα γεγονότα, από το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα» σημειώνει ο Δρ. Κοντάρης. 

 Πρωτοβάθμια περίθαλψη: Ο μεγάλος ασθενής 

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη θεωρείται κλειδί ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ουρές στα νοσοκομεία και συγχρόνως να υπάρχει πολύ πιο στοχευμένη φροντίδα στον ασθενή. Ο προσωπικός γιατρός είναι ένα πρώτο βήμα όμως απαιτούνται πιο δραστικές παρεμβάσεις όπως λέει και η Ματίνα Παγώνη:«Η πρωτοβάθμια περίθαλψη θα βοηθήσει, θα είναι το τείχος για να μην υπάρχουν αυτές οι αναμονές στα νοσοκομεία για να μην περιμένει ο κόσμος τόσες ώρες στα επείγοντα. Όντως έρχονται και περιμένουν πάρα πολλές ώρες και ταλαιπωρούνται και είναι νομίζω το πρώτο θέμα που θα πρέπει ο επόμενος υπουργός Υγείας να λύσει μαζί με τα ράντζα». 
 Με την εμπειρία του στην πρωτοβάθμια περίθαλψη της Σουηδίας, ο Δρ. Κοντάρης είναι ξεκάθαρος για την πρωτοβάθμια περίθαλψη της χώρας: «Θα σας διορθώσω, λέγοντας ότι δεν υπάρχει πρωτοβάθμια στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καν. Σας έλεγα πριν ότι όποια κυβέρνηση και να έχει ξεκινήσει να οργανώσει πρωτοβάθμια δεν έχει επιτύχει για ένα σημαντικό παράγοντα: Δεν έχει αντιληφθεί τις δυσκολίες ή τους πυλώνες πάνω στους οποίους είναι στηριγμένο το ΕΣΥ». 

Αξιολόγηση νοσοκομείων και γιατρών: Ναι ή όχι; 

Η αξιολόγηση νοσοκομείων, κέντρων υγείας και γιατρών έχει επανέλθει ως θέμα συζήτησης. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει πραγματικότητα. «Θα δυσαρεστήσω πολλούς συναδέλφους μου, αλλά είμαι υπέρμαχος της αξιολόγησης. Εγώ προσωπικά αυτοαξιολογούμαι και βάζω και τους συναδέλφους μου να με αξιολογήσουν. Ένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να υπάρξει δίχως να υπάρχει αξιολόγηση. Δυστυχώς στην Ελλάδα και εκεί η αμφιβολία μου, η ανησυχία μου είναι αν θα υπάρχει αντικειμενική αξιολόγηση. Από ποιόν θα αξιολογηθώ και ποια είναι τα συμφέροντα του ανθρώπου που θα με αξιολογήσει. 

Αυτά τα βλέπω καθημερινά στην Ελλάδα» λέει ο Θ. Κοντάρης που αν και υπέρμαχος της αξιολόγησης, στην πραγματικότητα δεν είναι σίγουρος αν θα γίνει δίκαια και αξιοκρατικά στην Ελλάδα. Η Ματίνα Παγώνη είναι ανοιχτή στην αξιολόγηση, η οποία όμως δεν αποτελεί προτεραιότητα αυτή τη στιγμή: 

«Αξιολογούμαστε κάθε μέρα εμείς και από τους ασθενείς. Και από τις υπηρεσίες που προσφέρουμε και αξιολογηθήκαμε πιστεύω εδώ και δυόμισι χρόνια και αρκετά. Το θέμα της αξιολόγησης, είναι θέμα που όντως το έχουνε βάλει στο τραπέζι, που όντως μελλοντικά θα απασχολήσει και νομίζω ότι μπορούν να καθίσουν όλοι σε ένα τραπέζι, να το συζητήσουν και να παρθούν οι αποφάσεις. Τι είναι η αξιολόγηση; Πώς την εννοούν την αξιολόγηση; Και να προχωρήσουν». Η δημόσια υγεία όπως και να έχει ενδιαφέρει όλους τους πολίτες και αποδείχτηκε πως το ΕΣΥ είναι κομβικής σημασίας για την Ελλάδα. Και χρειάζεται ενίσχυση όπως αποδέχονται όλοι. 
Πηγή : https://gr.euronews.com/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...