11 Μαΐ 2023

Κυκλάδες Πρωτοβουλία για προβολή ντοκιμαντέρ και θεματικών εκπαιδεύσεων με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος


Μία νέα πρωτοβουλία εγκαινιάζουν το Cyclades Preservation Fund, η ANEMON Productions (CineDoc Island) και το Hellenic Initiative, η οποία θα δώσει την ευκαιρία σε ιδιώτες και φορείς να προβάλλουν δωρεάν το νησί τους, καλώντας τους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών να εκπαιδευτούν σε περιβαλλοντικά θέματα μέσω διαδικτυακών εκπαιδεύσεων.

Στόχος της νέας πρωτοβουλίας "From Movies to Cyclades Movement | Από το Σινεμά στη Δράση για τις Κυκλάδες" είναι η έμπνευση και κινητοποίηση του κοινού, σε συνεργασία με κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικούς φορείς, ώστε να αναλάβουν όλοι μαζί δράση για την προστασία των μοναδικών οικοσυστημάτων των νησιών των Κυκλάδων.

Από την κινηματογραφική οθόνη στην πραγματική ζωή

Πιο συγκεκριμένα, οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας καλούν εκπροσώπους κοινωφελών ή/και μη κερδοσκοπικών φορέων με περιβαλλοντική ή πολιτιστική δράση και έδρα στις Κυκλάδες, να γίνουν πρεσβευτές της πρωτοβουλίας και να φιλοξενήσουν τις προβολές τριών επιλεγμένων περιβαλλοντικών ντοκιμαντέρ, χωρίς κόστος και με δωρεάν είσοδο για το κοινό, με σκοπό να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των θεατών, οι οποίοι στη συνέχεια θα παροτρύνονται να κάνουν και ένα επόμενο βήμα: να παρακολουθήσουν διαδικτυακές, θεματικές εκπαιδεύσεις και να συνεισφέρουν με απλούς τρόπους στην προστασία του περιβάλλοντος στο αγαπημένο τους νησί.

Οι θεματικές που θα καλυφθούν στις διαδικτυακές περιβαλλοντικές εκπαιδεύσεις του CPF είναι ευρείες, ενώ δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση στο αντικείμενο, ούτε κάποια οικονομική συνδρομή. Μεταξύ των θεμάτων που θα παρουσιαστούν από τους επιλεγμένους εκπαιδευτές και θα συζητηθούν ενεργά με τους συμμετέχοντες, είναι τα θαλάσσια οικοσυστήματα, η χλωρίδα και η άγρια ζωή των Κυκλάδων, η αξία και η σημασία της συμμετοχικότητας, της συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης με τους τοπικούς φορείς, απλοί και ενδεδειγμένοι τρόποι για να σεβόμαστε το φυσικό περιβάλλον του τόπου που αγαπάμε και να συνδράμουμε στην προστασία του ως μόνιμοι/εποχικοί κάτοικοι και επισκέπτες. 

Οι προϋποθέσεις για συμμετοχή στη δράση

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς των Κυκλάδων που επιθυμούν να φιλοξενήσουν τις προβολές των επιλεγμένων περιβαλλοντικών ταινιών με δωρεάν είσοδο για το κοινό στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας From Movies to Cyclades Movement, καλούνται να συμπληρώσουν το αίτημά τους μέσω της φόρμας που θα βρουν στην ιστοσελίδα του CPF. Επιλέξιμοι φορείς είναι μη κερδοσκοπικοί ή κοινωφελείς φορείς με έδρα σε νησί των Κυκλάδων, δημόσιοι και ιδιωτικοί, όπως Δήμοι, Δημοτικές Επιχειρήσεις, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΑΜΚΕ, Σύλλογοι, Κινηματογραφικές Λέσχες κλπ. ενώ ενθαρρύνεται και η συνεργασία μεταξύ των φορέων. Σημειώνεται ότι, από τη συμμετοχή στη δράση, εξαιρούνται οι φορείς με δράση θρησκευτικού, πολιτικού, συνδικαλιστικού ή εμπορικού χαρακτήρα.

Οι φορείς θα πρέπει να διαθέτουν εξοπλισμό (οθόνη ή προτζέκτορα, πανί, ηχεία κλπ) για να πραγματοποιήσουν τις εκδηλώσεις των δωρεάν προβολών σε προτεινόμενο κατάλληλο (κλειστό ή ανοιχτό) χώρο που θα μπορούν να διασφαλίσουν και που θα διατίθεται χωρίς μίσθωμα, να μπορούν να προβάλουν τη δράση και να προσελκύσουν κατοίκους και επισκέπτες και τέλος, να μπορούν να εγγυηθούν την ομαλή προετοιμασία, επικοινωνία, διεξαγωγή και απολογισμό των εκδηλώσεων των προβολών στο νησί τους. Ειδικότερα, ο τοπικός διοργανωτής εκδηλώσεων προβολών αναμένεται να έχει την οργανωτική επάρκεια και εμπειρία ώστε να συνεργάζεται ομαλά με το CPF και την Anemon Productions για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών της εκάστοτε προβολής, να χρησιμοποιεί τα προωθητικά υλικά της πρωτοβουλίας σε κεντρικά σημεία του νησιού, στα τοπικά μέσα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τη μέγιστη δυνατή προώθηση της δράσης και να προβάλει το promo βίντεο της πρωτοβουλίας, αμέσως πριν την προβολή της ταινίας, προκειμένου οι θεατές να ενημερωθούν για τις διαδικτυακές εκπαιδεύσεις. Επιπλέον, να πραγματοποιεί με επιτυχία την προβολή των ταινιών με τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα, να διαθέτει στο χώρο προβολής την εκτυπωμένη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στις εκπαιδεύσεις, να ενημερώνει προφορικά στην αίθουσα το κοινό για τη δυνατότητα εγγραφής σε διαδικτυακές περιβαλλοντικές εκπαιδεύσεις και να καταγράφει βασικά απολογιστικά στοιχεία για την κάθε προβολή.

Οι ταινίες/ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας

"Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα (Mediterranean: Life under Siege)" Σκην.: Frederic Fougea | 90’

Το εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ του Frédéric Fougea, αναδεικνύει τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου, αλλά και τους κινδύνους που αυτή αντιμετωπίζει, μέσα από μαγευτικές εικόνες. Πρωταγωνιστούν αντιπροσωπευτικά είδη ζώων, πτηνών και θηλαστικών που ζουν στην Μεσόγειο, όπως η φάλαινα φυσητήρας, η μεσογειακή φώκια Monachus monachus, η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, μια οικογένεια πελαργών, ένας θαλάσσιος αετός και μια γάτα των Κυκλάδων.

"All that breathes" Σκην.: Shaunak Sen | 94’ Υποψηφιότητα Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στα Βραβεία ΟΣΚΑΡ 2023.

Στο Νέο Δελχί, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις στον κόσμο, που ασφυκτικά από την ατμοσφαιρική ρύπανση, δύο αδέλφια προσφέρουν καταφύγιο και περίθαλψη στα άγρια πτηνά και αφιερώνουν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους στην προστασία του τσίφτη. Αυτό το μικρό αλλά μεγαλόπρεπο αρπακτικό, παίζει σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα της περιοχής, όμως η ρύπανση απειλεί σοβαρά τη ζωή του. Τόσο τα μικρά αρπακτικά, όσο και οι δύο αφοσιωμένοι φροντιστές τους, προσπαθούν να ανασάνουν και να ανοίξουν τα φτερά τους, σε μια μεγαλούπολη που μοιάζει να τους στερεί το οξυγόνο και τον καθαρό ουρανό. Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει τον τραυματισμένο αλλά άρρηκτο δεσμό του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και τη συναρπαστική σχέση συμβίωσης ανθρώπων και ζώων, παρά τις αντιξοότητες.


"Inahbit" Σκην.: Costa Boutsikaris | 92’ ,

Συχνά επισημαίνεται η ανάγκη μείωσης του αντίκτυπου των ανθρώπινων παρεμβάσεων στον πλανήτη και η σημασία της ελαχιστοποίησης του αποτυπώματός μας. Τι θα γινόταν όμως αν τα ίχνη μας ήταν ευεργετικά; Αν μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανθρώπινες ανάγκες προωθώντας παράλληλα την υγεία μας και την ευημερία του πλανήτη; Αυτή είναι η αρχή πίσω από την περμακουλτούρα (permaculture), μια διαδικασία σχεδιασμού βασισμένη στα μοτίβα που βρίσκονται στη φύση. Το Inhabit διερευνά τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και εξετάζει τις λύσεις που εφαρμόζονται χρησιμοποιώντας τον οικολογικό σχεδιασμό της περμακουλτούρας, σε αγροτικά αλλά και αστικά τοπία.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...