1 Μαΐ 2023

Πρωτομαγιά ...την θυμίζει το Σικάγο, την σιγοτραγουδά η Φουκάσσα και την διαλαλεί η Σέριφος.video



Χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι η Πρωτομαγιά δεν αποτελεί μόνο μια ημέρα διεκδίκησης των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται την Ελευθερία της και επιζητούν την καθυπόταξη της, αλλά... αποτελεί και μία επαλήθευση της ανθρώπινης ύπαρξης, η οποία πραγματώνεται μόνο όταν βρίσκεται σε μία συνεχή ενεργητική συνδιαλλαγή με τον κόσμο.
Ξέχωρα λοιπόν από το πολιτικό σκέλος, η Πρωτομαγιά εκφράζει την ανάγκη πραγμάτωσης του ανθρωπου σαν παράγοντα που διαμορφώνει, εξυψώνει, και συμμετέχει στην αλλαγή του κόσμου.
Αυτή τη πράξη, ο Αριστοτέλης την θεωρεί σαν κατάκτηση της Αρετής... .
Έτσι σύμφωνα με Σταγειρίτη Φιλόσοφο... η ΑΡΕΤΉ του ανθρώπου πραγματώνεται μόνο με τη ανατρεπτικά δημιουργική του πράξη και η Πρωτομαγιά αποτελεί την επαλήθευση αυτής πανανθρώπινης ανάγκης.

Κερεντζής Λάμπρος


 Τίποτα από ότι κατακτήθηκε δεν το χαρίζουμε. Τίποτα από ότι χάθηκε δεν θα επιστρέψει μόνο του. Η Πρωτομαγιά είναι μέρα Τιμής, Μνήμης αλλά και εξ ίσου ουσιαστικά, επιλογής. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της αμφιταλάντευσης ούτε της παραίτησης. 

Είμαστε οι ματωμένες Κυριακές των απεργιών και οι ανθρώπινες αλυσίδες περιφρούρησης των πορειών δικαίωσης και δημιουργίας. Η μια επιλογή είναι της οπισθοδρόμησης, της επαναφοράς του «που ανατολή σε βούτημμαν για μίαν κόρταν ψούμι τζαι νερόν» ή άλλη είναι η δύσκολη με την παράξενη ομορφιά ενός αγώνα για τα «δίκια του κόσμου όλου», για αξιοπρέπεια και σεβασμό, για να ‘ναι ο άνθρωπος αφέντης στη ζωή του, στον τόπο του στο μέλλον του

 Η επιλογή μας μια και μας την θυμίζει το Σικάγο, την σιγοτραγουδά η Φουκάσσα και την διαλαλεί η Σέριφος. Συγκροτημένη πάλη, εργάτης πλάι-πλάι με τον άλλον, να φράξουμε αυτό που έρχεται, να φτιάξουμε το δίκιο που συστοιχίζεται στο δίκιο του εργάτη, αυτή κι αν είναι προοπτική, αυτή κι αν είναι κατάκτηση. 

Σε ένα όμορφο αγώνα, που τη νίκη του την έχει προλαλήσει ο ποιητής «Έτσι κι’ αλλιώς η Γη θα γίνει κόκκινη, όχι από θάνατο άλλα από ζωή.»

 Καλούς Αγώνες. 
 




Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...