Η Βασίλισσα μέλισσα μπορεί να γεννήσει έως και 2.500 αυγά την ημέρα”, “τα φτερά της μέλισσας χτυπούν 11.400 φορές το λεπτό”. Αυτές είναι μερικές από τις πληροφορίες που μάθαμε στο 1ο Pr Sustainability Trip που σχεδίασε η ΑPIVITA για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας στις 20 Μαΐου, ένα ταξίδι γεμάτο αρώματα, γεύσεις, πρωτόγνωρες εμπειρίες και αληθινούς ανθρώπους που βρεθήκαμε στη Σέριφο για τον ίδιο ακριβό σκοπό.
Πρώτος μας σταθμός μετά την άφιξή μας στο νησί, ήταν το πρότυπο βιολογικό μελισσοκομείο του Νίκου Κοκολάκη, ο οποίος μας υποδέχτηκε με τον πιστό του φίλο τον Πάκο και μας εξομολογήθηκε πως άφησε τη ζωή του και τη δουλειά στην Αθήνα για να χτίσει από το μηδέν τα μελίσσια του στη Σέριφο, με αγάπη και μεράκι. Παρά τις δυσκολίες που ακολούθησαν, ο ίδιος απολαμβάνει την κάθε στιγμή, αγαπά αληθινά τις μέλισσες και πλέον χαίρεται τα αποτελέσματα του κόπου του.
Εκεί φορέσαμε τις ειδικές στολές και γίναμε μελισσοκόμοι για μια ημέρα. Ανακαλύψαμε βήμα βήμα το μοναδικό ταξίδι της μέλισσας, από τη στιγμή που συγκεντρώνουν το νέκταρ από τα λουλούδια, μέχρι να μας προσφέρουν το μέλι, το μοναδικό τους δώρο. Μυρίσαμε τη λαδανιά και την άγρια λεβάντα, τα άνθη από τα οποία ο Νικόλας Κοκολάκης παράγει το μέλι του, ένα προϊόν που αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις με τη γεύση και το άρωμα. Το δοκιμάσαμε ολόφρεσκο με μια φέτα ψωμί και νιώσαμε την γλύκα του στον ουρανίσκο μας.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι μέλισσες κατοικούν στον πλανήτη περισσότερο από 100 εκατομμύρια χρόνια και με την καθημερινή τους εργασία επικονιάζουν το 70% των φυτικών ειδών, γεγονός που σημαίνει ότι συμβάλλουν στη γονιμοποίηση 40.000 ειδών φυτών παγκοσμίως. Εμπνευσμένη από την αέναη σχέση των μελισσών και της Ελληνικής φύσης, η APIVITA, ως πιστοποιημένη B Corp εταιρεία, βάζει το πάθος και την αφοσίωσή της για το περιβάλλον πάνω από κάθε τι που κάνει. Η APIVITA φρόντισε να δημιουργήσει μοναδικές στιγμές για όλους τους καλεσμένους της, αποδεικνύοντας πως είναι μια εταιρεία με αξίες για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, λειτουργώντας σαν ένας ζωντανός οργανισμός.
Δεν ξεχάσαμε όμως ποτέ τον τόσο σημαντικό σκοπό για τον οποίο και ταξιδέψαμε στη Σέριφο, γνωρίζοντας το τόσο σημαντικό έργο των μελισσών και της επικονίασης για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας.Αξίζει να σημειωθεί, πως για όλο τον μήνα Μάιο, η APIVITA δεσμεύεται να επιστρέψει το 100% των παγκόσμιων πωλήσεων της σειράς BEESSENTIAL OILS σε δράσεις για την προστασία και την ανάδειξη της σημασίας της μέλισσας για το οικοσύστημα. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με τη «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», μέλος του Οργανισμού 1% for the Planet στο πρόγραμμα
«Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών» το οποίο αποτελεί μοναδική πρακτική στην Ευρώπη και ενδεχομένως σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέλος, σε συνεργασία με το The Bee Camp, μέλος του Οργανισμού 1% for the Planet, η APIVITA συνέβαλε στο να μετατραπεί το Δημοτικό Σχολείο Σερίφου στο 1ο Bee School της νησιωτικής χώρας.Ακολούθησε ένα απαραίτητο διάλειμμα για φαγητό και τοπικές σεριφιώτικες γεύσεις, ενώ η περιήγησή μας στο νησί συνεχίστηκε στο οινοποιείο Χρυσοχλωρά, για μια ξενάγηση με θέα το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.
Δοκιμάσαμε το τοπικό κρασί και χαλαρώσαμε ζώντας την κάθε στιγμή. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι και φυσικά τοπικές νοστιμιές.
Η επόμενη μέρα μας βρήκε στη Χώρα της Σερίφου. Ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Ρεβύνθης, μας υποδέχτηκε με την πιο ζεστή αγκαλιά και μαζί περιηγηθήκαμε στα σοκάκια και φτάσαμε μέχρι το κάστρο, όπου είδαμε μια θέα που κόβει την ανάσα. Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε μια μοναδική εμπειρία που μας υπενθύμισε πόσο σημαντικό είναι το έργο των μελισσών και πόσο πολύ πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για την προστασία αυτού του είδους.
Πηγή : https://vogue.gr/
Συγχαρητήρια στήν Apivita γιά τήν τόσο όμορφη παρουσίαση καί στον Νικόλα γιά τήν τόσο δύσκολη προσπάθεια θέλει επιμονή υπομονή είμαι σίγουρος θά τά καταφέρει νά μοιάσει σέ έναν από τά παλιά Μελισσοκόμο τό αείμνηστο κουτελιάρη !
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν τους παλιους δυσκολα γιατι η παλιοι τα αφηνανε ολα στη φυση τωρα ειναι η βιομηχανια ποτε ονοω νοειτο .
ΑπάντησηΔιαγραφή