Η χρήση του κινητού, των υπολογιστών και του διαδικτύου έχει σοβαρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Επειδή είναι κρυμμένο, δύσκολα το λαμβάνουμε υπόψη μας, ωστόσο τα στοιχεία μαρτυρούν ένα υπαρκτό ζήτημα
Οι καθημερινές μας συνήθειες μπροστά από μια οθόνη μοιάζουν να κινούνται από φυσικές δυνάμεις. Είναι λες και δεν απαιτείται ενέργεια ή πόροι για να μπορούμε να περιηγηθούμε στο διαδίκτυο. Και όμως, η χρήση των ατομικών μας συσκευών έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Πολλαπλασιάστε τη χρήση του κινητού του καθενός μας επί εκατομμύρια και τα νούμερα εκτοξεύονται. Ναι, το ανόητο βίντεο που μόλις είδατε στο TikTok δεν μολύνει μόνο την πνευματική μας επικράτεια, αλλά και το φυσικό περιβάλλον. Για να φτάσει στα μάτια μας, χρειάζεται να δουλέψει με ρεύμα ένα κέντρο δεδομένων, δηλαδή υπολογιστές και μικροτσίπ, υλισμικό το οποίο μεταξύ άλλων έχει σημαντικές ενεργειακές ανάγκες. Η χρήση του κινητού, των υπολογιστών και του διαδικτύου έχει σοβαρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Επειδή είναι κρυμμένο, δύσκολα το λαμβάνουμε υπόψη μας. Δυστυχώς, στερούμαστε καλών δεδομένων σχετικά με το περιβαλλοντικό ίχνος, γιατί οι κολοσσοί της βιομηχανίας της τεχνολογίας είναι φειδωλοί στην πληροφόρηση. Τα στοιχεία που διαθέτουμε προέρχονται κατά κανόνα από ΜΚΟ και ιδιώτες, αλλά δεν είναι πάντα ακριβή. Ωστόσο, μαρτυρούν ένα υπαρκτό ζήτημα.
→ H μείωση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων λόγω του GDPR έχει αποφέρει μια ελάττωση του ενεργειακού αποτυπώματος κατά 360 τόνους εκπομπών CO2 τη μέρα.
→ Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας οικολογικών προϊόντων Eco2Greetings, η αποστολή ενός email που περιέχει μόνο κείμενο εκπέμπει 4 γραμμάρια CO2. Αν περιέχει και φωτογραφία, το αποτύπωμα ανεβαίνει στα 50 γραμμάρια.
→ Μελέτη της βρετανικής εταιρείας ενέργειας Ovo Energy αναφέρει ότι, αν κάθε Βρετανός έστελνε ένα email λιγότερο την ημέρα, θα εξοικονομούνταν 16.433 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, που ισοδυναμεί με 81.152 πτήσεις από το Λονδίνο στη Μαδρίτη ή με τη διακοπή κυκλοφορίας 3.334 πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων.
→ Γαλλική μελέτη έδειξε ότι, αν όλοι διέγραφαν 50 παλιά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αυτό θα ισοδυναμούσε με την απενεργοποίηση 2,7 δισεκατομμυρίων λαμπτήρων για μία ώρα.
→ Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, το αποτύπωμα άνθρακα των συσκευών μας, του διαδικτύου και των συστημάτων που τα υποστηρίζουν αντιπροσωπεύει περίπου από 2 έως 4% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό ισούται με όλα τα αεροπορικά ταξίδια που γίνονται ετησίως στη Γη. Ένα σημαντικό μέρος αυτού του αποτυπώματος αποδίδεται στα κέντρα δεδομένων. Οι εκπομπές αυτές προβλέπεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2025. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί διαβεβαιώνουν πως κάνουν ό,τι περνάει απ’ το χέρι τους για να μειώσουν το αποτύπωμα. Η τεχνολογική κοινότητα προωθεί την ιδέα του Green Tech, μιας πιο πράσινης τεχνολογίας δηλαδή.
→ Για κάθε 100 gigabytes δεδομένων που αποθηκεύουμε στο cloud, παράγουμε περίπου 0,2 τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο.
→ Σύμφωνα με μια μέτρηση, αν κάποιος ανταλλάσσει 10 emails την ημέρα επί έναν χρόνο, θα είναι σαν να έχει χρησιμοποιήσει το ίδιο διάστημα 1.500 πλαστικές σακούλες. 2.500 μηνύματα τον χρόνο ισοδυναμούν με 12 κιλά εκπομπών CO2.
→ Tο μέσο αποτύπωμα ενός μισάωρου επεισοδίου του Netflix υπολογίζεται ότι ισοδυναμεί με την οδήγηση περίπου 100 μέτρων με ένα συμβατικό αυτοκίνητο.
→ Σύμφωνα με τo γαλλικό Think Tank The Shift Project, οι παγκόσμιες προβολές διαδικτυακών βίντεο ενός έτους δημιουργούν τόσες εκπομπές CO2, όσες και ολόκληρη η Ισπανία το 2018.
→ Το 2016, σύμφωνα με έρευνα της HubSpot, η μέση επιχείρηση αποθήκευσε 347,56 terabytes δεδομένων. Η διατήρηση αυτού του όγκου δεδομένων αποθηκευμένων παράγει σχεδόν 700 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.
→ Κάνετε μια αθώα ερώτηση στο ChatGPT και πιστεύετε ότι δεν έχει κανένα ενεργειακό κόστος. Λάθος. Η εκπαίδευση ενός αλγόριθμου μπορεί να απαιτεί την παραγωγή τόσου διοξειδίου του άνθρακα όσου θα παράγουν πέντε αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια όλης της ζωής τους. Η εκπαίδευση μόνο ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να εκπέμπει περισσότερους από 284 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Η ποσότητα αυτή ισούται με πέντε φορές τις ισόβιες εκπομπές αερίων ενός μέσου αμερικανικού αυτοκινήτου. Ισούται με 288 πτήσεις μετ’ επιστροφής από το Λονδίνο ως τη Νέα Υόρκη.
→ Τα ηλεκτρονικά απόβλητα –πεταμένα λάπτοπ, κινητά κι άλλες ηλεκτρονικές συσκευές– είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο πρόβλημα αποβλήτων στον κόσμο. Το 2019 και μόνο, παρήγαμε 53,6 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων. Αυτό ισοδυναμεί με την απόρριψη 1.000 φορητών υπολογιστών κάθε δευτερόλεπτο. Σε απόλυτους αριθμούς, η Ασία παράγει τα περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα (24,9 εκατ. τόνους), ακολουθούμενη από την Αμερική (13,1 εκατ. τόνους) και την Ευρώπη (12 εκατ. τόνους). Ωστόσο, η Ευρώπη έχει την υψηλότερη παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων ανά κάτοικο, με 16 κιλά ανά άτομο, και η Αφρική τη χαμηλότερη, με 1,7 κιλά ανά άτομο. Μόνο το 17,4% των αποβλήτων του 2019 ανακυκλώθηκε.
Πηγή : https://www.kathimerini.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου