25 Ιουν 2024

Ευχαριστήρια αναφορά του ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
Εκ μέρους όλου του προσωπικού του ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ και της Διοίκησης της 2ης ΥΠΕ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να εκφράσουμε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας προς το Σωματείο Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος που για μια ακόμα φορά στηρίζει το ιατρειο με την πολύτιμη και εξαιρετικά σημαντική δωρεά του.


Πρόκειται για μια συσκευή ενδοοστικης αγγειακής πρόσβασης με τις αντίστοιχες βελόνες ενδοοστικης έγχυσης που αποτελούν ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο σε επείγουσες καταστάσεις που αφορούν παιδιά αλλά και ενήλικες


Η δωρεά αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε ένα δυσπρόσιτο νησί όπως η Σεριφος
Η ομάδα του ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ
Πηγή : 

Christos Pavelis


to synoro blog

Κάνοντας διακοπές για τις φωτό στα social…


ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗ ΕΥΓΕΝΙΑ 
Το καλοκαίρι έφτασε και τα social media πλημμύρισαν από φωτογραφίες και βίντεο από εξορμήσεις σε παραλίες και τουριστικούς προορισμούς, κάτι αναμενόμενο όταν, σύμφωνα με έρευνες, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων επιλέγουν ταξιδιωτικό προορισμό προκειμένου να… ανεβάσουν σχετικές photo στα social! Και όμως, γιατί ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, όχι μάλιστα αποκλειστικά νέων, εκθέτουν συστηματικά στα social media και στην τηλεόραση τις προσωπικές στιγμές τους, την ιδιωτική ζωή τους, που μέχρι πρότινος ο καθένας την κρατούσε “κρυφή”; 

Γιατί, η ζωή του ατόμου, οι απόψεις του, οι καθημερινές δραστηριότητες, οι επιλογές του, τα χόμπι του “οφείλουν και πρέπει” να δημοσιοποιούνται στις διαφόρων ειδών οθόνες;Και όμως, ακριβώς αυτό το “οφείλουν και πρέπει” είναι που καταδυναστεύει, είτε εν γνώσει τους, είτε όχι τα άτομα: Διότι το άτομο εκείνο που ακόμα θέλει να κρατά “κρυφές” κάποιες (ή ακόμα και όλες) τις ιδιωτικές στιγμές του, θα παραγκωνιστεί, θα απομονωθεί ως ένα βαθμό κοινωνικά.

 Η στάση του θα στιγματιστεί ως περίεργη, οπισθοδρομική και εκτός μόδας, αφού σήμερα η μονομερής και επιλεκτική έκθεση, φιλτραρισμένη μέσα από τις εφαρμογές των social media, τείνει να θεωρείται αποδεκτή κοινωνική συμπεριφορά και νόρμα.

Ένα σύγχρονο λοιπόν ιδεώδες του κόσμου έχει προταθεί στους σημερινούς ανθρώπους. Ενός κόσμου χαοτικού, αποτελούμενου από κοινωνικά και ιστορικά ανερμάτιστες μονάδες, χωρίς σταθερές συλλογικές αναφορές και χωρίς άλλο προορισμό, πέραν της αναζήτησης της κοινωνικής αναγνώρισης και της καταναλωτικής τους αυτοπραγμάτωσης στο αέναο παρόν. 

Είναι ένα ιδεώδες του “ανοικτού”, ένα πλανητικό ιδεώδες του “ανθρώπινου” γενικώς, επαναλαμβανόμενο στο άπειρο μέσα από εικόνες “απλωμένες” σε έναν οικουμενικό χώρο.Όμως τα άτομα αντιλαμβάνονται σε κάποιες περιπτώσεις διαισθητικά ότι αυτό το υποτιθέμενο γενικό ιδεώδες του ανοικτού κόσμου, ή του οικουμενικού, ή του “ανθρώπινου”, είναι απατηλό. Και αυτή ακριβώς η απάτη τα εμποδίζει να τοποθετούνται και να δρουν στο συλλογικό, πραγματικό και ανομοιογενή χώρο της ζωής τους, που είναι θα λέγαμε “εδαφοποιημένος”, “τσιτωμένος” και διασχίζεται από δυνάμεις σε διαρκή σύγκρουση. 

 Η βύθιση σε επιφανειακή κενότητα 
Είναι λοιπόν μορφές SOS τα μηνύματα που ανταλλάσσονται (λόγου χάρη) στις διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες μεταξύ των χρηστών της κοινωνικής δικτύωσης; Τι είναι άραγε αυτό το δήθεν άνοιγμα στον ξένο, στον Άλλο, στον μη οικείο, στον άγνωστο; Είναι εύλογο και θεμιτό να θέσει κάποιος τέτοια ερωτήματα.Μπορούμε πράγματι να φανταστούμε πολίτες που ζουν στη βάση κοινών νομικών κανόνων, τοποθετημένους σε παράλληλες γραμμές, ή σε γραμμές που τέμνονται εικονικά μέσα σε έναν ομογενοποιημένο χώρο. Ας υποθέσουμε ότι τα social media είναι ένας τέτοιος χώρος. Μέσα σε αυτά εκφράζονται μεταξύ άλλων η οδύνη και η δυσφορία των νέων ιδίως ατόμων που χειρίζονται καθημερινά τα δίκτυα επικοινωνίας και βυθίζονται συχνά σε μια επιφανειακή κενότητα.

«Ο σημερινός δυτικός άνθρωπος ζει μια απολύτως παραιτημένη εποχή. Αυτό διαπιστώνεται από τη μη αποδοχή κανενός θετικού Απολύτου. Μοναδικές υποψήφιες για το Απόλυτο είναι οι αρνητικές πράξεις. Ο ψυχισμός του έχει εξαντληθεί. Μα υπάρχει σήμερα τίποτε που να μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς απόλυτα σπουδαίο και μεγάλο, ώστε να το πραγματοποιήσει με όλες του τις δυνάμεις;» (Ρ. Μούζιλ, Ο άνθρωπος χωρίς ιδιότητες).

 Απατηλή διέξοδος η έκθεση στα social media 
Ποια διέξοδο προτείνουν λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί στον εαυτό τους; Κάποιες φορές επιχειρούν να το “παίξουν” εξαιρετικοί, διαφορετικοί, καινοτόμοι, ιδιαίτεροι κλπ., ώστε μέσα από το lifestyle της ιδιαιτερότητάς τους, να δηλώσουν εμφατικά την παρουσία τους. 

Ο Γεώργιος Πωπ, χρονογράφος, ειρωνευόμενος τα αστικά ήθη του Μεσοπολέμου, ήδη από το 1938, έγραφε:«Μεταξύ των διανοουμένων και των καλλιτεχνών αποτελούν εξαίρεση οι θέλοντες να εμφανίζονται όμοιοι με τους άλλους θνητούς… 

Είναι καλό να γνωρίζουν ωστόσο όσοι έχουν καλλιτεχνικές ιδιοτροπίες, ότι οι μεγάλοι συγγραφείς απέκτησαν τέτοιες ιδιοτροπίες αφού πρώτα έγιναν μεγάλοι… Συνήθως αι ιδιοτροπίαι, αι μη επιβεβλημέναι από την νόσον ή την κόπωσιν, είναι δείγματα ουχί μεγαλοφυΐας, αλλά προμηνύματα γεροντικής βλακείας. Η δε γεροντική βλακεία εκδηλούται εις πάσαν ηλικία…» (Έθνος, 21/01/1938). 

 Ακόμα λοιπόν και να υποθέσουμε ότι υπάρχει σε ορισμένα άτομα κάποια ιδιαιτερότητα άξια λόγου (κάποιο είδος “δαιμονίου”, ας πούμε), ο εγκλωβισμός αυτού του “δαιμονίου” στις ονειροφαντασίες και η φυλάκιση του στην ατομική ονειροπόληση μοιάζει με ιεροσυλία και ύβρη που διαπράττει ο “ευαίσθητος”, ο “αντιφατικός”, ο “ψυχολογικά εύθραυστος”, ο “ιδιαίτερος”. Τότε η ευλογία του παραπάνω “δαιμονίου”, μπορεί να μετατραπεί σε κατάρα… 

 Έτσι το άτομο αδυνατεί να μετατρέψει την σπίθα μέσα του σε φλόγα, την φλόγα σε φωτιά, διότι εντοιχισμένο μέσα στις καταχρηστικές εξιδανικεύσεις του εαυτού, υποφέρει από έλλειψη “οξυγόνου”. Σταδιακά, θα “πεθάνει” από ασφυξία και θα σβήσει, όπως η φλόγα του κεριού μέσα σε ένα αεροστεγές κουτί, αφού καταναλώσει όλο τον εσωτερικό διαθέσιμο αέρα. 
 Πηγή : https://slpress.gr/

to synoro blog

Πώς βαθμολογούν φέτος την Ελλάδα οι ξένοι τουρίστες


Τους αρέσει το φαγητό και ο πολιτισμός, σχολιάζουν αρνητικά τις τιμές και τις διακοπές στην κυκλοφορία. Έρευνα της TCI Research που δημοσιεύει το ΙΝΣΕΤΕ συγκεντρώνει αξιολογήσεις που έχουν κάνει επισκέπτες στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν προκύψει από πηγές κοινωνικών δικτύων (social media) και ταξιδιωτικούς ιστότοπους (ΟΤΑs).

O συνολικός δείκτης NSI (Net Sentiment Index) για το πρώτο τρίμηνο του 2024 παρέμεινε σχετικά σταθερός σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές, ακολουθώντας την Κροατία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Επιπλέον, η Αθήνα είχε μια αύξηση των θετικών σχολίων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με βαθμολογία που την κατατάσσει αμέσως μετά την Πορτογαλία.

Εστιάζοντας στη μηνιαία τάση, ο δείκτης NSI σημείωσε ελαφρά πτώση τον Ιανουάριο, από 52 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2023 σε 40 μονάδες. Η πτώση αυτή μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, όπως σχόλια ταξιδιωτών που ανέφεραν περιπτώσεις υπερτιμολόγησης σε εστιατόρια στην Ελλάδα, καθώς και αναφορές influencers για υψηλές τιμές στη Μύκονο. Ωστόσο, η ανάκαμψη του δείκτη ήρθε γρήγορα, ήδη από τον Φεβρουάριο, και αυξήθηκε ακόμη περισσότερο προς το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα τρίμηνα, το πρώτο τρίμηνο του 2024 παρατηρήθηκε μείωση των ιστοριών που σχετίζονται με το θέμα του υπερτουρισμού. Ωστόσο, εξακολουθούσαν να υπάρχουν αρκετές αρνητικές ιστορίες, από τις οποίες μερικές από τις πιο γνωστές ήταν οι επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα, η συντήρηση του πάρκου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και οι αμφιλεγόμενες συζητήσεις μεταξύ περιβαλλοντικών ομάδων και της κυβέρνησης σχετικά με τις παράκτιες κατασκευές.

Μερικά από τα αρνητικά σχόλια που έκαναν κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα οι ξένοι επισκέπτες και αναφέρονται στη μελέτη είναι:

–  Ένα σύννεφο σκόνης από την αφρικανική ήπειρο κάλυψε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
–   Η συντήρηση του σταδίου των Ολυμπιακών Αγώνων μετά το 2004 ήταν πρόκληση για την Ελλάδα, με παραμελημένες υποδομές και ερειπωμένα κτίρια με σπασμένα παράθυρα, καλυμμένα με γκράφιτι και γεμάτα σκουπίδια.
–  Οι συγκοινωνίες στην Ελλάδα διακόπηκαν λόγω απεργιών και διαμαρτυριών για την πρώτη επέτειο από το σιδηροδρομικό δυστύχημα.
– Η Μύκονος συγκαταλέγεται σε έναν από τους πιο υπερεκτιμημένους προορισμούς διακοπών από τους influencers.

Ο παράγοντας Πολιτισμός συνεχίζει να προκαλεί θετικά σχόλια, αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Επιπλέον, αυξήθηκε ο αριθμός των συζητήσεων γύρω από τα θέματα της Γαστρονομίας και του Περιβάλλοντος. Ωστόσο, παρατηρήθηκε μείωση του όγκου των σχολίων γύρω από τη Φιλοξενία σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παρ’ όλα αυτά, η ηλεκτρονική φήμη της Ελλάδας παρέμεινε ισχυρή σε όλες τις κατηγορίες, με τη Γαστρονομία, τη Φιλοξενία και τον Πολιτισμό να διατηρούν εξαιρετικά υψηλές βαθμολογίες άνω του 85.

Οι ιστορίες σχετικά με τη φύση και το περιβάλλον απέκτησαν εξέχουσα θέση στο διαδίκτυο, με έμφαση στις πτυχές της φιλικότητας προς το περιβάλλον και της βιωσιμότητας στην Ελλάδα. Το θετικό συναίσθημα και το ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας παρατηρήθηκαν σε διάφορα διαδικτυακά μέσα – συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των περιοδικών και των ιστολογίων. Επιπλέον, πολιτιστικά θέματα τράβηξαν την προσοχή του κοινού, όπως η πολυαναμενόμενη επαναλειτουργία του ανακτόρου στις Αιγές όπου στέφθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, τα ορόσημα της οθωμανικής εποχής και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Αθήνα.

Πηγή: Βίκυ Κουρλιμπίνη/capital.gr



to synoro blog

24 Ιουν 2024

Σε απόγνωση οι αγρότες: Τριπλασιάστηκε το κόστος παραγωγής σε τρία χρόνια video


Σε απόγνωση οι αγρότες: Τριπλασιάστηκε το κόστος παραγωγής σε τρία χρόνια

Συνεχίζεται το ράλι αυξήσεων στα τρόφιμα, με οδηγούς στην κούρσα τα νωπά φρούτα, λαχανικά και το ελαιόλαδο. Οι αγρότες καταγγέλλουν τριπλασιασμό του κόστους παραγωγής και η χώρα μας διεκδικεί πανευρωπαϊκή πρωτιά ακρίβειας στο χωράφι. Στην Κύπρο πάντως έθεσαν ήδη σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη σύγκριση των τιμών μέχρι το ράφι.

 
Πηγή : https://www.kykladiki.gr/

to synoro blog

Τριήμερο team bonding για την ομάδα του ιατρείου στο Coralli Camping Serifos!


Τριήμερο team bonding για την ομάδα του ιατρείου στο Coralli Camping Serifos!
Τρείς ημέρες, σε απόλυτη επαφή με τη φύση, σε έναν ιδανικά οργανωμένο χώρο, ανταλλάξαμε απόψεις, μελετήσαμε σενάρια και ηρθαμε πιο κοντά!

Αδιαμφισβήτητα το καλύτερα οργανωμένο camping των Κυκλάδων, κάτι για το οποίο η Σεριφος θα πρέπει να είναι υπερήφανη.
Καθαριότητα, εξυπηρέτηση, ασφάλεια και όλα αυτά σε μια μοναδική παραλία!

Ο κος Andreas Krinas έχει κάνει άλματα, προσφέροντας υπηρεσίες ποιότητας, ξεφεύγοντας από αυτό που είχαμε στο μυαλό μας ως έφηβοι για το τι σημαίνει camping!

Τεράστια εκπληξη το εστιατόριο του camping, αξίζει ακόμα και σαν επισκέπτης να δοκιμάσεις!
Μεγάλο μπράβο στον Ανδρέα και ένα ακόμα πιο μεγάλο ευχαριστώ για τη φιλοξενεία!
Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ
Πηγή : 

to synoro blog

S.O.S. Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα: Πιο επίκαιρο από ποτέ το αριστούργημα του Κιούμπρικ video

konstantakopoulos.
Ανατριχιαστικά -δυστυχώς- επίκαιρη, αντιμιλιταριστική ταινία και μάλιστα με τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων να καταδεικνύουν ότι τα πράγματα έχουν χειροτερέψει, καθώς οι συνθήκες φαίνεται να προσπερνούν τους στρατοκράτες και να απλώνονται σε μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου.

9 Ιουνίου

Εξήντα ολόκληρα χρόνια από την πρεμιέρα του «Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb – στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο «S.O.S. Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα» – και η πανούργα έμπνευση του Στάνλεϊ Κιούμπρικ παραμένει ζωντανή για το πόσο κοντά μπορεί να βρεθεί η ανθρωπότητα σε έναν πυρηνικό πόλεμο, σε μια κατάσταση χωρίς γυρισμό.

Πέρα, όμως, από τη διαχρονικότητα της ταινίας και την προσπάθεια του ιδιοφυή Αμερικάνου σκηνοθέτη να αφυπνίσει τον κόσμο, που πολλές φορές αδιαφορεί για τα πολύ μεγάλα, έχοντας να αντιμετωπίσει την ταπεινή καθημερινότητα, υπάρχει και η αδιαμφισβήτητη αξία μιας αριστουργηματικής ταινίας, στην οποία πρωταγωνιστεί σε έναν τριπλό ρόλο ο ανεπανάληπτος Πίτερ Σέλερς.

Ο Κιούμπρικ γύρισε την ταινία το 1964, σε μια εποχή που η ψυχροπολεμική υστερία είχε κατακτήσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στις ΗΠΑ, μετά και την αρωγή του Τύπου ή των πολιτικών ακραίων και μη, που πίστευαν στην ισχύ των όπλων και μάλιστα των πιο καταστροφικών, των πυρηνικών.

Ο οπλικός πυρηνικός ανταγωνισμός μεταξύ Δύσης και Ανατολής είχε φτάσει στο απόγειό του, ενώ Αμερικάνοι και Σοβιετικοί είχαν κατασκευάσει πολλές περισσότερες πυρηνικές βόμβες που θα μπορούσαν να εξαφανίσουν τη γη

.https://www.youtube.com/watch?v=euMFoPQZ5EM&t=28s

Σπαρταριστή μαύρη κωμωδία

Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, που σχεδόν πάντα βασίζονταν σε λογοτεχνικά κείμενα, αν και πάντα επενέβαινε δραστικά και τα έφερνε στη δική του λογική και στα δικά του μέτρα, αποφάσισε να διασκευάσει τη ζοφερή φαντασία του Πίτερ Τζορτζ στο μυθιστόρημά του «Red alert», μετατρέποντάς το από ένα δραματικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας σε μία σπαρταριστή μαύρη κωμωδία.

Ακόμη και ο ίδιος ο συγγραφέας αντέδρασε στην ιδέα αυτής της κωμικής διάστασης του βιβλίου του, αλλά ο Κιούμπρικ ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει στα άκρα και γι’ αυτό, μάλιστα, θα προσλάβει και τον έξοχο σεναριογράφο Τέρι Σάουθερν («Ο Χαρτοπαίχτης», «Ξένοιαστος Καβαλάρης») προκειμένου να ανεβάσει τους χιουμοριστικούς τόνους για να σατιρίσει ξεκαρδιστικά τον παραλογισμό της στρατιωτικής ηγεσίας, τη μιλιταριστική τρέλα, που επηρεάζει καθοριστικά την πολιτική εξουσία.

Στόρι χωρισμένο σε τρία μέτωπα

Το στόρι, το οποίο συνυπογράφουν, μαζί με τον Κιούμπρικ και οι Πίτερ Τζορτζ και Τέρι Σάουθερν, θέλουν έναν παράφρονα στρατηγό των ΗΠΑ να διατάζει την πρώτη πυρηνική επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Η ιστορία θα διαχωριστεί ουσιαστικά σε τρία σκηνικά.

Σε αυτά της στρατιωτικής βάσης της οποίας ηγείται ο παράφρον στρατηγός και που απομονώνεται από τον έξω κόσμο, της Αίθουσας Πολέμου στο Πεντάγωνο, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να καταλάβει πώς ξέφυγε απ’ αυτόν η ευθύνη μιας πυρηνικής επίθεσης και στο μοιραίο βομβαρδιστικό αεροσκάφος, του οποίου ηγείται ένας πιλότος, σωστός καουμπόι, έτοιμος για την ηρωική του πράξη, τον βομβαρδισμό σοβιετικών θέσεων, με πυρηνικά.

Η τρέλα του στρατηγού που διέταξε την πυρηνική επίθεση, περιγράφεται ξεκαρδιστικά από τα πρώτα πλάνα, με τις οδηγίες που δίνει στους άνδρες της βάσης, αλλά και τα επιχειρήματά του για την απόφασή του αυτή («οι σοβιετικοί μολύνουν τα ζωτικά μας υγρά») προκειμένου να πείσει έναν Βρετανό αξιωματικό της πολεμικής αεροπορίας, που αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι έχει μπλέξει με έναν παράφρονα.

Στην αίθουσα πολέμου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αν και δεν μπορεί να καταλάβει πως ξέφυγε μια πυρηνική επίθεση, που ήταν δική του ευθύνη, θα προσπαθήσει να την ακυρώσει, αλλά μάταια, αφού οι σοβιετικοί έχουν αναπτύξει έναν μηχανισμό αντιποίνων, που ούτε το Κρεμλίνο μπορεί να ελέγξει.

Ανάμεσα στους συμβούλους υπάρχει κι ένας παράφρον επιστήμονας, γερμανικής καταγωγής, που πιστεύει ότι έχει έτοιμο ένα σχέδιο, προκειμένου να σωθούν χιλιάδες επιλεγμένοι άνθρωποι, με τις γνωστές αρχές περί άριας φυλής.

https://www.youtube.com/watch?v=cIpTE-aHEZ0

Στο ιπτάμενο βομβαρδιστικό, όπου επικρατεί ένα χάος, ο πιλότος φορά το καπέλο του καουμπόι και είναι έτοιμος για το ανδραγάθημά του. Η ντελιριακή σκηνή, απ’ τις τελευταίες της ταινίας, όπου ο πιλότος φεύγει καβάλα με τη βόμβα για να χτυπήσει τον στόχο, ουρλιάζοντας σαν καουμπόι που τιθασεύει έναν ταύρο, περνά στο ανθολόγιο με τις καλύτερες σκηνές όλων των εποχών.Απίστευτη δεξιοτεχνία

Μοιράζοντας με μία αξιοθαύμαστη δεξιοτεχνία την πλοκή στα τρία προαναφερθέντα μέτωπα, ο Κιούμπρικ διευθύνει ταυτόχρονα με απίστευτης σύλληψης μαεστρία τον κωμικοτραγικό θίασο που κρατάει στα χέρια του τη μοίρα της ανθρωπότητας, ξεγυμνώνοντας εντελώς τη μεγαλομανία της εξουσίας, την αρσενική τοξικότητα και τα σεξουαλικά απωθημένα της, την αλαζονεία των τεχνοκρατών, τη μικρότητα των ανθρώπων που βρίσκονται στην κορυφή της εξουσίας.

Ταυτόχρονα, όμως, στις σκηνές μάχης που διεξάγονται έξω από τη βάση, της οποίας ηγείται ο παράφρονας στρατηγός, ο Κιούμπρικ ακολουθεί έναν ρεαλισμό, θυμίζοντας επίκαιρα εποχής, θέλοντας μοναδικά να συνδυάσει τη σουρεαλιστική του σάτιρα με το ρεαλιστικό, το αποτρόπαιο, αυτό που θα κόψει μαχαίρι το γέλιο του θεατή.

Τα δυνατά όπλα

Σίγουρα, μία από τις καλύτερες κωμωδίες της κινηματογραφικής ιστορίας, με τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ, αλλά με τον Κιούμπρικ να έχει εκτός από τον πυρηνικό Πίτερ Σέλερς και μια σειρά από δυνατά όπλα στο καστ και στο επιτελείο του.

Ο Πίτερ Σέλερς, που κρατά τρεις ρόλους, εκείνον του αμήχανου και κάπως συνεσταλμένου προέδρου των ΗΠΑ, αυτόν του φλεγματικού Άγγλου αξιωματικού, που προσπαθεί να πείσει τον παράφρονα στρατηγό να ανακαλέσει την απόφασή του και τον σπαρταριστό χαρακτήρα του Γερμανού επιστήμονα, που με δυσκολία κρατά το ψεύτικο χέρι του να μην χαιρετά ναζιστικά. Απλά ανεπανάληπτος.

Όμως, υπάρχουν και οι πραγματικά εξαιρετικοί Στέρλινγκ Χέιντεν, που υποδύεται με σοβαρότητα τον παράφρονα στρατηγό, κάνοντας τον ακόμη πιο γελοίο στα μάτια των θεατών, Τζορτζ Σι Σκοτ στον ρόλο ενός άλλου πιο «μετριοπαθούς» στρατηγού και βεβαίως ο Σλιμ Πίκενς, που κρατά, όπως μόνο αυτός ξέρει, τον χαρακτήρα του πιλότου – καουμπόι.

Η θαυμάσια ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι του Γκίλμπερτ Τέιλορ, το κοφτερό μοντάζ του Άντονι Χάρβι και η μουσική του Λόρι Τζόνσον.

Το «S.O.S. Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα» είναι όμως και ένα φιλμ που αναδεικνύει τη σημερινή ένδεια του αμερικάνικου κινηματογράφου, πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις, αλλά και την αποφασιστικότητα ενός δημιουργού, εκείνη την εποχή της άκρατης αντισοβιετικής υστερίας, να μιλήσει για τις ευθύνες όλων, κοιτώντας πρωτίστως, όπως όφειλε, προς τη δική του χώρα, να αφυπνίσει, για να μην υπάρξει ποτέ ο εφιάλτης ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Πηγή: hellasjournal.comhttps://www.konstantakopoulos.gr/



to synoro blog

“Κυκλάδες: Υφαρπαγή νερού και γης”


«…Γιατί αν δεν έχεις δικό σου σπίτι ή δεν σε φιλοξενούν, πρέπει μάλλον να έχεις την άνεση «φορτωμένου» Αμερικανού τουρίστα. (….) Γιατί για να φας, να πιεις, να κάνεις μπάνιο, θες γερό μπάτζετ. Γιατί μπλέκεις συχνάκις σε πυκνή κίνηση Κηφισίας. Γιατί δύσκολα βρίσκεις να παρκάρεις. Γιατί ακόμα και σε μικρότερα νησιά, όπου κάποτε ήσουν δακτυλοδεικτούμενος αν έφερνες αυτοκίνητο, πλέον όλοι κάνουν απόβαση με τα αμάξια τους. (….) Γιατί πασχίζεις να βρεις μια σπιθαμή ελεύθερης αμμουδιάς. Γιατί ακόμα και στις πιο μικρές Κυκλάδες γίνεται το αδιαχώρητο. Γιατί δεν αντέχεται η ταλαιπωρία που παράγει η πολυκοσμία. Γιατί δεν αντέχεται η αλλοίωση που επιφέρει η μαζικότητα». 

Άγγελος Ρέντουλας «Γιατί δεν πάω διακοπές στις Κυκλάδες», Καθημερινή, 23/5/24

Κωστής Χατζημιχάλης 

Οι κάτοικοι που αντιδρούν ενδιαφέρονται για την καθημερινή τους ζωή και για τον τόπο τους και ασκούν κριτική «από τα μέσα», εντοπίζοντας τις αιτίες των προβλημάτων. Το απόσπασμα από την εφημερίδα ενδιαφέρεται για την απόλαυση του επισκέπτη και βλέπει «απ’έξω» μόνο τα προβλήματα συμφόρησης. Παραμένει στα επιφαινόμενα και δεν αναζητά τις βαθύτερες αιτίες που αναπαράγουν τα προβλήματα, με μια ιδεαλιστική ή και ελιτίστικη προσέγγιση των περιοχών «που χάνονται», την οποία συναντάμε συχνά σε συζητήσεις για το «τι πρέπει να γίνει».

Στο κείμενο που ακολουθεί θα προσπαθήσω να περιγράψω δυο από τις βαθύτερες αιτίες των καταστροφών στις Κυκλάδες, την διαχρονική υφαρπαγή της γης, προϋπόθεση για την κατασκευή των τουριστικών υποδομών, και του νερού, που το θεωρούσαν δεδομένο, αλλά η σπάταλη χρήση του και η κλιματική κρίση, υπογραμμίζουν την έλλειψή του.  Τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο στη γη και στο νερόαλλά χωρίς την υφαρπαγή τους δεν θα υπήρχαν οι σημερινές συνέπειες. Τέλος, εντοπίζω τις εγγενείς δυσκολίες εφαρμογής λύσεων με αναφορές στις κυβερνητικές ρυθμίσεις ή την έλλειψή τους και στις τοπικές συναινέσεις.

Οι «δημιουργικές» καταστροφές ή από το ψαροχώρι στο tourist resort

Η παραγνώριση των καταστροφικών επιπτώσεων από τους άμεσα εμπλεκόμενους, τους επιχειρηματίες, την τοπική αυτοδιοίκηση, την κεντρική εξουσία αλλά και η σιωπηρή ανοχή μεγάλου τμήματος των τοπικών κοινωνιών, εξηγείται από το γεγονός ότι οι καταστροφές από τον υπερτουρισμό παράγουν για ορισμένους σημαντικό πλούτο, μέσω μιας διαδικασίας την οποία ο Αυστριακός οικονομολόγος του 19ου αιώνα Joseph Schumpeter, ονόμασε «δημιουργική καταστροφή». Συμπληρώνοντας τις αντίστοιχες παρατηρήσεις του Μαρξ, ο Schumpeter ορίζει ως «δημιουργική καταστροφή» στον καπιταλισμό, την απαξίωση και στη συνέχεια καταστροφή μιας προϋπάρχουσας οικονομικής και κοινωνικής δομής που παράγει πλούτο και την αντικατάστασή της με μια νέα που παράγει περισσότερο, κοινωνικά και γεωγραφικά άνισο. Η «δημιουργική» καταστροφή είναι δυναμική διαδικασία, εγγενής στον καπιταλισμό, και υλοποιείται με πολλούς τρόπους, πχ με τεχνολογικές καινοτομίες, με νέα υλικά, με αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με γεωγραφικές μετακινήσεις κεφαλαίων, κ.α. Στις Κυκλάδες υλοποιήθηκε με τη σταδιακή απαξίωση των παλιών τρόπων παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία), των παλιών μεθόδων εξόρυξης των σπάνιων ορυκτών και με την σταδιακή αντικατάστασή τους από τον τουρισμό, αρχικά οικογενειακού χαρακτήρα και σήμερα από τον υπερτουρισμό και το real estate.

Ο παλιός τρόπος παραγωγής παρήγαγε και τις κοινωνικές σχέσεις που έχουν αποτυπωθεί στα χειροποίητα τοπία των Κυκλάδων, που σήμερα καταστρέφονται. Στην ορεινή Νάξο, αλλά με παραλλαγές και σε άλλα νησιά, έλεγαν: «Χωράφι όσο θωρείς, αμπέλι όσο μπορείς, σπίτι όσο χωρείς». Αυτό που σήμερα ονομάζουμε τοπίο, για τους νησιώτες ήταν οι χώροι και οι τρόποι της καθημερινής λιτής τους ζωής με ανέχεια, φτώχεια, αρρώστιες και πολύ μόχθο. Ο καπιταλισμός μέσω του τουρισμού τα κατέστρεψε «δημιουργικά», έφερε νερό και ηλεκτρικό, τα σπίτια απέκτησαν μπάνια, έφτιαξε δρόμους για να πας στα χωριά σε λίγα λεπτά εκεί που ήθελες μισή μέρα με τα ζώα, τώρα υπάρχουν γιατροί και οδοντίατροι, τα πλοία έρχονται τακτικά και το κυριότερο, άνοιξε δουλειές για να κρατήσει τους ντόπιους στο νησί τους. Ήταν μια αργόσυρτη διαδικασία που άρχισε από τη δεκαετία του 1960 σε λίγα νησιά και από τις δεκαετίες 1980-90 κυριάρχησε στα περισσότερα, δείχνοντας και τους κινδύνους, τους οποίους ντόπιοι και πολιτεία παραγνώρισαν – άλλοι από άγνοια, άλλοι σκόπιμα – γιατί κυριάρχησε η αντίληψη «ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της οικονομίας».

Σήμερα ο υπερτουρισμός έχει αλλάξει την κλίμακα και το εύρος των αρνητικών επιπτώσεων για τις οποίες αντιδρούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, όπως ο αρθρογράφος της «Κ». Εκτός από την κλίμακα, έχει επέλθει και σημαντική αλλαγή στους φορείς του υπερτουρισμού, δεν είναι πλέον τοπικοί ούτε καν εθνικοί, αλλά διεθνείς και γι’ αυτό ανεξέλεγκτοι. Ακόμα χειρότερο: οι tour operators επιδιώκουν τους μεγάλους αριθμούς που προξενούν συμφόρηση γιατί από εκεί κερδίζουν, καθορίζοντας έτσι τις τύχες των τουριστικών προορισμών.

Η άλλη όψη της συμφόρησης και της πολυκοσμίας, είναι η δημοκρατική κατάκτηση της μαζικής μετακίνησης για διακοπές, φυσικά άνιση μεταξύ κοινωνικών τάξεων και περιοχών. Όσοι/σες δυσφορούν από την πολυκοσμία παραβλέπουν το γεγονός ότι συμβάλουν σ’ αυτή, δυσανασχετούν γιατί άλλοι/ες παίρνουν την άδεια τους την ίδια εποχή, γιατί έχουν κι’ αυτοί δικαίωμα στην απόλαυση του Αιγαίου, κάτι που συνεχώς περιορίζεται σε πλούσιους επισκέπτες ή στους προνομιούχους που έχουν ιδιοκτησίες και βλέπουν σήμερα να απαξιώνονται από «την αλλοίωση που επιφέρει η μαζικότητα». Μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη; Πιθανώς, αλλά προσέκρουσε σε τρία παγόβουνα: στην απληστία της τοπικής και διεθνούς αγοράς που αναζητά τους ευκολότερους τρόπους πλουτισμού, στην απροθυμία/αναποτελεσματικότητα κυβερνήσεων και τοπικών δήμων να ρυθμίσουν τις εξελίξεις και στις τοπικές κοινωνικές συναινέσεις.

Όλα άρχισαν από την υφαρπαγή της γης, σήμερα και του νερού

Η γη και το νερό είναι κοινά αγαθά, γιατί στην αρχική τους κατάσταση δεν αποτελούν μια σχέση ιδιοκτησίας μεταξύ ατόμων και ενός πράγματος, αλλά μια κοινωνική σχέση που ρυθμίζεται από την εκάστοτε εξουσία. Η ιστορική έρευνα στις Κυκλάδες έχει τεκμηριώσει περιπτώσεις εθιμικών τοπικών ρυθμίσεων για την κοινή χρήση των χορτολιβαδικών εκτάσεων και κυρίως για την κοινή χρήση του νερού από πηγές και πηγάδια.  Η συλλογή του βρόχινου νερού από τις επίπεδες στέγες σε στέρνες, για πότισμα και για οικιακή χρήση, ήταν το απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε νοικοκυριού, κάτι που τώρα αγνοείται από όλες τις σύγχρονες κατασκευές.

Σήμερα η γη και το νερό από κοινά αγαθά έχουν μετατραπεί σε «πλασματικά» εμπορεύματα και αποκτούν χρηματική αξία κάτω από ειδικές συνθήκες. Αποτελούν όμως και τους δυο περισσότερο εκτεθειμένους κοινούς πόρους στην κλιματική αλλαγή που βρίσκεται ήδη εδώ. Η παραγωγική γη στην παράκτια Μεσόγειο, όση έχει απομείνει από τις τουριστικές χρήσεις, το real estate και τις υποδομές, ερημοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ οι βροχές λιγοστεύουν ή μετατρέπονται σε πλημμυρικά φαινόμενα. Δύο χρόνια χωρίς βροχές στις Κυκλάδες ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν την σημερινή κρίση: η ζήτηση νερού από τα εκατομμύρια επισκέπτες δεν μπορεί να καλυφθεί από τους υπάρχοντες ταμιευτήρες και τα νησιά οδηγούνται σε γεωτρήσεις και στην υψηλού κόστους αφαλάτωση, δυο επιλογές οικολογικά προβληματικές έως απαράδεκτες.

Στη χώρα μας, παράνομες πράξεις ιδιωτών και δήμων αλλά και θεσμικές εκτροπές σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, επιτρέπουν την υφαρπαγή αυτών των δυο βασικών κοινών αγαθών. Τονίζω το υφαρπαγή γιατί εικονογραφεί την επιτήδεια πράξη υπεξαίρεσης η οποία πραγματοποιείται με βία και δόλο και συχνά καλύπτεται θεσμικά. Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες πρόσφατες ρυθμίσεις της ΝΔ, όπως το «παιγνίδι» με την εκτός σχεδίου δόμηση, η κατάργηση της απόστασης των 30 μέτρων για δόμηση σε αιγιαλούς, η ασυδοσία που επιτρέπεται στις επενδύσεις στρατηγικού, λεγόμενου, ενδιαφέροντος, η απαγόρευση για πισίνες αλλά η έμμεση έγκρισή τους ως «υδάτινες επιφάνειες» και πολλά άλλα.

Όμως η γη και το νερό δεν έχουν μόνο υλική υπόσταση, θέση και έκταση. Παράγουν επίσης άυλες σχέσεις με άλλα τμήματα γης, με άλλους υδροφορείς, μεταξύ συγκεκριμένων ατόμων και ομάδων. Για παράδειγμα, η αλλαγή της χρήσης από αγροτική σε τουριστική καθορίζει όχι μόνο ένα συγκεκριμένο αγροτεμάχιο αλλά και όσα συνορεύουν με αυτό ή έχουν ευρύτερη σχέση, πχ. μέσω της θέας. Η διάνοιξη μιας νέας γεώτρησης επηρεάζει τις πηγές στο κατάντι και μπορεί να τις στερέψει ή να διασπείρει την υφαλμύρωση του εδάφους σε γειτονικούς αγρούς, όπως έχει γίνει στο Λιβάδι της Νάξου.Η γη και το νερό υφίστανται επίσης ως αναπαραστάσεις, ως φαντασίες, ως μνήμες και ως συμβολισμοί. Τα στοιχεία αυτά καθορίζουν τους άνυδρους νησιωτικούς τόπους και δεν αφορούν μόνο αρχαιολογικούς τόπους και ιστορικά μνημεία, αλλά το σύνολο του Αιγιακού τοπίου. Η «δημιουργική» καταστροφή του από τον υπερτουρισμό ή τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, δημιουργεί μονοπωλιακές προσόδους για τους επενδυτές, αλλά για τους υπόλοιπους λειτουργεί ως απομείωση του συμβολικού κεφαλαίου που είναι ενσωματωμένο στο τοπίο.

Τέλος, η γη και το νερό υφίστανται ως αναπόσπαστα τμήματα των οικοσυστημάτων, ως βασικές οικολογικές παράμετροι. Οι ανθρώπινες κοινότητες αντλούν από τα οικοσυστήματα υπηρεσίες όπως τροφή για τους ίδιους και τα ζώα, φάρμακα, ξύλα, καθαρό αέρα και κυρίως νερό. Οι επεμβάσεις για την υλοποίηση αυτών των «υπηρεσιών» επηρεάζουν και τα ίδια τα οικοσυστήματα, πόσο μάλλον η βίαιη μετατροπή της γης και του νερού απο φορείς οικοσυστημάτων σε τουριστικά οικόπεδα ή χώρους parking και σε νερά για πισίνες, ντούς ή υδροβόρα καλλωπιστικά φυτά. Στα μεγαλύτερα νησιά, όπως η Νάξος, η Πάρος και η Άνδρος αλλά και στη Σύρο με τα πολλά θερμοκήπια, η παροχή νερού για τη γεωργία και κτηνοτροφία – όση έχει απομείνει – περιορίζεται και αυξάνει το κόστος ή καλύπτεται από παράνομες ιδιωτικές γεωτρήσεις. Στην πατρίδα μου τη Νάξο, έχουν προχωρήσει μέχρι τα 600 μέτρα, δηλ. αντλούν νερό από τα αρχαϊκά αποθέματα που έχουν δημιουργηθεί πριν χιλιάδες χρόνια, από υδροφόρους ορίζοντες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας οι οποίοι δεν μπορούν πλέον  να εμπλουτιστούν.

Η ανάλυση που προηγήθηκε βοηθά να καταλάβουμε τις πολλαπλές σημασίες που έχει και τις πολλαπλές κλίμακες στις οποίες υλοποιείται η υφαρπαγή της γης και του νερού. Η τελευταία δεν αφορά σήμερα μόνο την απόκτηση εκτάσεων και την οικειοποίηση νερού αλλά κυρίως τη δημιουργία δυναμικών οι οποίες α) λόγω του μικρού μεγέθους των νησιών και των τοπικών γεωμορφολογικών και κλιματικών συνθηκών, καθιστούν την αδόμητη γη και το νερό σε πόρους υπο εξαφάνιση, και β) αλλάζουν δραματικά τις άυλες σχέσεις με άλλους τόπους, διαρρηγνύουν μνήμες και συμβολισμούς και αλλάζουν τις σχέσεις εδάφους/νερού με την βιοποικιλότητα. Έτσι, η υφαρπαγή αλλάζει και τα σχετικά με τη γη και το νερό δικαιώματα για όσους/όσες δεν ασχολούνται με τον τουρισμό, αυξάνει τα ενοίκια και το κόστος του νερού, δημιουργώντας νέες ανισότητες, αποκλεισμούς και χωροκοινωνικές και περιβαλλοντικές αδικίες.

Πώς γίνεται η υφαρπαγή

Η υφαρπαγή ιδιωτικής γης από ιδιώτη ή μέσω άδικων απαλλοτριώσεων εμπίπτει στο αστικό δίκαιο. Στην Ελλάδα ο σημαντικότερος στόχος υφαρπαγής είναι η δημόσια και κοινοτική γη: α) όταν υπάρχει αυθαίρετη και παράνομη κατοχή ή χρήση δημόσιων εκτάσεων, πχ. στις ακτές από ομπρέλες και beach bar, στους δρόμους και πλατείες από τραπεζοκαθίσματα, κ.ά. β) όταν πραγματοποιούνται συναλλαγές δημόσιας/κοινοτικής γης (πώληση, παραχώρηση, μίσθωση) με όρους και αντίτιμο που δημιουργεί απώλειες για το δημόσιο ή τους δήμους, γ) όταν ιδιωτικοποιούνται δημόσια/δημοτική γη, κτίρια, υποδομές αλλά και υπηρεσίες που κατέχουν δημόσια/δημοτική γη, π.χ. μετατροπή των παραδοσιακών λιμανιών σε μαρίνες για ιδιωτικά σκάφη, και δ) όταν αλλάζουν ή δημιουργούνται θεσμοί και νομοθεσία που ευνοούν τα παραπάνω πχ. αποχαρακτηρισμός προστατευμένων περιοχών, αλλαγή αγροτικής σε τουριστική χρήση, αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία ή στους όρους δόμησης όπως τα «υπόσκαφα» στα νησιά, κ.ά.

Τα χαρακτηριστικά της ιδιοκτησίας γης στις Κυκλάδες προσομοιάζουν με αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας ως προς το μικρό μέσο μέγεθος και ως προς τη σημαντική παρουσία εκκλησιαστικών και μοναστηριακών εκτάσεων. Διαφέρουν όμως από την υπόλοιπη χώρα με μια ιστορική ιδιαιτερότητα. Η προσάρτηση των νησιών στην ελεύθερη Ελλάδα βρήκε διαφορετικό καθεστώς ιδιοκτησίας γιατί οι Οθωμανοί, λόγω της αποκλειστικής παρουσίας χριστιανών στα νησιά, ορθόδοξων και καθολικών, είχαν αποδεχτεί την ιδιωτική ιδιοκτησία, όπως αυτή αναφερόταν σε νοταριακά έγραφα, κάτι που δεν ίσχυε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου κατοχυρώθηκε εν μέρει μεταπολεμικά μέσω της νομοθεσίας για τα δάση, τις δασικές και τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, τον αιγιαλό και τις παραλίες. Οι παραπάνω εκτάσεις χαρακτηρίζονται ότι ανήκουν στη δημόσια κτήση και ορίζονται με τους δασικούς χάρτες, εκτός αν ιδιώτης αποδείξει την νόμιμη κυριότητα. 

Η ανάρτησή τους για τις Κυκλάδες το 2021, δημιούργησε μεγάλες εντάσεις γιατί τα μικρά νησιά, όπως τα Κουφονήσια, περιγράφονται ως 80% δασικά, μεγάλα όπως η Νάξος κατά 53,8%, η Πάρος κατά 23,9%, μικρότερα όπως η Σίφνος κατά 49,6%, ενώ τα κορεσμένα από τον υπερτουρισμό Μύκονος και Σαντορίνη με 0% δασικές εκτάσεις αλλά αρκετές χορτολιβαδικές.Μα υπάρχουν δάση στις Κυκλάδες; Οι σχοίνοι, οι ασπάλαθοι, οι κέδροι και τα ρείκια χαρακτηρίζονται θεσμικά ως δάση ενώ τα φρύγανα ως χορτολιβαδικές εκτάσεις. Η θεσμική κατοχύρωση της δημόσιας κτήσης στα δάση, στις δασικές και στις χορτολιβαδικές εκτάσεις περιγράφεται και στο άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο, μαζί με το άρθρο 16 για το δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης, αποτελεί για τα δεξιά κόμματα διαχρονικό επίδικο στις συνταγματικές αναθεωρήσεις. Για τους παραπάνω λόγους, η προσεκτική ανάγνωση των επικυρωμένων χαρτών, εντοπίζει πολλές περιοχές ως «αμφισβητούμενες» ως προς την κυριότητα του δημοσίου. Εξάλλου και η ισχύουσα νομοθεσία έχει πολλές εξαιρέσεις για δόμηση σε δασικές περιοχές, ανοίγοντας έτσι επιπλέον παράθυρα για υφαρπαγές δημοσίων εκτάσεων.

Όμως το σοβαρότερο πρόβλημα για τα νησιά είναι το, σκόπιμο κατά τη γνώμη μου, θεσμικό κενό χωροταξικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, με την ανυπαρξία ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό και ειδικού Περιφερειακού Πλαισίου για τον τουρισμό από την Περ. Νοτίου Αιγαίου. Στην ίδια κατεύθυνση σκόπιμης ασάφειας ή σκόπιμων παραλήψεων ανήκει η νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση, η αναγνώριση ως δημοτικών των παράνομων χωματόδρομων που έχουν ανοίξει ιδιώτες, τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, η δόμηση σε περιοχές NATURA, η έλλειψη προστασίας της βιοποικιλότητας και του τοπίου σημαντικών για τους κυκλαδίτικους φρυγανότοπους, η ανεπάρκεια της νομοθεσίας για τη διαχείριση υδάτινων αποθεμάτων, η αδειοδότηση «υδάτινων επιφανειών» που γίνονται πισίνες αντί για υποχρεωτική κατασκευή υπόγειας στέρνας – ο κατάλογος είναι μακρύς.

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης η νεοφιλελεύθερης έμπνευσης νομοθεσία για τις τουριστικές επενδύσεις και η ιδιωτικοποίηση του σχεδιασμού, όπως αυτή υλοποιείται από τις επιδοτούμενες επενδύσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος ως ΕΣΧΑΣΕ, όπου ο επενδυτής κάνει τον σχεδιασμό ερήμην κάθε υπερκείμενου σχεδίου ή μέσω δωρεών από ιδιώτες, όπως συμβαίνει στη Β. Εύβοια και στο Δάσος της Δαδιάς. Τέλος, αλλά όχι τελευταίο, υπογραμμίζω την επίσης σκόπιμη υποστελέχωση των υπηρεσιών ελέγχου των παραπάνω, η οποία καθιστά αδύνατο τον εντοπισμό των παρανομιών, αφήνοντας τους έντιμους υπαλλήλους στο έλεος μπράβων, όπως έγινε με τον αρχαιολόγο κ. Ψαρό στη Μύκονο. Αν η πολιτεία θέλει να βοηθήσει τα νησιά ας αρχίσει βελτιώνοντας κάτι από τα παραπάνω.

Τοπικές συναινέσεις

Δεν πρέπει όμως να κατηγορούμε μόνο την κεντρική εξουσία για την έλλειψη ικανού θεσμικού πλαισίου και τους αρπακτικούς ξένους επενδυτές γι’ αυτά που συμβαίνουν στις Κυκλάδες. Ίση σημασία έχουν και οι ενέργειες ή παραλήψεις των δημοτικών αρχών και των ντόπιων, επιχειρηματιών και πολιτών. Όπως σημείωσα στην αρχή, η αποδοχή της «δημιουργικής καταστροφής» στηρίζεται στη διάχυση των προσόδων από τον τουρισμό σε πλατιές (τοπικές) κοινωνικές κατηγορίες τις οποίες συνδέει η κατοχή γης, η αξιοποίησή της για τουριστική χρήση και η απασχόληση που δημιουργεί. Εδραιώθηκε έτσι ένα καθεστώς κοινωνικής αναπαραγωγής και συναίνεσης, αρχικά με μικρο-υφαρπαγές οικογενειακού χαρακτήρα και αργότερα σε μεγαλύτερη κλίμακα με επιχειρηματικές υφαρπαγές, στο οποίο εμπλέκεται σημαντικό τμήμα της τοπικής κοινωνίας.

Θυμίζω ότι υφαρπαγή δεν συμβαίνει μόνο με την υπεξαίρεση κοινής γης και νερού. Έχει μεγάλη σημασία, μέσω της νομοθεσίας δόμησης στα 4 στρέμματα, η εκούσια αλλαγή αγροτικής ή αδόμητης γης σε τουριστικές χρήσεις και η προσέγγιση του νερού ως δεδομένη υποχρέωση του δήμου. Η μακροχρόνια προβολή του τουρισμού ως μοναδικής οικονομικής επιλογής έχει απαξιώσει τις άυλες και συμβολικές αξίες χρήσης της αδόμητης γης του Αιγιακού τοπίου και τις έχει αντικαταστήσει με τις ανταλλακτικές αξίες του real estate. Από τον αρχικό ιδιοκτήτη που θα μετατρέψει το χωράφι σε τουριστικό ή θα το πωλήσει σε ξένους «επενδυτές» μέχρι τους μηχανικούς, τους εργαζόμενους στις οικοδομές, τους ξενοδόχους και τους εστιάτορες, τους ταξιτζήδες και τους ενοικιαστές αυτοκινήτων, τα πρακτορεία ταξιδιών, τα στελέχη των αγροτικών συνεταιρισμών, τα εμπορικά καταστήματα και τους εργαζόμενους στους δεκάδες κλάδους εξαρτημένους από τον τουρισμό. Μια ακτινογραφία της σύνθεσης των δημοτικών συμβουλίων των νησιών και των επαγγελμάτων που εκπροσωπούνται σε αυτά, αποκαλύπτει τις διασυνδέσεις που στηρίζουν τις τοπικές κοινωνικές συναινέσεις. Υπάρχουν φυσικά και πολλές συγκρούσεις συμφερόντων και η είσοδος ξένων κεφαλαιούχων στον τοπικό ανταγωνισμό τις έχει διευρύνει, με αποτέλεσμα κάποιες συναινέσεις να διαρραγούν. Ωστόσο μέχρι σήμερα κυριαρχεί ο κοινός στόχος, η σιωπηρή συναίνεση για τον υπερτουρισμό, με κάποιες μικρές βελτιωτικές παρεμβάσεις.Οι Κυκλάδες σε συνθήκες σύγκρουσης

Τι μπορεί να γίνει λοιπόν; Η ανάλυση που προηγήθηκε δεν με βοηθά για να αισθάνομαι αισιόδοξος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν κάποιες μεμονωμένες θετικές εξελίξεις. Ο υπερτουρισμός δεν μπορεί πλέον να ελεγχθεί, κεντρικά ή τοπικά ενώ η κεντρική εξουσία έχει πεισθεί ότι ο τουρισμός, σε όλες τις εκδοχές του, είναι η «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας. Με «δημοκρατικές» διαδικασίες στη Βουλή ψηφίζει νόμους που συμβάλλουν στη συνέχεια των «δημιουργικών» καταστροφών στα νησιά, δέχεται δεκάδες φωτογραφικές τροπολογίες για την εξυπηρέτηση μικρο-συμφερόντων και ολιγωρεί απέναντι σε καταγγελίες υφαρπαγών. Αυτή η διαπίστωση δεν αφορά μόνο τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ αλλά και τις κεντροαριστερές δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Σε εθνικό επίπεδο τα λόμπι του ΣΕΤΕ και των ακτοπλοϊκών εταιρειών που μεταφέρουν τα εκατομμύρια των επισκεπτών (τώρα έχουν και ιδιόκτητα ξενοδοχεία), είναι πολύ ισχυρά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει από αυτούς τους πολιτικούς χώρους αποδέκτης προτάσεων για ουσιαστικές αλλαγές στις χωρικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις ή στην απουσία τους. Επίσης δεν βλέπω πως μπορούν να αλλάξουν οι τοπικές συναινέσεις όταν οι ντόπιοι, έχοντας παραμείνει ανενημέρωτοι για τους κινδύνους, ανακάλυψαν μόνοι τους τον τουρισμό ως μοναδική διέξοδο οικονομικής και κοινωνικής ανέλιξης και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με καταστάσεις που δεν μπορούν να ελεγχθούν τοπικά. Οι διεθνείς tour operators, τα διεθνή χαρτοφυλάκια επενδύσεων και η μεγάλη παρουσία εταιρειών  από μη-νησιώτες επιχειρηματίες κυριαρχούν στην τοπική αγορά και επιδιώκουν μεγάλους αριθμούς επισκεπτών, αδιαφορώντας για τις τοπικές αρνητικές επιπτώσεις. Οι τελευταίες ήδη επηρεάζουν κάποιους προορισμούς. Η Μύκονος και η Σαντορίνη, ναυαρχίδες του υπερτουρισμού, συνεχίζουν και φέτος την περσινή αρνητική πορεία σε αφίξεις, -20% και -13% αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ.

Σε κεντρικό επίπεδο, οι μόνοι ουσιαστικά που αντιδρούν και έχουν εναλλακτικές προτάσεις είναι οι μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι ΜΚΟ όπως το WWF, τα πανεπιστήμια και οι επιστημονικοί σύλλογοι όπως ο Σύλλογος Πολεοδόμων και Χωροτακτών και το ΓΕΩΤΕΕ, οι Οικολόγοι και κάποια ΜΜΕ με σημαντικά ρεπορτάζ που αναδεικνύουν τα αδιέξοδα. Ο ρόλος των τελευταίων είναι σημαντικός γιατί φωτίζουν τις παρανομίες και την απληστία, αναγκάζοντας εκ των υστέρων την κεντρική και τις τοπικές εξουσίες σε μικρο-διορθώσεις όπως έγινε την παραμονή των ευρωεκλογών με το κλείσιμο 2-3 παράνομων beach bar στη Ρόδο.Επίσης υπάρχουν και λίγοι δήμοι που προσπαθούν να τιθασεύσουν τις υφαρπαγές, όχι πάντα με επιτυχία, γιατί οι τοπικές συναινέσεις έχουν παγιωθεί. Η ελπίδα προέρχεται από τους πολίτες και τις οργανώσεις τους, που αντιδρούν τοπικά βλέποντας τα μακροπρόθεσμα αδιέξοδα του υπερτουρισμού, υποστηριζόμενοι από κεντρικούς φορείς και από ορισμένες αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων και του ΣτΕ οι οποίες όμως δεν εφαρμόζονται από την εξουσία, τοπική και κεντρική. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ίου, όπου 35% του νησιού στη νότια πλευρά ελέγχεται από τέσσερεις ξένες εταιρείες, οι οποίες κατασκευάζουν τουριστικές εγκαταστάσεις, οι περισσότερες παράνομες, με καταστροφικές συνέπειες. Έχουν υπάρξει καταδικαστικές αποφάσεις από δικαστήρια και το ΣτΕ, αλλά οι εργασίες συνεχίζονται.

Οι εύστοχες και καλά οργανωμένες κινητοποιήσεις το περσυνό καλοκαίρι για την υπεράσπιση των παραλιών στην Πάρο, στη Νάξο και στη Ρόδο, εξαπλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα και έφεραν κάποια θεσμικά αποτελέσματα, τα οποία θα ελεγχθούν φέτος ως προς την αποτελεσματικότητα τους. Παλιότερα κινήματα πολιτών ενάντια στις ανεμογεννήτριες στη Τήνο και σε ακατοίκητα νησιά, το κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση από το ναυπηγείο στην Ερμούπολη, κ.α., είναι ενδείξεις ότι οι πολίτες αντιδρούν. Ακόμη δεν έχει τεθεί το θέμα του ελέγχου του υπερτουρισμού, όπως στη Λισαβώνα, στη Βαρκελώνη, στα Κανάρια Νησιά και στη Βενετία -μεταξύ πολλών άλλων – κάτι που ελπίζω να γίνει σε επόμενη φάση.

Στα κυκλαδονήσια αντιμετωπίζουμε μια μόνιμη κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική σύγκρουση: μεταξύ αυτών που προσπαθούν να εφαρμόσουν σχέδια και προτάσεις ανάσχεσης των υφαρπαγών γης και νερού και προώθησης ήπιων μορφών τουριστικής ανάπτυξης που είναι λίγοι και λίγες, και εκείνων που συγκροτούν την πλειοψηφία, ντόπιων και ξένων επιχειρηματιών του υπερτουρισμού, οι οποίοι συνεχίζουν τις «δημιουργικές καταστροφές» υποστηριζόμενοι από τις νεοφιλελεύθερες κρατικές ρυθμίσεις και τις τοπικές συναινέσεις. Η κλιματική κρίση, «αυτό που τα αλλάζει όλα» κατά την Ναόμι Κλάιν, προστίθεται ως ουσιαστική παράμετρος, αλλάζοντας εντελώς τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα, ελάχιστοι όμως την λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Από την έκβαση αυτής της άνισης σύγκρουσης, η οποία θα είναι διαφορετική από νησί σε νησί, και από τις εξελίξεις της κλιματικής κρίσης θα εξαρτηθούν πολλά.

  • O Κωστής Χατζημιχάλης είναι Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Πηγή: tvxs.gr/Κωστής Χατζημιχάλης



to synoro blog

“Φωτιά και λάβρα”, το Airbnb: Αύξηση 70% τιμής στις κατοικίες για την Κύθνο, στο 11% στην Σέριφο


Αύξηση στη ζήτηση καταλυμάτων τύπου Airbnb και κατ’ επέκταση στην εγγραφή ακινήτων στις σχετικές πλατφόρμες καταγράφεται στη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι, σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που δημοσιοποίησε η AirDNA, η αύξηση αυτή φτάνει στο 17%, κατά το καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου 2024, ενώ η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στους καλοκαιρινούς προορισμούς σημειώνει αυξητική τάση που αγγίζει ακόμη και το 70%, κυρίως σε προορισμούς αναδυόμενους. Πρωταγωνιστικό ρόλο η Κύθνος για τις Κυκλάδες…

Όσον αφορά τον δείκτη της Μέσης Ημερήσιας Τιμής (ADR) είναι οριακά αυξημένος, μόλις κατά μία ποσοστιαία μονάδα, όμως, η ADR για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι είναι “φωτιά και λάβρα”, αφού διαμορφώνεται στα 253 ευρώ, με τη χώρα μας να αποτελεί την τέταρτη πιο ακριβή επιλογή στην Ευρώπη μετά την Ισλανδία (264 ευρώ), το Μονακό (261 ευρώ) και το Ην. Βασίλειο (260 ευρώ).

Βασικό κίνητρο για τις οικογένειες οι πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες

Σχεδόν οι μισοί από τους Έλληνες επισκέπτες (48%) λένε ότι το να μπορούν να χωρέσουν όλη την οικογένειά τους σε ένα μέρος είναι καθοριστικός παράγοντας όταν πραγματοποιούν κρατήσεις. Ταυτόχρονα, το 64% υποστηρίζει ότι οι παροχές, όπως οι κουζίνες, οι χώροι εργασίας και οι αυλές, είναι σημαντικές όταν πραγματοποιούν κρατήσεις και ότι τα Airbnb παρέχουν μια πιο στενή σύνδεση με την τοπική κουλτούρα από τη διαμονή σε ξενοδοχείο ή θέρετρο.

Σχεδόν το σύνολο των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, διαθέτουν το σύνολο των οικοσυσκευών που χρειάζεται μια οικογένεια για να ετοιμάσει το γεύμα της. Ως εκ τούτου αποτελούν τους βασικούς παράγοντες ανάδειξης του κλάδου, καθώς αποτελούν «λύση» για οικογένειες που διαθέτουν περιορισμένο οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ταυτόχρονα, το να έχουν οι εκδρομείς περισσότερο εξωτερικό χώρο είναι προτεραιότητα για τις οικογένειες αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι αναζητήσεις για υπαίθριες παροχές όπως πισίνες και μπάρμπεκιου έχουν αυξηθεί, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, κατά 13,7%.

Βασικός ρυθμιστής του κόστους διαμονής αποτελεί ο χρόνος της κράτησης

Το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων κατοικιών ιδιαίτερα στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι ολόκληρες κατοικίες άνω των 50 τμ-60 τμ, που για μια οικογένεια είναι σαν να επισκέφτηκε το εξοχικό της. Ενώ, το κόστος διαμονής για μια τετραμελής οικογένεια, σε πολλές περιπτώσεις, δεν ξεπερνά τα 500€ για πέντε διανυκτερεύσεις.

«Οι ενδιαφερόμενοι εκδρομείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο βασικός ρυθμιστής του κόστους αλλά και της διαθεσιμότητας, δηλαδή η δυνατότητα να επιλέξει κανείς κατοικία σύμφωνα με τις ανάγκες του και το πορτοφόλι του, αποτελεί ο χρόνος της κράτησης. Όσο νωρίτερα σχεδιάσει κανείς τις καλοκαιρινές διακοπές του, τόσο καλύτερες τιμές μπορεί να επιτύχει», δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Άνθηση των «road trips» και το καλοκαίρι του 2024 λόγω του κόστους μετακίνησης

Τέλος, όπως καταγράφεται στην έκθεση της AirDNA, τη φετινή χρονιά, όπως και τα τελευταία τρία καλοκαίρια (2020-2024), αναμένεται να γνωρίσουν εκ νέου άνθηση τα περίφημα «road trips» στους ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρα μας, κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Τα πρώτα δείγματα καταγράφηκαν τις ημέρες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, με δημοφιλείς και μη προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα να καταγράφουν υψηλή κινητικότητα. «Το κόστος μετακίνησης πλέον δεν είναι αμελητέο και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιλογή των εκδρομέων τους καλοκαιρινούς μήνες. Θεωρούμε ότι αρκετοί συμπολίτες μας θα προτιμήσουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών με στόχο τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμων», σημειώνει ο κ. Μπάκας.


Πηγή : Με πληροφορίες από τη σελίδα iefimerida.gr 

to synoro blog

Ρεύμα: Φέσια «βουνό» 2,4 δισ. ευρώ στη λιανική – Τα 1,7 δισ. από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις


Σε δυσθεώρητα ύψη κινούνται τα «φέσια» στη λιανική ρεύματος, όπως δείχνει η ετήσια ανασκόπηση της ΡΑΑΕΥ για το 2023, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες έκλεισαν το προηγούμενο έτος με ληξιπρόθεσμες οφειλές που άγγιζαν στο σύνολό τους τα 2,4 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αφορά τόσο τους υφιστάμενους όσο και τους πελάτες των εταιρειών, συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή και τους καταναλωτές οι οποίοι στο μεταξύ είτε έχουν αλλάξει εταιρεία είτε έχουν σταματήσει να ηλεκτροδοτούνται. Αν ληφθούν υπόψη και οι δύο αυτές κατηγορίες, τότε τα μεγαλύτερα «φέσια» προέρχονται από τη χαμηλή τάση -δηλαδή τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις- αγγίζοντας τα 1,7 δισ. ευρώ.Από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στη χαμηλή τάση, περίπου το 50% προέρχεται από παλιούς και υφιστάμενους οικιακούς πελάτες (σε συνδυασμό με τους ενταγμένους στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο), αθροίζοντας ένα ποσό περίπου 907 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023. Αμέσως μετά έρχονται τα φέσια από τις βιομηχανίες (υψηλή τάση), καθώς διαμορφώθηκαν στα 528 εκατ., και στην τρίτη θέση οι οφειλές από τους καταναλωτές τη μέση τάση, οι οποίες ήταν 179 εκατ. περίπου.

Το «αγκάθι» των παλιών πελατών

Διακρίνοντας τις ληξιπρόθεσμες ανάλογα με το αν προέρχονται από υφιστάμενους ή παλιούς πελάτες, φαίνεται ξεκάθαρα πόσο μεγάλη είναι η «τρύπα» στα οικονομικά των εταιρειών, από τους καταναλωτές που διακόπτουν το συμβόλαιό τους για οποιονδήποτε λόγω, χωρίς να εξοφλήσουν τις εταιρείες. Είναι ενδεικτικό ότι στους παλιούς πελάτες (σε χαμηλή, μέση και υψηλή τάση) αντιστοιχούσαν στο τέλος του 2023 «φέσια» ύψους 1,44 δισ., ενώ στους υφιστάμενους περίπου 970 εκατ. ευρώ.Όσον αφορά τους παλιούς πελάτες, η συντριπτική πλειονότητα των οφειλών αφορά τη χαμηλή τάση, αγγίζοντας τα 1,3 δισ. Η μερίδα του λέοντος προέρχεται από οικιακούς καταναλωτές (689 εκατ.), ενώ κοντά κινούνται και οι οφειλές από τις μικρές επιχειρήσεις (597 εκατ.).


Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ανησυχητικά είναι τα δεδομένα και στο «μέτωπο» των ενεργών πελατών, καθώς στο σύνολό τους οι εταιρείες είχαν άνοιγμα 974 εκατ. στο τέλος του 2023, από τους πελάτες που εκπροσωπούσαν. Ανάμεσα στους υφιστάμενους πελάτες, το υψηλότερο χρέος ήταν από τις βιομηχανίες (υψηλή τάση) στα 455 εκατ. Ακολούθησε η χαμηλή τάση με 403 εκατ., από τα οποία μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό (206 εκατ.) προήλθε από τις μικρές επιχειρήσεις.


Επιβάρυνση στο κόστος προμήθειας

Για να αποτυπώσει τι σημαίνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για τα οικονομικά των προμηθευτών, η ΡΑΑΕΥ υπολογίζει το μέσο κόστος επιβάρυνσης το 2023 από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, στις εταιρείες και τέλει στους υπόλοιπους καταναλωτές. Για τον σκοπό αυτό, διαιρείται το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών με την κατανάλωση κάθε κατηγορίας καταναλωτών το προηγούμενο έτος – τόσο για τους παλιούς όσο και για τους ενεργούς πελάτες.

Στην περίπτωση των ενεργών πελατών, προκύπτει πως αυτό το κόστος για το 2023 ανήλθε σε 20,08 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ή αλλιώς σε 2,008 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Με άλλα λόγια, αν οι προμηθευτές ήθελαν να ανακτήσουν πέρυσι από τους υπόλοιπους (συνεπείς) καταναλωτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των... μπαταχτσήδων ενεργών πελατών τους, θα έπρεπε να προσθέσουν ένα μέσο «καπέλο» 2 λεπτών ανά κιλοβατώρα στις χρεώσεις τους.Αν επιμεριστεί το κόστος από τα φέσια ανά κατηγορία πελατών, όπως είναι φυσικό, η μεγαλύτερη επιβάρυνση προκύπτει από την υψηλή τάση. 


Σε αυτή την περίπτωση είναι 59,4 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ή αλλιώς 5,94 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.Όσον αφορά τους παλιούς πελάτες, η μέση επιβάρυνση προκύπτει μεγαλύτερη, στα 29,73 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ή αλλιώς σε 2,973 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επομένως, αν οι προμηθευτές ήθελαν να ανακτήσουν το 2023 από τους συνεπείς ενεργούς καταναλωτές τα «φέσια» παλιών πελατών τους, θα έπρεπε να προσθέσουν ένα δεύτερο «καπέλο» 2,973 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Στο σύνολό της, η επιβάρυνση από παλιούς και υφιστάμενους μπαταχτσήδες αγγίζει τα 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

 Πηγή : nsider.gr

to synoro blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...