11 Ιουν 2021

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Νέο «όχι» απέναντι σε φαραωνικά έργα ΑΠΕ


Η συζήτηση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού επανέφερε το ζήτημα των ΑΠΕ στο περιφερειακό συμβούλιο

Για μία ακόμη φορά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εμμένει στη θέση της υπέρ της βιώσιμης και περιβαλλοντικά φιλικής ανάπτυξης των ΑΠΕ, καθώς και την κάθετη αντίθεσή της απέναντι σε βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεις στα νησιά. Με αφορμή τη συζήτηση, για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όσον αφορά στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το περιφερειακό συμβούλιο για ακόμη μία φορά συμφώνησε σύσσωμο να υπογραμμίσει ξανά την κάθετη αντίθεσή του απέναντι σε επενδύσεις που αφορούν σε φαραωνικά έργα εγκατάστασης βιομηχανικού τύπου αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

 Ενίσχυση του ήδη αυστηρού χωροταξικού πλαισίου 

 Την εισήγηση επί του θέματος, ανέλαβε το υπηρεσιακό στέλεχος της ΠΝΑΙ, κ. Βενέρης, ο οποίος εξήγησε αναλυτικά το σκέλος της διαδικασίας που αφορά στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για το ΠΠΧΣΑΑ. Όπως κατάστησε σαφές, πρόκειται για μία τυπική διαδικασία – εφόσον το Σχέδιο εγκρίθηκε ήδη από το περιφερειακό συμβούλιο, με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν υπόψιν οι παρατηρήσεις που κατέθεσαν οι Δήμοι και οι φορείς του Νοτίου Αιγαίου – ωστόσο η ΣΜΠΕ αφορά σε ένα διαφορετικό σκέλος του ίδιου θέματος, το οποίο αναμένεται να πάρει διαφορετικό δρόμο από την προηγούμενη απόφαση.

 Ο κ. Βενέρης εξήγησε, ότι στην ΣΜΠΕ, εξετάζονται από τις υπηρεσίες της περιφέρειας οι πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε ορισμένους τομείς, όπως είναι η βιοποικιλότητα, η ποιότητα του αέρα, του νερού, η ρύπανση, η ποιότητα ζωής κλπ. 

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας «προβλέπεται η εκτίμηση δύο ή τριών σεναρίων.

 Το ένα σενάριο είναι, αν δεν κάνουμε τίποτε τι γίνεται. Στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναλύεται, ότι αν δεν κάνουμε τίποτε, παραμένουμε στάσιμοι και δεν εναρμονιζόμαστε στο σύγχρονο αναπτυξιακό πλαίσιο που οφείλει να κινείται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 

Το δεύτερο σενάριο, είναι να κάνουμε κάτι. Η δράση αυτή που περιγράφεται, έχει να κάνει με αυτό που αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο, όταν συζητήθηκε το θέμα εκτενώς και με ευρεία συμμετοχή, στην προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ η Περιφέρεια, η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, οι Δήμοι κλπ υπέβαλλαν και τις προτάσεις τους επ’ αυτού του σχεδίου. 

Ως εκ τούτου, κρίνουμε και εισηγούμαστε, ότι αφού τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία και προσπαθήσαμε να είμαστε μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα και εφόσον το σχέδιο συζητήθηκε διεξοδικά σε δύο συνεδριάσεις μάλιστα του περιφερειακού συμβουλίου, να προχωρήσουμε με το προτεινόμενο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, αρκεί να τηρηθούν οι επισημάνσεις και παρατηρήσεις των Δήμων και φορέων της Περιφέρειας, που περιέχονται και στη σχετική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου».

 Όπως διευκρίνισε αρκετές φορές κατά την εισήγησή του ο κ. Βενέρης, προϋπόθεση για τη θετική κρίση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, αναφορικά με το Χωροταξικό Πλαίσιο, είναι να ληφθούν υπόψιν οι παρατηρήσεις των Δήμων και φορέων της περιφέρειας, όπως αυτές έχουν εκφραστεί και μέσα από την προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Παράλληλα, το υπηρεσιακό στέλεχος της Περιφέρειας αναφέρθηκε, με αφορμή την πρόσφατη χωροθέτηση εκατοντάδων ανεμογεννητριών σε κορυφογραμμές της Νότιας Ρόδου, στο γεγονός ότι ενδεχομένως να απαιτείται μία εκ νέου επισήμανση του Περιφερειακού Συμβουλίου και στο πλαίσιο έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του χωροταξικού, αναφορικά με την ανάπτυξη των ΑΠΕ. 

 Ο ίδιος τόνισε, ότι η Περιφέρεια παραμένει θετική στην αειφόρο ανάπτυξη και την «πράσινη ενέργεια», ωστόσο αντιμετωπίζει σε πολλά νησιά το πρόβλημα των διαφαινόμενων περιβαλλοντικών επιπτώσεων από μεγάλης κλίμακας επενδύσεις και στόχος της ΠΝΑΙ συνεχίζει να είναι η «πράσινη» ενέργεια να μην αντιστρατεύεται την περιβαλλοντική αειφορία. 

 «Ζωντανό» παράδειγμα από την υποβάθμιση που προκαλούν οι ΒΑΠΕ

 Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Φιλήμων Ζαννετίδης, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ρόδου, όπου έχουν αναπτυχθεί ήδη αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και όπως τόνισε, έχει δημιουργηθεί μία αποκαρδιωτική εικόνα, με «δάση» από εκατοντάδες στύλους και καλώδια υψηλής τάσης, που απαιτούνται για την διασύνδεση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ με το κεντρικό δίκτυο. Και ο κ. Ζαννετίδης δήλωσε υπέρ της βιώσιμης ενέργειας, αλλά τόνισε πως θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει πρόβλεψη για την πρόληψη της υπερβολής, που οδηγεί σε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον των νησιών, για την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους, αλλά και για την τουριστική ανάπτυξή τους.

 Απαντώντας, ο κ. Βενέρης επεσήμανε, ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το ΠΠΧΣΑΑ αφορά σε ένα πλαίσιο αρχών για την ανάπτυξη των νησιών. Όπως όμως διαβεβαίωσε, ήδη το χωροταξικό πλαίσιο ως έχει, ευνοεί την τήρηση πολύ αυστηρών κανόνων για την χωροθέτηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ. 

 Επιπλέον, υπενθύμισε, ότι τόσο η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, όσο και η εισήγηση της υπηρεσίας της ΠΝΑΙ σχετικά με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του πλαισίου αυτού, βασική προϋπόθεση θέτουν να ληφθούν υπόψιν οι παρατηρήσεις των Δήμων, στις οποίες ενισχύεται η έμφαση στην προστασία των νησιωτικών περιοχών από την ανάπτυξη βιομηχανικού τύπου ΑΠΕ.

 Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος συνέστησε να προστεθεί παράγραφος, όπου να τονίζεται εκ νέου η θέση της Περιφέρειας και συγκεκριμένα για το νομό της Δωδεκανήσου, όπως ακριβώς έχει ήδη γίνει για τον νομό Κυκλάδων, με πολλαπλές αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου.

 Τέλος, σημείωσε ότι περαιτέρω πίεση μπορεί να ασκηθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο, μέσα από τις εισηγήσεις που θα κάνει η Υπηρεσία της ΠΝΑΙ προς τους μελετητές του χωροταξικού πλαισίου, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, με την επιβολή αυστηρών όρων στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα εξετάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. 

 Σύμφωνη και η μειοψηφία

 Από την πλευρά της μειοψηφίας υπήρξε συμφωνία ως προς τα όσα εισηγήθηκε ο κ. Βενέρης, συμπεριλαμβανομένης και της προσθήκης για ενίσχυση των θέσεων της ΠΝΑΙ για τις ΑΠΕ. 

 Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Θήρας, κ. Βαγγέλης Σιγάλας, σημείωσε ότι η παράταξη συνεχίζει να τάσσεται αρνητικά στο Χωροταξικό Πλαίσιο που προωθείται για την Περιφέρεια, καθώς «εμείς βλέπουμε μία άλλη ανάπτυξη, προς όφελος του λαού».

 Τόνισε όμως, ότι η ανάπτυξη βιομηχανικού τύπου ΑΠΕ αφορά όλα τα νησιά της περιφέρειας ανεξαιρέτως και πως αν συνεχίσουν να προωθούνται τα συγκεκριμένα συμφέροντα, τότε το πρόβλημα θα «αγγίξει» το σύνολο των νησιών. Απολύτως θετική στην εισήγηση υπήρξε η μείζων μειοψηφία, όπως και ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, εκ μέρους της «Πνοής Δημιουργίας Ν. Αιγαίου». 

Ο κ. Κόκκινος υποστήριξε, πως θα πρέπει η Περιφέρεια να διασφαλίσει ότι αυτές οι μελέτες που αφορούν στην προώθηση της ήπιας ανάπτυξης θα εφαρμοστούν στην πράξη. Επίσης, δήλωσε υπέρ της προσθήκης ειδικής παραγράφου σχετικά με τις ΑΠΕ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει η Περιφέρεια να στείλει ξανά ξεκάθαρο μήνυμα, πως είναι θετική στην αειφόρο και λελογισμένη ανάπτυξη και όχι σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα καταστρέφει το περιβάλλον.

 Κάθετα απέναντι στα φαραωνικά έργα που πλήττουν το περιβάλλον 

 Κλείνοντας το θέμα, ο κ. Βενέρης τόνισε ότι με την πάροδο των ετών προβλέπονται όλο και μεγαλύτερου τύπου ανεμογεννήτριες στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, σε σημείο που έχουν φτάσει να κρίνονται θηριώδεις, συμπληρώνοντας πως οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδεις περιβαλλοντικές ευαισθησίες, οφείλει να προλάβει τις ενδεχόμενες συνέπειες από φαραωνικά έργα για την εγκατάστασή τους, ενώ έκλεισε, τονίζοντας ότι η παρέμβαση που θα υπάρξει ειδικά για τις ΑΠΕ θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά ώστε να είναι ουσιώδης.

 Το θέμα έκλεισε με τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι για κανέναν δεν είναι αποδεκτή η μόνιμη βλάβη που δημιουργείται από τεράστιες ανεμογεννήτριες, που σε ορισμένες επενδύσεις αγγίζουν τα 160 μέτρα ύψος.

 Διεμήνυσε για ακόμη μία φορά, ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι αντίθετη στην τοποθέτηση βιομηχανικού τύπου ανεμογεννητριών, δηλαδή άνω των 100 μέτρων ύψους, υπενθυμίζοντας ότι στα αιολικά πάρκα με ανεμογεννήτριες των 25 μέτρων ουδέποτε δημιουργήθηκε πρόβλημα, καθώς οι επεμβάσεις στο φυσικό τοπίο για την εγκατάστασή τους είναι ελάχιστες και ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν βρίσκουν μη σύμφωνη την ΠΝΑΙ. Πηγή : https://www.koinignomi.gr/n

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...