25 Ιουν 2021

1ο Βραβείο για το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Κύθνου στο Μαθητικό Διαγωνισμό «Τα νησιά μας, Φάροι Βιώσιμης Ανάπτυξης»


Δελτίο Τύπου

 Θέμα: 1ο Βραβείο για το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Κύθνου στο Μαθητικό Διαγωνισμό «Τα νησιά μας, Φάροι Βιώσιμης Ανάπτυξης» 

Το πρώτο Βραβείο Υλοποίησης στη βαθμίδα των Γυμνασίων απέσπασε η ομάδα μαθητών του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Κύθνου, που συμμετείχε στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό «Τα νησιά μας, Φάροι Βιώσιμης Ανάπτυξης» ο οποίος διοργανώθηκε από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ).

 Η πρόταση της ομάδας, με τίτλο «Μακελίνες», ξεχώρισε ανάμεσα στις προτάσεις μαθητών Γυμνασίου από 22 νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό. Η πρόταση των μαθητών με σύνθημα «Μακελίνες – Φροντίζοντας το πολυτιμότερο αγαθό» εμπνεύστηκε από τις παραδοσιακές πρακτικές που εφάρμοζαν οι κάτοικοι της Κύθνου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και στοχεύει στη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων της Κύθνου.


 Με την υποστήριξη του ΔΑΦΝΗ, την καθοδήγηση των καθηγητών τους και φυσικά σε συνεργασία με το Δήμο Κύθνου, οι μαθητές σχεδίασαν ένα ολοκληρωμένο έργο που περιλαμβάνει την κατασκευή σύγχρονων φραγμάτων ανάσχεσης της ροής των υδάτων της βροχής, μικρής κλίμακας, αποσκοπώντας στην αύξηση των υδατικών αποθεμάτων του νησιού μέσω του εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα, αλλά και στην αντιπλημμυρική προστασία της Κύθνου. Συμπληρωματικά, οι μαθητές πρότειναν την κατασκευή συστήματος συλλογής και επαναχρησιμοποίησης των βρόχινων υδάτων σε δημόσια κτίρια με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση του αποθηκευμένου νερού για μη πόσιμες χρήσεις (πότισμα, καθαρισμός κ.α.). 


ια τη βραβευμένη πρόταση το ΔΑΦΝΗ θα αναλάβει την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και τη γενικότερη ωρίμανση του έργου, σε συνεργασία με το Δήμο Κύθνου και το σχολείο. Στην ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες Βλαστάρης Αλέξανδρος, Βλαστάρης Χαρίλαος, Γιαλαμα Ιωάννα, Γκούμας Ιωάννης, Δημητρίου Ασπασία-Χρυσοβαλάντου, Κουτσι Σελαμ, Λαρεντζάκης Κων/νος, Τσιρδήμου Ευφροσύνη και Φιλιππαίος Ιωάννης, ενώ υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί ήταν ο κ. Βασίλειος Καραγεωργόπουλος και η κα Αγγελική Παπασταθοπούλου.



 Ο Δήμος Κύθνου στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια των μαθητών παρέχοντας τους πολύτιμες συμβουλές για το σχεδιασμό της πρότασής τους και προσφέροντάς τους πληροφόρηση για τον τρόπο και τις προκλήσεις υλοποίησης δημόσιων έργων στον τομέα των υδατικών πόρων.


 Ταυτόχρονα, μέσα από μια αμφίδρομη διαδικασία ανταλλαγής απόψεων με τους μαθητές, ο Δήμος είχε την ευκαιρία να αφουγκραστεί τις προτάσεις και τα όνειρα των νέων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κύθνου. Ο 1ος Μαθητικός Διαγωνισμός «Τα νησιά μας, φάροι βιώσιμης ανάπτυξης» ολοκληρώθηκε σε ένα γιορτινό και ευχάριστο κλίμα με την Απονομή Βραβείων που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τρίτη 15 Ιουνίου, παρουσία της κας Αλεξάνδρας Σδούκου, ΓΓ του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας. 

 Πηγή : 

Δήμος Κύθνου


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...