30 Ιουν 2021

Δήλος: Η φοινικική θεότητα Τάνιτ “υποδέχεται” τους επισκέπτες


Aποτελεί μια δημοφιλή θεότητα του αρχαίου κόσμου η οποία στη Δήλο είχε πολλούς πιστούς, Το ψηφιδωτό με το ιδεόγραμμά της είναι το πιο διάσημο αλλά το έβλεπε ο επισκέπτης του ιερού νησιού της αρχαιότητας μόνο στο μουσείο. 

Τώρα, μπορεί να το δει και εκεί όπου ανακαλύφθηκε, δηλαδή στην περίφημη Οικία των Δελφινιών.

 Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης σε ανάρτησή του: Δήλος, συνοικία του θεάτρου, πρόποδες του όρους Κύνθος. 

Στην πλούσια Οικία των Δελφινιών, που πήρε το όνομα της από το περίφημο ομώνυμο ψηφιδωτό, σώζεται ένα από τα διασημότερα σύμβολα της Δήλου. Είναι το ιδεόγραμμα της φοινικικής θεότητας Τανίτ, που είχε αποτροπαϊκό χαρακτήρα και γι’ αυτό είχε τοποθετηθεί στο ψηφιδωτό της κεντρικής εισόδου για να προστατεύει του ενοίκους του σπιτιού. 

Οι επιθετικές κλιματολογικές συνθήκες στο νησί επιβαρύνουν σοβαρά τα μνημεία: το ψηφιδωτό είχε καλυφθεί με βιολογικές επικαθίσεις, ενώ η παλιά σιδερένια πόρτα είχε βγάλει σκουριά πάνω στο εμβληματικό μωσαϊκό. 

Οι Συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων καθάρισαν το διάσημο σύμβολο, ενώ η μεταλλική θύρα αντικαταστάθηκε με νέα ξύλινη. Η Τανίτ ανανεωμένη είναι έτοιμη αν υποδεχτεί τους επισκέπτες του νησιού του Απόλλωνα 

Πηγή : https://kykladitis.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...