27 Ιουν 2021

Οινοποιείο Χρυσολωρά - Chrysoloras Winery ... η ποικιλία Σεριφιώτικο


Με αφορμή ανάρτηση του συμπατριώτη μας Γιώργου Γαλανού σχετικά με την ποικιλία Σεριφιώτικο και τις απορίες που προκύπτουν για αυτήν, θα θέλαμε να προχωρήσουμε στις ακόλουθες διευκρινίσεις. Καταρχήν μια ίδια ποικιλία μπορεί να χωρίζεται σε πολλούς κλώνους. Επίσης, από περιοχή σε περιοχή μπορεί να δινει αισθητά διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά. 

Ένα, ίσως γνωστό, παράδειγμα ειναι το μαύρο Μοσχάτο ,το οποίο μετά από τόσα χρόνια και ενώ καλλιεργείται σε πολλά μέρη τόσο της Ελλάδας όσο και του κοσμου , στον Τύρναβο έχει δώσει τόσο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάλλιστα μπορεί να αποκαλείται μαύρο Μοσχάτο Τυρνάβου. Ίδιο ισχύει για το άσπρο μικρόρωγο Μοσχάτο Σάμου, όπως και για το Μοσχάτο Λήμνου .

 Το ιδιαίτερο μικροκλίμα αυτών των δύο περιοχών έχει καταστήσει αυτά τα δυο Μοσχάτα παγκοσμίως γνωστά για τα ανωτέρας ποιότητας κρασιά που βγάζουν. Αναφορικά με το δικό μας Σεριφιώτικο ή Σεριφιώτη, ως οινοποιείο ασχολούμαστε μεθοδικά, σε συνεργασία με πολλούς ειδικούς , για να ταυτοποιηθει η σπανιότητα, η ιδιαιτερότητα και η εντοπιοτητα της συγκεκριμένης ποικιλίας. Από το 2015 στην πρώτη οινοποίηση του λευκού μας "Ξηρό Χωριο" από 100% Σεριφιωτικο, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες οινολόγους,ο Σοφοκλής Πετρόπουλος, με την εμπειρία και τη γνώση του διαπίστωσε πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην ποικιλία.

 Επισης, πολύ σοβαρή δουλειά έχει γίνει από το φυτώριο αμπέλου Μπακασιέτα, του οποίου την ιστοσελίδα μπορεί κανείς να επισκεφθεί και να βρει και πληροφορίες σχετικά με το Σεριφιώτικο . Αρκετά παλαιότερα, επίσης, η ποικιλία Σεριφιώτικο έχει αναφερθεί στο βιβλίο "Οινοποιήσιμες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα" της Χ.Σπινθιροπούλου, Διδάκτωρος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Πολύ πρόσφατα, την ίδια άποψη με τον οινολόγο Σ.Πετρόπουλο, εξέφρασαν τρεις ερευνήτριες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που επισκέφθηκαν το οινοποιείο και επικεντρώθηκαν στη γευστική δοκιμή του Λευκού "Ξηρό Χωριό" και του "ΟΡΑΝΖ ", και τα δύο από Σεριφιώτικο. Αναφορικά με τις πιστοποιήσεις, αυτή τη στιγμή η ποικιλία Σεριφιώτικο ειναι επιτρεπόμενη για όλο το νομό Κυκλάδων, και μπορεί κανείς να πάρει την ένδειξη " Οίνος Ποικιλίας Σεριφιώτικο ". 

Επιπρόσθετα, είμαστε σε συνεργασία και επικοινωνία με τους καλους συναδέλφους κυρίους Χατζάκη και Φρέρη από τη Σύρο, που κάνουν εξαιρετική δουλειά πάνω στη συγκεκριμένη ποικιλία, για την περαιτέρω ανάδειξή της και, ίσως και, αναγνώρισή της ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη για το νομό Κυκλάδων.



 Κλείνοντας, σκοπός μας είναι, αν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, γύρω στο Νοέμβρη να οργανώσουμε μια παρουσίαση- ημερίδα με θέμα το Σεριφιώτικο, με τη συνεργασια του Δήμου Σερίφου, του Αγροτικού Μελισσοκομικου Συνεταιρισμού Σερίφου και του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...