30 Ιουν 2021

Έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου: Το νησί μας υπέστη μια σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή


Από την Κυριακή το μεσημέρι μέχρι και την Δευτέρα το βράδυ το νησί μας υπέστη μια σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή σε συνδυασμό με τις σημαντικές απώλειες που έχουν οι συμπατριώτες μας σε ελαιόδεντρα, αμπέλια, μελίσσια κλπ.

 Δυστυχώς η πυρκαγιά ήταν η μεγαλύτερη που έχει πλήξει το νησί μας τα τελευταία χρόνια. Αυτή την στιγμή υπάρχουν μικρές εστίες στο Αυκλάκι της Μάρπησσας και ελπίζουμε να σβηστούν σύντομα και να μην υπάρξει συνέχεια… 

 Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και ελπίζουμε να υπάρξει αποτέλεσμα.

 Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αγωνίστηκαν και συνεχίζουν ν’ αγωνίζονται οι πυροσβέστες του τοπικού μας κλιμακίου με την βοήθεια πυροσβεστών και οχημάτων από την Αθήνα, τον Πειραιά, την Θεσσαλονίκη, την Σύρο, την Νάξο, την Σάμο κ.α. υπό τις οδηγίες του Υποστρατήγου Συντονιστή Βορείου και Νοτίου Αιγαίου κ. Σταμούλη, του Περιφερειακού Διοικητή κ. Κοτρίδη και του Προϊσταμένου του τοπικού κλιμακίου της Πάρου κ. Καραπαναγιώτη. 

 Σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα πολλά εναέρια μέσα ( αεροπλάνα και ελικόπτερα ). Καθοριστική ήταν και η συμβολή της ΕΟΔ Κυκλάδων, του Συλλόγου Κυνηγών και των εκατοντάδων εθελοντών. Ο Δήμος και η ΔΕΥΑΠ διέθεσαν τα οχήματα – υδροφόρες τους και η Περιφέρεια την υδροφόρα που ανήκει στο μητρώο μηχανημάτων της πολιτικής της προστασίας. 

 Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης τον Περιφειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκο για την βοήθεια του στην αποστολή εναέριων μέσων καθώς και όσους συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις που θα προκαλέσουν επιπλέον καταστροφές στο νησί μας. Η επόμενη ημέρα είναι δύσκολη, είναι λυπητερή, είναι άδικη για το όμορφο κυκλαδίτικο τοπίο της Πάρου.

 Ο καθένας μας οφείλει να συμβάλει στον βαθμό που μπορεί για να αποκατασταθεί το τοπίο και η φύση. Χρειάζεται συνεργασία των θεσμικών φορέων με τους ιδιοκτήτες που επλήγησαν για να ληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες και δράσεις. Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές! Κώστας Ν. Μπιζάς Έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου 

Πηγή : https://parosnews.net/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...