22 Μαΐ 2015

Συναυλία για τον Μάρκο Βαμβακάρη στο Barbican του Λονδίνου

Το tweet που ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό του το συγκρότημα των Franz Ferdinand μιλούσε για τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον «Markos the Patriarch of Rebetiko», όπως έγραφε.
Από τα πιο γνωστά ονόματα της Μεγάλης Βρετανίας, οι Franz Ferdinand, να αναφέρονται στον «πατριάρχη του ρεμπέτικου»;
Κανένα μυστήριο, αφού ο τραγουδιστής τους είναι ελληνικής καταγωγής, ο Αλεξ Καπράνος.
Ο μπαμπάς του είναι Ελληνας, μας έρχεται και τακτικά για να φάει «γεμιστά» στους συγγενείς του στον Πειραιά, ξέρει καλά και αγαπά το ρεμπέτικο.
Ο Μάρκος Βαμβακάρης 
Ο Μάρκος Βαμβακάρης | 
Η είδηση είναι αλλού όμως: στις 11 Ιουνίου, στο περίφημο Barbican του Λονδίνου, γίνεται μια συναυλία για τον Μάρκο Βαμβακάρη στην οποία συμμετέχει και ο Αλεξ!
Δεν θα είναι ο τραγουδιστής της βραδιάς, δεν γνωρίζει και καλά ελληνικά, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως η παρουσία του. Και όχι μόνο για τους Ελληνες αλλά και για τους ξένους φαν του γκρουπ που, θέλοντας και μη, μαθαίνουν για ένα μουσικό είδος που, πολλοί, θα αγνοούν: το ρεμπέτικο.
Ενδεικτικά, οι απαντήσεις που δίνουν κάποιοι από τους οπαδούς των Franz Ferdinand, οι οποίοι διάβασαν το συγκεκριμένο tweet: «That's great!» γράφει κάποιος από τις Φιλιππίνες, ενώ μία Little Monster από την Ιταλία σημείωνε: «Wow! Can't wait for it!».
Και μία Σισιλιάνα πόσταρε πως πρόκειται για ένα «interesting event».
Μεγαλεία ο Μάρκος Βαμβακάρης. Και να πεις πως δεν τα αξίζει;
Αλλο όμως να εντρυφούν στο έργο του κάποιοι ρόκερ - αποκτά ξεχωριστή γοητεία.
Ο Αλεξ θα διαβάσει αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του Μάρκου που κυκλοφόρησε και στα αγγλικά με τον τίτλο «Markos Vamvakaris: Autobiography».
Να δούμε μόνο αν θα έχει προετοιμαστεί να πει και κάποιο τραγούδι - αυτό είναι που θα αξίζει περισσότερο.
«Η ιστορία του Βαμβακάρη είναι συναρπαστική» λέει ο Αλεξ, «αλλά η μουσική του είναι κάτι το μοναδικό. Οταν ακούω τα τραγούδια του, αισθάνομαι πως υπάρχει μία σύνδεση με κάτι πολύ σπουδαίο. Είναι συναρπαστικό, γιατί αποτελεί και μέρος του εαυτού μου».
Η συναυλία στο Barbican του Λονδίνου είναι μεγάλη ούτως ή άλλως, για τα ελληνικά δεδομένα φυσικά.
Την επιλογή ρεπερτορίου έκανε η Λίνα Νικολακοπούλου, τραγουδούν ο Γιάννης Κότσιρας, η Σοφία Παπάζογλου, η Εβελίνα Αγγέλου και ο γιος του Μάρκου, ο Στέλιος Βαμβακάρης. Μπουζούκι θα παίζει ο Μανώλης Πάππος και πιάνο ο Παναγιώτης Τσεβάς.
«Ολοι αυτοί που γράψανε τα ευαγγέλια δεινοπαθήσανε και πήραν τη φώτιση απ’ τον πόνο, το φόβο, τη φτώχεια, το τράβηγμα, τις εξορίες, τις αρένες και τα λιοντάρια που τους ρίχνανε οι διώκτες τους. Χοντρό το τράβηγμα του Μάρκου και μακρύς ο δρόμος προς το Γολγοθά – ίσως ο θεός της μουσικής να τον έστειλε επίτηδες στη γη των ανθρώπων για να δεινοπαθήσει και ύστερα να γράψει των τραγουδιών του το ευαγγέλιο και οι στίχοι του να μιλούν για την οδύνη της ψυχής και για τον πόθο», διαβάζουμε στο βιβλίο του Μάνου Τσιλιμίδη «Ο Αγιος Μάγκας – Ο Στέλιος Βαμβακάρης μιλάει για τον πατέρα του» (εκδόσεις Κάκτος).
Ο πατριάρχης του ρεμπέτικου, με την περίφημη «Φραγκοσυριανή». Αυτός που έγραψε το «Χαράματα η ώρα τρεις θα 'ρθω να σε ξυπνήσω», το «Μια φούντωση μια φλόγα έχω απόψε στην καρδιά», το «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν σαν τα λούλουδα του κάμπου». Αυτός που επέβαλε το τραγούδι με μπουζούκι στην ελληνική δισκογραφία - οι δικές του ηχογραφήσεις ήταν που οδήγησαν στην ευρεία αποδοχή του ρεμπέτικου.
Φύγαμε για Λονδίνο. Να ακούσουμε Μάρκο Βαμβακάρη στη μητρόπολη της ευρωπαϊκής μουσικής. Ταιριάζει, ταιριάζει, μη νομίζετε.
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...