28 Μαΐ 2015

Διεθνής διάκριση του προγράμματος με τις στέρνες σε Κυκλάδες-Δωδεκάνησα

Σημαντική διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό έλαβε πρόγραμμα συλλογής ομβρίων υδάτων στα ελληνικά νησιά. Το πρόγραμμα, που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, ήταν η μόνη συμμετοχή εκτός Ασίας στον τελικό και κατέλαβε τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 115 προγράμματα από όλο τον κόσμο.


Το πρόγραμμα εστιάζει στην αναβίωση, με σύγχρονα μέσα, των δεξαμενών συλλογής ομβρίων υδάτων (οι γνωστές σε όλους στέρνες) σε δημόσια κτίρια. Ξεκίνησε το 2008 από τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership- Meditettanean (GWP-Med) με την υποστήριξη ιδιωτικής εταιρείας (Coca-Cola 3E). Στο πλαίσιο του προγράμματος, που έχει φθάσει σε 28 νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, έχουν εγκατασταθεί ή επισκευαστεί 50 συστήματα συλλογής ομβρίων υδάτων και 3 μονάδες παραγωγής πόσιμου νερού, που εξοικονομούν ετησίως 62,4 εκατ. λίτρα νερό.

Το πρόγραμμα, λοιπόν, συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του World Water Showcase στη Νότια Κορέα, στο πλαίσιο του 7ου Παγκοσμίου Φόρουμ για το Νερό. Οπως ανακοινώθηκε χθες, η ελληνική συμμετοχή τιμήθηκε με τη δεύτερη θέση από διεθνή επιτροπή ειδικών, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε 115 ανάλογα προγράμματα από την Ινδία, τη Νότια Κορέα, το Μπανγκλαντές, την Ινδονησία και άλλες χώρες.

«Η διάκριση αυτή μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους, καθώς αποτελεί απόδειξη της διεθνούς αναγνώρισης τόσο της πρακτικής συνεισφοράς του προγράμματος στην ασφάλεια των υδατικών πόρων και την προσαρμογή των νησιών μας στην κλιματική αλλαγή, όσο και της δυνατότητας που προσφέρει για τη μεταφορά της τεχνογνωσίας σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ζητήματα λειψυδρίας, εντός και εκτός Μεσογείου, θέτοντας  τις βάσεις για ένα ευρύτερο παράδειγμα διαχείρισης των μη συμβατικών υδατικών πόρων», δήλωσε ο καθηγητής κ. Μιχαήλ Σκούλλος, πρόεδρος  του  GWP-Med.


Πέρυσι μέσω του προγράμματος, μεταξύ άλλων, εγκαταστάθηκαν δύο υπόγειες δεξαμενές συλλογής ομβρίων υδάτων στο Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο των Λειψών, καθώς και στο Δημοτικό Σχολείο Αλίντων στη Λέρο, αποκαταστάθηκε το σύστημα συλλογής ομβρίων υδάτων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Πλάκας στην Πάτμο, ενώ εγκαταστάθηκε εφεδρική δεξαμενή στο ταχυδιυλιστήριο της λιμνοδεξαμενής της Αστυπάλαιας.
Να σημειωθεί ότι η δημιουργία των υδατοδεξαμενών αξιοποιήθηκε από τους εκπαιδευτικούς των νησιών σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μαθητών και προβλήθηκε στις τοπικές κοινωνίες. Στόχος ήταν η προβολή βιώσιμων μεθόδων για την ενίσχυση της διαθεσιμότητας του νερού σε τοπικό επίπεδο, η ευαισθητοποίηση του κοινού και η εκπαίδευση των νέων για τη σωστή διαχείριση του νερού.
kathimerini.gr
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...