21 Μαΐ 2015

630 υποψήφιοι στις Κυκλάδες

Τις απόψεις τους για την προστασία και αξιοποίηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς κλήθηκαν να εκθέσουν οι υποψήφιοι των φετινών Πανελληνίων εξετάσεων, οι οποίοι διαγωνίστηκαν χθες στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι 105.000 μαθητές που διεκδικούν μία από τις 68.000 θέσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξετάστηκαν πάνω σε κείμενο του ομότιμου καθηγητή αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλη Λαμπρινουδάκη για την Πολιτιστική Κληρονομιάς μας και στη συνέχεια συνέταξαν μία ομιλία για το ίδιο αντικείμενο.

Στην έκθεσή τους, ανέπτυξαν τους λόγους για τους οποίους πρέπει το ευρύ κοινό να πλησιάσει και να γνωρίσει τους χώρους και τα μνημεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, καθώς και τις δραστηριότητες με τις οποίες οι πολίτες και ειδικότερα οι νέοι θα εξοικειωθούν με αυτά. Σημειώνεται ότι η επιλογή του θέματος δεν ήταν διόλου τυχαία, δεδομένης της χθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων η οποία συνέπεσε με την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων. Το μήνυμα της επετείου ήταν να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”. Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 2 Ιουνίου, με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 17 έως και 24 Ιουνίου.

Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr (link is external) και στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου www.sch.gr (link is external).

 Ανακοίνωση των βαθμών το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου

 Οι βαθμοί των υποχρεωτικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Για την ηλεκτρονική υποβολή του δελτίου τους απαιτείται προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password), το οποίο θα αποκτήσουν από το Λύκειό τους, μετά τις 15 Ιουνίου. Η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται μετά τις 20 Αυγούστου. Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας ευχήθηκε στους υποψηφίους “καλή επιτυχία και επίτευξη των στόχων τους”. Επιπλέον, τους υπενθύμισε ότι οι εξετάσεις “είναι ένας ειρηνικός αγώνας και όχι μια μάχη, όπως λανθασμένα λέγεται”, οι οποίες τους προσφέρουν την ευκαιρία να κατοχυρώσουν το αποτέλεσμα της μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας τους. “Σε αυτή την σημαντική παράμετρο συνηγορεί ότι τα θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας εξασφαλίζουν την επιτυχία αυτών που προσπάθησαν περισσότερο, χωρίς να περιορίζουν τις θέσεις των εισακτέων. Συνεπώς η απόλυτη βαθμολογία από μόνη της δεν αντανακλά επιτυχία ή μη” σημειώνει η ηγεσία του Υπουργείου, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για ύπαρξη άγχους.

Τα εξεταστικά κέντρα στις Κυκλάδες 

Υπογραμμίζεται ότι στις Κυκλάδες υπάρχουν 17 εξεταστικά κέντρα, στα οποία διαγωνίστηκαν χθες 630 υποψήφιοι του Νομού. Το ποσοστό αποχής από τις εξετάσεις κυμαίνεται γύρω στο 1%. Εξεταστικά κέντρα λειτουργούν στη Σύρο, στην Τήνο, στη Μύκονο, στην Πάρο, στη Νάουσα, στην Άνδρο, στο Γαύριο, στην Κύθνο, στην Κέα, στην Αμοργό, στη Θήρα, στην Ίο, στην Φολέγανδρο, στη Μήλο, στη Σίφνο και στη Νάξο, όπου μεταξύ άλλων διαγωνίζονται μία μαθήτρια από τη Δονούσα και δύο ακόμα μαθητές από το Κουφονήσι. Οι μετακινήσεις των μαθητών και των οικείων τους χρηματοδοτούνται από το ελληνικό κράτος. Επιπλέον, στη Σύρο υπάρχει και ειδικό εξεταστικό κέντρο για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες τόσο από το νησί, όσο και από τις υπόλοιπες περιοχές των Κυκλάδων. Τις επόμενες ημέρες, οι μαθητές θα διαγωνιστούν στην ιστορία, στα μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής, στη βιολογία, στη φυσική, καθώς και σε μαθήματα που αναφέρονται στον τεχνολογικό κύκλο, ενώ σήμερα ξεκινά η εξεταστική περίοδος και για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων.

 “Ευχόμαστε οι μαθητές να καθίσουν με περίσκεψη και σοβαρότητα να αντιμετωπίσουν το πρόγραμμα των πανελληνίων και να επιτύχουν”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Μιχαλόπουλος, διευκρινίζοντας ότι την επόμενη χρονιά, ο τρόπος εξέτασης θα είναι διαφορετικός, καθώς οι μαθητές θα διαγωνίζονται σε λιγότερα μαθήματα. Σχετικά με τη φετινή χρονιά, επεσήμανε ότι τα προβλήματα ήταν λιγότερα, δεδομένου ότι δεν υπήρχε έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ άκρως θετική ήταν και η λειτουργία καινούριων μονάδων επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως το ΕΠΑΛ Σαντορίνης.
 Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...