9 Δεκ 2015

H πανεπιστημιακή ανασκαφή στη θέση «Βρυόκαστρο» της Κύθνου (Κυκλάδες)

Η
πανεπιστημιακή ανασκαφή στη θέση «Βρυόκαστρο» της Κύθνου (Κυκλάδες) άρχισε το 2002 και συνεχίζεται έως σήμερα. Είχε προηγηθεί συστηματική επιφανειακή έρευνα κατά τα έτη 1990-1995 και 2001. Η θέση ταυτίζεται με την αρχαία πόλη της «Κύθνου» της ομώνυμης νήσου των Κυκλάδων, η οποία κατοικήθηκε από τον 10o αι. π.Χ. έως και τον 6o-7o αι. μ.Χ.
Οι έως σήμερα ανασκαφές έφεραν στο φως ένα ασύλητο ιερό των αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων (Κτίριο 3). Το ιερό ανασκάφτηκε από το 2002-2006. Ο δίδυμος ναός βρέθηκε άθικτος, με όλα τα πολύτιμα ως επί το πλείστον αφιερώματα στη θέση τους. Νότια του ναού ανασκάφτηκαν δύο βωμοί καθώς και ένας εκτεταμένος «αποθέτης» που περιείχε και αυτός εκατοντάδες πολύτιμα αφιερώματα.
Από το 2009 επαναλήφθηκαν οι ανασκαφικές έρευνες. Δυτικά του ιερού άρχισε να ανασκάπτεται ένα μνημειακό ανάλημμα (Άνδηρο 4) και λίγο χαμηλότερα ένα δημόσιο κτίριο της κλασικής-ελληνιστικής περιόδου (Κτίριο 5).
Αεροφωτογραφία αρχαίας πόλης Κύθνου (Βρυόκαστρο). Φωτογραφία: Κώστας Ξενικάκης, 24/3/2014.
Παράλληλα, από το 2005 έως και το 2011 πραγματοποιήθηκε, με τη συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, υποβρύχια έρευνα και ανασκαφή στον όρμο του Μανδρακίου, το αρχαίο δηλαδή λιμάνι του Βρυοκάστρου. Αποτυπώθηκαν ολόκληρη η λιμενολεκάνη και τα κτίσματα που εντοπίστηκαν τόσο στην ακτή όσο και στον πυθμένα της θάλασσας και το 2007-09 ανασκάφτηκε ένα εξ αυτών, που πιθανώς ταυτίζεται με τμήμα του καταβυθισμένου παράκτιου οχυρωματικού τείχους. To 2008-09 η ανασκαφή της υποθεμελίωσης του προαναφερθέντος τείχους, έφερε στο φως σημαντικά μαρμάρινα γλυπτά της ρωμαϊκής περιόδου. Τέλος, το 2010-11 πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές τομές εντός της λιμενολεκάνης.
Η ανασκαφή Κύθνου πραγματοποιείται από τον Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αρχικά και έως το 2011 με τη συνεργασία, και από το 2012 κ.ε. με την εποπτεία της ΚΑ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου είναι ο καθηγητής Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν. Την ΚΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Τ. εκπροσώπησε έως το 2011 η αρχαιολόγος Βασιλική Γιαννούλη και από το 2012 έως σήμερα η αρχαιολόγος Δώρα Παπαγγελοπούλου. Διευθυντής της υποβρύχιας ανασκαφής από την πλευρά της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Τ. είναι ο Δρ Δημήτρης Κουρκουμέλης.
Πηγή : http://extras.ha.uth.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...