Γ. Χατζημάρκος: Με την παγκόσμια γλώσσα του σκίτσου, στέλνουμε στην Ευρώπη το μήνυμα του πολιτισμού και του ανθρωπισμού..
Την παγκοσμίως κοινή γλώσσα της εικόνας, του σκίτσου και της σάτιρας, επιλέγει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να στείλει το μήνυμα του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, με αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά κυρίως στο εξωτερικό.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος ανακοίνωσε σήμερα, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την διοργάνωση μια μεγάλης έκθεσης σκίτσου με θέμα το προσφυγικό, η οποία θα φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες, στο κέντρο λήψης των αποφάσεων και μάλιστα σε μια περίοδο εξαιρετικά ρευστή και κρίσιμη, όσον αφορά την διαχείριση του προσφυγικού από την Ευρώπη και τον ρόλο της Ελλάδος...
Η έκθεση θα συνδιοργανωθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, μετά από πρόταση του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Γάκη, την οποία ο κ. Χατζημάρκος αγκάλιασε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Πλαισιωμένος από τον τρεις καταξιωμένους γελοιογράφους, τον κ. Πάνο Μαραγκό πρόεδρο της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, τον κ. Μιχάλη Κουντούρη και τον κ. Βαγγέλη Παυλίδη, ο Περιφερειάρχης μίλησε σήμερα για την μεγάλη αυτή έκθεση που θα ξεκινήσει από την Ρόδο, θα μεταφερθεί στη Λέρο και το Αγαθονήσι (μια στάση με έντονο συμβολισμό λόγω του μικρού μεγέθους του νησιού και των δυσανάλογα μεγάλων προσφυγικών ροών που δέχεται), μετά στην Αθήνα, για να καταλήξει στις Βρυξέλλες, όπου είναι και ο σημαντικότερος σταθμός της.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει περίπου 100 έργα, 20 σκιτσογράφων, τα οποία θα περιληφθούν και σε λεύκωμα, ειδική έκδοση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ο επιδιωκόμενος χρόνος έναρξης της έκθεσης, βάση του αρχικού σχεδιασμού, είναι η 7η Μαρτίου 2016. Η έκθεση, σε κάθε σταθμό της, θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις, με στόχο να γίνει επί της ουσίας συζήτηση για την μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.
«Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη να στείλουμε τα δικά μας μηνύματα. Στόχος μας είναι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, η οποία διαμορφώνεται, με εμάς απόντες. Και εδώ πρέπει να παρέμβουμε» ανέφερε ο Περιφερειάρχης , αφού ευχαρίστησε την Λέσχη για την προσφορά των σκίτσων των μελών της και πρόσθεσε:
«Η συζήτηση που επιδιώκουμε να ανοίξουμε, σε κάθε τόπο όπου θα βρεθεί η έκθεση αυτή, έχει να κάνει με πολύ βασικές αξίες του πολιτισμού και του ανθρωπισμού μας, αξίες πάνω στις οποίες δομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις συμπεριφορές πολλών μελών της, τίθενται σε αμφισβήτηση. Η Ελλάδα, τα νησιά μας, πρέπει να στείλουμε το μήνυμα με όλους τους δυνατούς τρόπους και να βάλουμε την συζήτηση στην βάση που εμείς οι νησιώτες, που ζούμε καθημερινά το πρόβλημα, οφείλουμε να βάλουμε. Η Ευρώπη του Διαφωτισμού είναι ένα όνειρο που δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε. Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να το εγκαταλείψουμε εμείς οι Έλληνες Η Περιφέρειά μας έχει σταθεί με πολύ μεγάλη ευπρέπεια, αξιοπρέπεια και πίστη στις αρχές του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου, απέναντι στο πολύ μεγάλο αυτό ζήτημα. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για τους νησιώτες μας, τα αντανακλαστικά και τις αντιδράσεις τους. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις με κανένα τρόπο δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν τον λαό μας. Είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα».
Ο κ. Πάνος Μαραγκός, πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την ένθερμη υποστήριξή του, όσο και τον βουλευτή κ. Δημήτρη Γάκη, λέγοντας ότι η έκθεση αυτή, με τις προδιαγραφές που τίθενται, είναι ό,τι πιο σημαντικό έχει κάνει η Λέσχη τα τελευταία χρόνια.
«Εμείς οι μάχιμοι σκιτσογράφοι, μέσα από την δουλειά μας, παίρνουμε ούτως ή άλλως σαφή θέση απέναντι σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Δεν το αντιμετωπίζουμε επιδερμικά, ακουμπάμε την ουσία του. Είναι ευτυχής συγκυρία που ο Περιφερειάρχης αγκάλιασε με ενθουσιασμό αυτήν την προσπάθεια, κάτι που μόνοι μας δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε και τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Θέλουμε να στηρίξουμε τους νησιώτες που με αυταπάρνηση δείχνουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και ταυτόχρονα να στείλουμε ένα μήνυμα στο εξωτερικό, που μέσω της διεθνούς γλώσσας του σκίτσου μπορεί να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό από κάθε άλλη μορφή παρέμβασης» ανέφερε.
Ο κ. Βαγγέλης Παυλίδης ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή έκθεση, για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που δεν έχει τίποτα το γελοίο ή το αστείο Υπό την έννοια αυτή δεν είναι μια έκθεση γελοιογραφίας, αλλά μια έκθεση σκίτσου. «Ευτυχώς για μας τους γελοιογράφους, η κοινωνία μας αναγνωρίζει το δικαίωμα να λέμε πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν να πουν. Μέσα από την έκθεση αυτή, το ευρύτερο κοινό θα μπορεί να δει το προσφυγικό πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση» ανέφερε και δήλωσε με την σειρά του ευτυχής που το έργο των σκιτσογράφων βρήκε συμπαραστάτη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
«Είναι πολύ τιμητικό για μένα να νιώθω ότι χρησιμοποιείται η δουλειά μου για ένα τόσο σοβαρό σκοπό», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Κουντούρης.
«Ελπίζω τα σκίτσα μας να γίνουν το μέσο που θα στείλει προς τα έξω και θα μεγεθύνει το μήνυμα των νησιωτών, που με ηρωισμό παλεύουν αυτό το πρόβλημα τους τελευταίους μήνες. Τα έργα μας είναι ένας διάλογος πάνω σε όλες τις διαστάσεις του προσφυγικού και θα παρακαλέσω τους συναδέλφους, αυτός ο διάλογος να είναι όσο πιο έντονος γίνεται. Ανυπομονώ να ξεκινήσει η έκθεση και να ταξιδέψει στα νησιά, ανυπομονώ να δω τις αντιδράσεις της Ευρώπης όταν ταξιδέψει στις Βρυξέλλες. Το μήνυμα είναι πολύ ισχυρό και για αυτό η γελοιογραφία και η σάτιρα στοχοποιούνται τα τελευταία χρόνια. Εντυπωσιαζόμαστε κι εμείς οι ίδιοι με την δύναμη που έχει το σκίτσο, ως παγκόσμια γλώσσα. Είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε οι Έλληνες σε όλους τους υπόλοιπους, κυρίως Ευρωπαίους, σε μια γλώσσα που την μιλάμε όλοι, την γλώσσα της εικόνας και της σάτιρας» κατέληξε.
Πηγή :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου