12 Φεβ 2016

Εξ’ αποστάσεως επιμόρφωση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων

Μ ε επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών από τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου διεξάγονται τα τελευταία πέντε χρόνια τα δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων με τη χρήση τεχνικών και μεθόδων εξ’ αποστάσεως. Η αξιόλογη πρωτοβουλία της μικρής ομάδας εκπαιδευτικών από το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Κυκλάδων με υπεύθυνο τον Νίκο Τζιμόπουλο, όχι μόνο έτυχε θερμής αποδοχής από τους εκπαιδευτικούς, αλλά απέδωσε και καρπούς κατά την υλοποίησής τους, καθώς μεγάλος είναι ο αριθμός εκείνων που ήδη εφαρμόζουν στην τάξη αυτά που έχουν διδαχθεί. Οι υπηρεσίες παρέχονται εθελοντικά και βασίζονται στην αξιοποίηση των τεχνολογιών του διαδικτύου. Στο διάστημα λειτουργίας του προγράμματος, έχει δημιουργηθεί μια Κοινότητα Πρακτικής 2.000 εκπαιδευτικών, που στοχεύει στην επιμόρφωσή τους στην αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας στη διδασκαλία των μαθημάτων τους. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι κάθε δύο χρόνια πραγματοποιείται στην Ερμούπολη Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπαιδευτικών, σχετικά με την «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη.

 Υψηλής ποιότητας υπηρεσίες

 Η φιλοσοφία των ξ’ αποστάσεως σεμιναρίων στηρίζεται κυρίως στην πράξη και λιγότερο στη θεωρία, με μικρές και πολλές δραστηριότητες, ενώ το εκπαιδευτικό υλικό αξιολογείται διαρκώς και επικαιροποιείται από τους επιμορφωτές. Οι υψηλές βαθμολογίες των εκπαιδευόμενων είναι ανάλογες της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών του ΚΕΠΛΗΝΕΤ, το οποίο πρωτοτυπεί και συστήνει νέες μεθόδους, όπως η χρήση της open-source πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας OpenSim, που υποστηρίζει την δημιουργία εικονικών κόσμων. Μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, δημιουργήθηκε ένα επιμορφωτικό νησί, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας. Η κάθε αίθουσα περιέχει τρία εργαλεία (Webbrowser, πίνακα παρουσιάσεων και εργαλείο συνεργατικής επεξεργασίας κειμένου βασισμένο στα google docs). Ο κάθε επιμορφούμενος αρχικά επιλέγει ένα από τα οκτώ έτοιμα avatars που υπάρχουν όπως επίσης και την ενδυμασία του. Μέσα στον εικονικό κόσμο μπορεί να επιλέξει να περιηγηθεί περπατώντας, τρέχοντας, πετώντας ή με τηλεμεταφορά. Η επικοινωνία γίνεται με μικρόφωνο, ενώ ο κάθε επιμορφούμενος μπορεί να συμμετέχει ενεργά σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος χρησιμοποιώντας εργαλεία που του επέτρεπαν π.χ. να σηκώσει το χέρι του, να επικοινωνήσει με chat, να ψηφίσει, να γράψει κάτι στον κοινόχρηστο πίνακα ή να μετακινηθεί.

 Εκπαίδευση μαθητών στην ασφαλή χρήση διαδικτύου

 Σύμφωνα με τον κ. Τζιμόπουλο η πλατφόρμα OpenSim πρόκειται να αξιοποιηθεί στο προσεχές διάστημα (1/3/2016 έως 30/05/2016) και για την επιμόρφωση των μαθητών. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί μια εικονική τάξη, στην οποία οι μαθητές θα παρακολουθήσουν το επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση μαθητών στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου» στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης. Το σεμινάριο θα απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ - Στ΄ τάξης δημοτικών σχολείων και κυρίως στα μονοθέσια και διθέσια σχολεία των μικρών νησιών και θα καταλαμβάνει μία διδακτική ώρα την εβδομάδα, στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων ασφαλής χρήσης του διαδικτύου, καθώς και στη διεύρυνση της κοινωνικοποίησης και μάθησης των μαθητών που φοιτούν στα μικρά και απομακρυσμένα σχολεία μέσα από τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα εξοικειωθούν με τις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης και την εργαλειακή- εκπαιδευτική χρήση του υπολογιστή και του διαδικτύου, θα κατανοήσουν τις προκλήσεις του διαδικτύου και την ορθή διαχείρισή τους και θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να αλληλεπιδράσουν με μαθητές και εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων και περιοχών.
 Συμμετοχές από 44 νησιά της Ελλάδας 

 Σημειώνεται ότι τα σεμινάρια του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων παρακολουθούν εκπαιδευτικοί από 44 νησιά της Ελλάδας, μεταξύ αυτών, η Αμοργός, η Άνδρος, η Αντίπαρος, η Δονούσα, η Ηρακλειά, η Θήρα, η Θηρασιά, η Ίος, η Κέα, το Κουφονήσι, η Κύθνος, η Μήλος, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Σύρος, η Σέριφος, η Σίφνος, η Σχοινούσα, η Τήνος και η Φολέγανδρος. Για την ασύγχρονη επικοινωνία χρησιμοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα Moodle. Το ελεύθερο αυτό λογισμικό διαχείρισης εκπαιδευτικού περιεχομένου (Course Management System) χρησιμοποιείται για την παραγωγή διαδικτυακών μαθημάτων. Από την άλλη, για την σύγχρονη επικοινωνία, αξιοποιήθηκε η open-sourceπλατφόρμα τηλεδιάσκεψης BigBlueButton, η οποία υποστηρίζει πολλαπλούς χρήστες με χρήση εικόνας και ήχου. Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του ΚΕΠΛΗΝΕΤ, κ. Τζιμόπουλος κατέθεσε σαφές ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία έχει καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία Κέντρου Τηλεκπαίδευσης στις Κυκλάδες για τη θεσμοθέτηση της καλής πρακτικής. 

Συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων

 Αξίζει να τονιστεί ότι, μεταξύ άλλων, το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Κυκλάδων σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων (ΣΣΝ) και άλλους φορείς υλοποίησε σεμινάριο για τις «Διαφυλικές σχέσεις και τον ιό HPV» το οποίο παρακολούθησαν 100 επιμορφούμενοι (εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας). Επιπλέον, εντός του τρέχοντος μηνός ολοκληρώνεται το σεμινάριο «Σχολική Βία & Εκφοβισμός (Bullying)», συνολικής διάρκειας δέκα εβδομάδων, το οποίο υλοποιείται εξ’ αποστάσεως με τη χρήση της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης Moodle και τη συμμετοχή 350 επιμορφούμενων. Η επιμόρφωση απευθύνεται σε Σχολικούς Συμβούλους και σε όλους τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων και Δωδεκανήσου που δεν ολοκλήρωσαν την επιμόρφωση ως μέλη ΟΔΠ (Ομάδων Διαχείρισης Πρόληψης), και γενικότερα σε όσους ενδιαφέρονται
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...