1 Αυγ 2018

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, επεκτείνει τη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου στην Τήνο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των κοινωνικών δομών της

Με σκοπό να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες, που παραμένουν αυξημένες στα νησιά της, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενισχύει τις υποστηρικτικές δομές της και επεκτείνει τη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, με την ίδρυση ενός ακόμη παραρτήματος. 

 Με στόχο να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων και οικογενειών, η Περιφέρεια, μετά την Σύρο, προχωρά στην ίδρυση παραρτήματος του Κοινωνικού Παντοπωλείου και στο νησί της Τήνου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων. 

Την ίδρυση του παραρτήματος ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, μετά από εισήγηση του Εντεταλμένου Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων, Ιωάννη Γιαγιά, λόγω των αυξημένων αιτήσεων ατόμων για εγγραφή τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. 

 Το υπό ίδρυση παράρτημα θα στεγαστεί στο κτίριο της πρώην Εκκλησιαστικής Σχολής Τήνου, μετά από την παραχώρησή του από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, Αρχιερατική Περιφέρεια Νήσου Τήνου και θα διέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας που διέπει και το Κοινωνικό Παντοπωλείο Σύρου. 

 Σκοπός της δράσης του Κοινωνικού Παντοπωλείου, είναι η στήριξη άπορων οικογενειών και ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και η μέχρι σήμερα συνεισφορά του, στα νησιά όπου λειτουργούν παραρτήματά του, κρίνεται πολύ σημαντική, στην ανακούφιση εκείνων έχουν καταφύγει σ' αυτό, για να καλύψουν βασικές ανάγκες τους. 

 Η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης της κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σκοπό έχει τη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, την καταπολέμηση της φτώχειας, την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, του πνεύματος κοινωνικής αλληλεγγύης, την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, πολιτών και φορέων και την ανάπτυξη κοινωνικής συνείδησης, προσφοράς και αλληλοϋποστήριξης. 

 Απώτερος σκοπός της δράσης του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους κατοίκους των νησιών μέσω του οποίου θα καλύπτονται με διακριτικότητα και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, βασικές βιοτικές ανάγκες, αλλά και ανάγκες εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, ψυχαγωγίας, ιατρικές κ.α. με προσανατολισμό πάντα την στήριξη αυτών των οικογενειών, ώστε το συντομότερο δυνατό να μπορέσουν να καλύπτουν μόνες όλες τους τις ανάγκες.

 Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου, διανέμονται δωρεάν, τουλάχιστον μία φορά το μήνα, τρόφιμα και άλλα είδη οπωροπαντοπωλείου, απαραίτητα σε κάθε νοικοκυριό, σε οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα, που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη στήριξης. Επίσης, διατίθενται, αν υπάρχουν, είδη ένδυσης, υπόδησης, είδη σπιτιού κ.α. 

Οι ποσότητες των προϊόντων που προσφέρονται στους δικαιούχους, είναι ανάλογες με τη διαθεσιμότητα που έχει το Κοινωνικό Παντοπωλείο και σε κάθε περίπτωση ανάλογη με τα μέλη της κάθε οικογένειας. 

 Οι ωφελούμενοι εντάσσονται στους καταλόγους μετά από αίτησή τους στη Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας, βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, αφού προηγηθεί κατ΄ οίκον κοινωνική έρευνα από τους Κοινωνικούς Λειτουργούς της Δ/νσης για την διαπίστωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

 Πηγή : https://www.grafida.net

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...