14 Αυγ 2018

«Επάτησε ο Αύγουστος , η άκρα του χειμώνα».

Τα ξακουστά Σερφιώτικα  πανηγύρια δίνουν ζωή στην πολιτιστική μας κληρονομιά και μας θυμίζουν την όμορφη, γιορτινή πλευρά της ζωής. Αν, λοιπόν, ο δρόμος των διακοπών σας σάς φέρει προς το νησί μας , φροντίστε να μην τα χάσετε.

Η Χάρη της Παναγιάς , η Κοίμηση της στις 15 είναι το δεύτερο Πάσχα της Ελλάδας ολόκληρης. Αν και εγκαταλείπει τα εγκόσμια, η ίδια θέλησε να καλέσει γνωστούς κι αγαπημένους φίλους και συνοδοιπόρους της γύρω από την νεκρική κλίνη , να κλείσει τα μάτια και να «κοιμηθεί» . 

Κανείς να μην κλάψει τούτη τη μέρα, έτσι ήθελε, γιατί η θύμηση θα μενε και μένει πάντα στο μυαλό και την ψυχή. 

Όλος ο κόσμος Την γιορτάζει , απ άκρη σ άκρη ο Χριστιανισμός, η Ελλάδα πανηγυρίζει την Χάρη της. Και αμέσως την επόμενη μέρα όλος ο κόσμος ανάστατος πάλι. 

Τα σταφύλια είναι πια ώριμα κι είναι η ώρα που θα αρχίσει ο « πόλεμος του θέρους». 

Η πιο μεγάλη αγροτική φιέστα, η πιο πολυπόθητη ώρα για τον γεωργό. Κι είναι βιαστικοί , να τα μαζέψουν, να απλώσουν την σταφίδα, γιατί ο σοφός λαός όσο κι αν αγαπάει τον Αύγουστο , τον φοβάται και χαρακτηριστικά λέει : «Επάτησε ο Αύγουστος , η άκρα του χειμώνα». 

 Τα πανηγύρια του νησιού μας  είναι από τους πιο αντιπροσωπευτικούς τρόπους για να ανακαλύψεις την ψυχή του νησιού . Λιτανείες με θρησκευτική ευλάβεια, λαϊκό θέαμα με γλέντια και χαρές στην κεντρική εκκλησία του χωριού και τα ξωκλήσια, παραδοσιακά μαγειρέματα και φαγοπότι κάτω από τον έναστρο ουρανό και απέραντο γαλάζιο …

Τα ήθη και τα έθιμα του νησιού μας καλά κρατούν!


Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...