Οινοποιείο Χρυσολωρα στη Σεριφο. φωτο Γιάννης Σπιλάνης
Απο φέτος επισκέψιμο σε ένα ιδιαίτερο κυκλαδίτικο τοπίο με μοναδική θέα και καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα.
Και πάνω από όλα εξαιρετικό κρασί βασισμένο στη τοπική ποικιλία "σερφιώτικο" με παλιά κλήματα και παραδοσιακές τεχνικές. Με ένα σύγχρονο οινοποιείο που επιτρέπει να "μεταφράσει" την εξαιρετική πρώτη ύλη σε ένα "δυνατό" κρασί.
Στη συζήτηση που είχαμε με τον Χρήστο μας ανέφερε πέρα από πολλές λεπτομέρειες για την όλη διαδικασία και 2 προβλήματα που συνδέονται με την αγορά εργασίας.
φωτο Rodolphe Alves
Την αδυναμία χρησιμοποίησης συνταξιούχων αγροτών - μαστόρων στη καλλιέργεια του κρασιού- για να διδάξουν στη πράξη τους νεότερους τα μυστικά τους και την απροθυμία εργατών να δουλέψουν στα αμπέλια γιατί τα αγροτικά ένσημα δεν προστίθενται στα "εργατικά" ( δηλαδή με την παλιά ορολογία ΟΓΑ και ΙΚΑ δεν συνδυάζονται).
Στα μικρά νησιά της πολυαοασχολησης μπορεί να υπάρξει κάποια λύση;
Η παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα και ειδικά στα νησιά είναι μια παλιά παράδοση που πρέπει να διατηρηθεί για κοινωνικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.
Γιάννης Σπιλάνης
Αναπληρωτής Καθηγητής στην εταιρεία University of the Aegean
Mε απόφαση της Υπουργού Τουρισμού, κας Έλενας Κουντουρά, και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ευάγγελου Αποστόλου, ορίστηκαν εκ νέου οι τεχνικές και οι ειδικές προδιαγραφές λειτουργίας των οινοτουριστικών επιχειρήσεων και θεσπίζεται νέο Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου (ΣΕΟ), η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (3233 /07-08-2018).
Μέσω της συγκεκριμένης απόφασης αναβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών οινοτουρισμού στην Ελλάδα, με τις οποίες εμπλουτίζεται το τουριστικό προϊόν και οι οποίες αποτελούν από μόνες τους κίνητρο για επίσκεψη σε νέους προορισμούς, προσφέροντας στον επισκέπτη μία αυθεντική θεματική τουριστική εμπειρία.
Πιο ειδικά, επανακαθορίζεται η διαδικασία χορήγησης του σήματος του επισκέψιμου οινοποιείου από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού, με επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Το ΣΕΟ χορηγείται εντός 28 ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης και του συνόλου των δικαιολογητικών και ισχύει για 5 έτη από την έκδοσή του.
Επίσης, προβλέπεται η τήρηση από το Υπουργείο Τουρισμού ειδικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Οινοτουριστικών Επιχειρήσεων, όπου καταχωρούνται όλοι οι κάτοχοι ΣΕΟ.
Τέλος, ορίζεται νέα μορφή και τύπος του Σήματος Επισκέψιμου Οινοποιείου (WINERY OPEN TO THE PUBLIC) που θα χορηγείται εφεξής στις οινοτουριστικές επιχειρήσεις:
Τέλος, ορίζεται νέα μορφή και τύπος του Σήματος Επισκέψιμου Οινοποιείου (WINERY OPEN TO THE PUBLIC) που θα χορηγείται εφεξής στις οινοτουριστικές επιχειρήσεις:
Πηγή : https://www.koinignomi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου