12 Δεκ 2018

Οι Αναπτυξιακές δυνατότητες του νησιού σήμερα από τη Λαϊκή Συσπείρωση Σερίφου

Συγκέντρωση-συζήτηση με θέμα τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Σερίφου, οργάνωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Σερίφου.

 Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2018, στην αίθουσα των Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας, παρουσία δεκάδων συμπατριωτών μας που διαμένουν στο Λεκανοπέδιο. 

Την σχετική εισήγηση παρουσίασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σερίφου και τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο συμπατριώτης μας Γιάννης Γούναρης, διαχειριστής της ιστοσελίδας SERFANTO, ο οποίος ανοίγοντας τη συζήτηση τόνισε ότι οι προσεχείς δημοτικές εκλογές θα γίνουν με το νέο θεσμικό πλαίσιο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, με το σύστημα της απλής αναλογικής και έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιος θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος στο νησί.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ»

 Ξεκινώντας ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ενημέρωσε ότι παρόμοια συζήτηση θα πραγματοποιηθεί και στη Σέριφο για να μπορέσουν και οι τοπικοί φορείς του νησιού να ενημερωθούν η και να παρέμβουν αν το θελήσουν.

 Εδώ και ένα χρόνο περίπου, ταυτόχρονα με το θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης έχουμε αρχίσει με συγκεντρώσεις και περιοδείες να προετοιμαζόμαστε για την «επόμενη μέρα» δηλαδή, να παρουσιάζουμε τις θέσεις μας και την πολιτική που θα ακολουθήσουμε αν ο λαός του νησιού μας επιλέξει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές να διοικήσουμε το Δήμο. 

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα αναφερθώ σήμερα, στην κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο, δεδομένου ότι την έχουμε επαρκώς αναλύσει μέσα από τις επαφές μας με το λαό του νησιού, αλλά και μέσα από την ιστοσελίδα της παράταξης μας. Αν κάποιος έχει κάποιο σχετικό ερώτημα ευχαρίστως να απαντήσουμε στην διάρκεια της συζήτησης τόνισε ο Θ.Χρυσολωράς.

 ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΜΑΣ Η ΙΣΟΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ 

 Σήμερα ανοίγουμε τη συζήτηση, είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, προκειμένου να καταλήξουμε και να διεκδικήσουμε έργα και πολιτικές που είναι απαραίτητες για να υπάρχει δουλειά, εισόδημα και ζωή στο νησί, πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες που θα συμβάλει και στην ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα και στα μειονεκτήματα του νησιού, αλλά και στη κοινωνικοοικονομική διάρθρωση. 

Παραθέτοντας στοιχεία από τις απογραφές του 1981, του 2011,αλλά και από στοιχεία που έχει συλλέξει η Λαϊκή συσπείρωση, από επιτόπια έρευνα στο νησί, είπε ότι μέσα σε 40 χρόνια από την «μονοκαλλιέργεια» των μεταλλείων πήγαμε στην «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού. 

Τα τελευταία 40 χρόνια με το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε στο νησί ο πρωτογενής τομέας συρρικνώθηκε επικίνδυνα, συμβάλλοντας και στην οικολογική υποβάθμιση του νησιού. 

Από τα στοιχεία που παρατέθηκαν ως προς την απασχόληση. Με εξαίρεση 150 θέσεις εργασίας που υπάρχουν στον δημόσιο τομέα, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και σε ορισμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν «σίγουρες» ο υπόλοιπος παραγωγικός πληθυσμός του νησιού είναι σε καθεστώς καλοκαιρινής εποχικής υποαπασχόλησης, πολυαπασχόλησης και αυτοαπασχόλησης. 

Έτσι όπως είναι διαμορφωμένα σήμερα τα πράγματα στο νησί και προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, ως προς την βιώσιμη ανάπτυξη και την απασχόληση, η επόμενη Δημοτική Αρχή που θα προκύψει θα πρέπει να κινηθεί σε τρείς βασικούς άξονες. 

1. Την βελτίωση και συντήρηση των υποδομών προκειμένου να υποστηριχτούν, οι υπάρχουσες τουριστικές επιχειρήσεις (Λιβάδι-Χώρα-Λιβαδάκια).

 2. Έργα και πολιτικές που θα βοηθάνε την επέκταση της τουριστικής ανάπτυξης, σε άλλες περιοχές του νησιού αλλά και σε άλλες μορφές τουρισμού που ταιριάζουν στη Σέριφο, προκειμένου να αρχίσει σιγά-σιγά η πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου (πχ. Υπαίθριο Μεταλλευτικό Μουσείο). 

 3. Έργα και πολιτικές που θα δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα στο νησί, για να υπάρχει πρόσθετο εισόδημα και ισόρροπη ανάπτυξη στο νησί. 

 ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

 Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο επικεφαλής της Λ.Σ. στον πρωτογενή τομέα του νησιού.

 Για τη Μελισσοκομία είπε ότι βρίσκεται σε ανοδική πορεία. 
Υπάρχουν στο νησί 27 μελισσοκόμοι (1βιολογικής παραγωγής) που διαθέτουν 1.000 κυψέλες, με ικανοποιητική ετήσια παραγωγή μελιού εξαιρετικής ποιότητας. 

Το συνεταιριστικό συσκευαστήριο μελιού που ήδη λειτουργεί θα δώσει επί πλέον ώθηση στην ανάπτυξη της μελισσοκομίας στο νησί και σε όσους ασχολούνται με αυτήν.

 Για τη Ελαιοκομία τόνισε ότι και αυτός ο τομέας θα έχει ανοδική πορεία δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει και φυτευθεί στο νησί γύρω στις 5.000 νέα ελαιόδεντρα. Σε συνδυασμό δε με την λειτουργία σύγχρονου ελαιοτριβείου στο νησί θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της ελαιοκομίας. 

Ο κλάδος της αμπελοκαλλιέργειας-οινοποιίας με την κατασκευή και λειτουργία του Οινοποιίου δίνει διέξοδο στην παραγωγή των μικροαμπελουργών του νησιού. 

Η βελτίωση δε της οδικής πρόσβασης θα βοηθήσει στην επισκεψιμότητα για όσους ενδιαφέρονται. 

Το φύτεμα νέων συστηματικών αμπελώνων φαίνεται πλέον εφικτή. 
 Στην κτηνοτροφία υπάρχουν δυσκολίες δεδομένου ότι δεν έχει λειτουργήσει ακόμα το Δημοτικό σφαγείο, το οποίο έχει παραληφθεί από το 2010. 
Επίσης η έλλειψη τυροκομείου είναι μια ακόμα δυσκολία για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Στο νησί υπάρχουν μόνο 2 αδειοδοτημένες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. 

Για την παραγωγή οπωροκηπευτικών αναφέρθηκε ότι υπάρχει προοπτική δεδομένου ότι από τα 13.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα που υπάρχουν στο νησί, καλλιεργούνται μόνο τα 450 στρέμματα. 

ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

 Αναφερόμενος στις προτάσεις ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης είπε ότι αυτές θα διαμορφωθούν και οριστικοποιηθούν, μετά από παρόμοια συζήτηση που θα οργανωθεί και πραγματοποιηθεί στη Σέριφο. Δίνοντας το στίγμα παρέθεσε ορισμένες ενδεικτικές από τις προτάσεις όπως: 

1. Βελτίωση υποδομών, υπηρεσιών για τις περιοχές που έχουν ήδη αναπτυχθεί τουριστικά, Χώρα ,Λιβάδι, Λιβαδάκια. (Ύδρευση, Αποχέτευση, Σκουπίδια, Χώροι στάθμευσηςκ.λ.π.).  

1. Ανάπλαση παραλίας του Λιβαδιού-Λύση στο θέμα του Αυλόμωνα.

 2. Ανάπλαση πλατείας Μήλων στη Χώρα. 

3. Ξεκαθάρισμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην ευρύτερη περιοχή Μ.Λιβαδιού για να ανοίξει ο δρόμος αναβάθμισης της περιοχής (υπαίθριο Μεταλλευτικό μουσείο κ.λ.π.). 

4. Δίκτυο αγροτικών δρόμων-δρόμων πυρόσβεσης. 

5. Δημιουργία Υπηρεσία Άρδευσης που θα αξιοποιήσει τις δεκάδες διάσπαρτες παραδοσιακές πηγές του νησιού. Τη διαχείριση των νερών των ρεμάτων. 

6. Έργα ανάσχεσης και εμπλουτισμού των υδροφορέων του νησιού. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας 

7. Περιορισμό των γεωτρήσεων μόνο στις απολύτως αναγκαίες για το δημόσιο συμφέρον. 8. Λειτουργία Σφαγείου και μικρού, οικοτεχνικών διαστάσεων τυροκομείου. 

9. Θετικά ανταποκρίθηκαν οι παρευρισκόμενοι στην πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για δημιουργία μικρής Δημοτικής-Λαϊκής Αγοράς που θα λειτουργεί, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες ως εξειδικευμένη αγορά τοπικών προϊόντων. Αυτό θα γίνει σε συνεννόηση και συζήτηση με τον τοπικό συνεταιρισμό. 

10. Μέτρα, πολιτικές και υπηρεσίες για την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των λαϊκών οικογενειών που ζουν μόνιμα στο νησί (Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, ακτοπλοϊκή σύνδεση κ.λ.π.).

11. Διεκδίκηση ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τα νησιά. 

 ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ 

Τελειώνοντας ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης είπε: Βαδίζουμε στην προσεχή εκλογική μάχη με αισιοδοξία. Με ψηφοδέλτιο και χαρτιά ανοιχτά. 

Διαθέτουμε ΓΝΩΣΗ αλλά και ΕΠΙΓΝΩΣΗ των δυσκολιών που θα συναντήσουμε. Διαθέτουμε ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ και ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ. 

Είμαστε έτοιμοι για ΔΟΥΛΕΙΑ-ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ . Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ΜΑΧΕΣ και να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ,μαζί με το λαό του νησιού, έργα και πολιτικές υπέρ όσων δουλεύουν, κατοικούν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο νησί. 

Το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ανοικτό για όποιον συμπατριώτη η συμπατριώτισσα θέλει να αγωνιστούμε μαζί για να ανατραπεί η κατάσταση στο Δήμο και το νησί. 

Πιστεύουμε αυτή τη φορά ο λαός του νησιού να μην παγιδευτεί και να κάνει την ανατροπή. 

 Πηγή : https://lsserifos.blogspot.com/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...