3 Δεκ 2018

H "ENOTHTA" τίμησε τη μνήμη των Λιγνιτωρύχων της Σερίφου στη Διασταύρωση Ραφήνας.

Πέρασε περισσότερο απο ένας αιώνας, όταν στη Διασταύρωση Ραφήνας και πριν ακομη απο την εγκατάσταση των Τριγλιανών προσφύγων στο κτήμα Σκουζέ, εγκαταστάθηκαν εργάτες προκειμένου να εργαστούν στα Λιγνιτωρυχεία της περιοχής. 

 Μάλιστα στις αρχές του 20ου αιώνα , η Διασταύρωση αποτέλεσε πόλο έλξης για καθε είδους εργάτες που εργάστηκαν στα ορυχεία και κυριως για εργάτες από το χωριό της Κύμης Ευβοίας και από την Σέριφο για Μεσογείτες και Σαρακατσάνους της περιοχής, για ποικίλων προελεύσεων εργάτες των ορυχείων του Λαυρίου, και άλλους από τα νησιά, από την Ήπειρο και προς το τέλος από την Κρήτη. 

 Τα χρόνια πέρασαν τα ορυχεία μετά τα μέσα της δεκαετίας του '60 έπαψαν να ειναι εκμεταλλευσιμα και έκλεισαν , αλλά άφησαν πισω τους κληρονομιά των οικι9σμό της Διασταύρωσης. 

 Σήμερα μια μέρα πριν απο την παραμονή της ιεράς πανηγύρεως της προστάτιδος των Λιγνιτωρύχων Αγίας Βαρβάρας, ο Σύλλογος "ΕΝΟΤΗΤΑ" στη Διασταύρωση Ραφήνας,τέλεσε μνημόσυνο για τους Λιγνιτωρύχους. 

 Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως στη Διασταύρωση ο πρόεδρος του Συλλόγου της "ΕΝΟΤΗΤΑΣ" Γιάννης Ξουρίκης, μετα μέλη του Δ.Σ προσέφερε καφέ στο γραφείο του Συλλόγου. Την ωρα που βρέθηκε η κάμερα του rpn.gr και ο Δημήτρης Αντωνάκος στο γραφείο της "ΕΝΟΤΗΤΑΣ" παρόντες ήταν ο υπ. Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ανδρέας Βαιλόπουλος με τους υπ. Δημ. Συμβούλους της Δημ.Παράταξης "Δύναμη Ανάπτυξης" Δημήτρη Καρασταμάτη, Βαλερί Βασιλικου και Ελένη Μπαλιούση. 

Στην επιμνημοσυνη δέηση παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ραφήνας-Πικερμίου Δημήτρης Κατσουλακης μεμέλη του Συλλόγου Κρητών , ο αντιπρόεδρος της "ΕΝΟΤΗΤΑΣ" Ταξιαρχης Τσάκωνας μαζι με πολλά μέλη του Συλλόγου. 

 Πηγή : https://rpn.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...